ΤΟΠΙΚΑ

Ανακούφιση για καρκινοπαθείς: Βρήκαν πρόσβαση στην ακτινοθεραπεία

ανακούφιση-για-καρκινοπαθείς-βρήκαν-189406

Περισσότεροι από 100 ογκολογικοί ασθενείς από τον Βόλο εξυπηρετήθηκαν στο σύγχρονο μηχάνημα δωρεάς του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Πρόσβαση στην πιο εξελιγμένη και στοχευμένη μέθοδο ακτινοθεραπείας υπολογίζεται πως απέκτησαν τον τελευταίο χρόνο 100 τουλάχιστον ογκολογικοί ασθενείς από τη Μαγνησία, χάρη στη λειτουργία του νέου γραμμικού επιταχυντή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας που είναι δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Η συγκεκριμένη δωρεά εξυπηρετεί καρκινοπαθείς εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο έχει ανακουφίσει ασθενείς, όχι μόνο από τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας αλλά και ευρύτερα της Κεντρικής Ελλάδας.

Οπως τονίστηκε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ πλέον οι καρκινοπαθείς που χρήζουν ακτινοβολιών έχουν δυνατότητα να κάνουν τις θεραπείες τους στην έδρα τους, ή κοντά σε αυτή. Δεν χρειάζεται να μετακινούνται στη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα, με ό,τι αυτό συνεπαγόταν σε όρους οικονομικούς αλλά και ταλαιπωρία. Όσοι το επιθυμούν μπορούν να προγραμματίσουν ραντεβού στη Λάρισα. Η λίστα αναμονής είναι περίπου 2 εβδομάδες από 2 μήνες που ήταν παλαιότερα, καθώς από τα περίπου 40 εισιτήρια – εξιτήρια ασθενών που καταγράφονταν μέχρι πριν ένα χρόνο πλέον πραγματοποιούνται έως 100 κάθε μέρα.

Σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς το νέο υπερσύγχρονο μηχάνημα ακτινοβολεί όλες τις μορφές καρκίνου και προσφέρει είτε ριζική θεραπεία είτε γραμμική συμπληρωματική, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Ο νέος γραμμικός επιταχυντής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο λειτουργεί πρωί και απόγευμα. Μαζί με τον παλαιό επιταχυντή μπορούν να προσφέρουν ολοκληρωμένη θεραπεία σε 800 ασθενείς συνολικά το χρόνο.

Σύμφωνα με τους γιατρούς μέσω του συγκεκριμένου μηχανήματος εκπέμπονται ακτινοβολίες Χ οι οποίες είτε συρρικνώνουν, είτε εξαφανίζουν τους όγκους και μάλιστα με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Είναι επίσης πολύ σημαντικό και πρέπει να υπογραμμιστεί πως δεν επηρεάζουν καθόλου και δεν επιβαρύνουν την υγεία του ασθενή.

Το προσωπικό στο τμήμα Ακτινοθεραπείας εκπαιδεύτηκε από ειδικούς επιστήμονες στην Ελλάδα και το εξωτερικό για τη σωστή χρήση του μηχανήματος και την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων του.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου