ΤΟΠΙΚΑ

Γνωριμία με τον μαγικό κόσμο του βυθού

γνωριμία-με-τον-μαγικό-κόσμο-του-βυθού-187393

Για πρώτη φορά στη Θεσσαλία έγινε κατάδυση ατόμων με αναπηρίες, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων του Συλλόγου Αυτοδυτών Βόλου

Την… πόρτα στον κόσμο του βυθού άνοιξε για άτομα με αναπηρίες ο Σύλλογος Αυτοδυτών Βόλου. Με πρωτοβουλία του Συλλόγου και με αφορμή τα δεκάχρονα από την ίδρυσή του, έδωσε τη δυνατότητα στους ανθρώπους με αναπηρία να γνωρίσουν και να μυηθούν σε έναν νέο μαγικό κόσμο που προσφέρει χαλάρωση, ηρεμία και ταυτόχρονα εκγύμναση και στον οποίο όλοι οι δύτες είναι ίσοι…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο Σύλλογος Αυτοδυτών Βόλου ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2010 από ανθρώπους που ενώθηκαν από ένα βασικό στοιχείο, την αγάπη τους για τη θάλασσα και για την αίσθηση που προσφέρει η κατάδυση, αυτή της ελευθερίας. Κατάφερε μάλιστα να «επιβιώσει» μέσα στα… πέτρινα χρόνια της οικονομικής κρίσης και σήμερα αριθμεί περί τα 75 μέλη εκ των οποίων οι περίπου 40 είναι ενεργοί.

«Η κατάδυση δεν είναι ένα φθηνό χόμπι. Απαιτεί εκπαίδευση και εξοπλισμό, το κόστος όμως δεν είναι ακριβό για όσα σου προσφέρει», αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου Νικόλαος Πιλάτος.

Αυτόν τον κόσμο του βυθού αποφάσισαν να «μοιραστούν» τα μέλη του Συλλόγου Αυτοδυτών Βόλου με τα άτομα με αναπηρία, με αφορμή τα γενέθλια των δέκα ετών, στο πλαίσιο των οποίων πραγματοποιείται σειρά εκδηλώσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Πιλάτο η αυτόνομη κατάδυση για άτομα με αναπηρία είναι κάτι που επιχειρείται για πρώτη φορά όχι μόνο σε επίπεδο Βόλου αλλά Θεσσαλίας. Πρόκειται για μία πρωτοποριακή δράση που στόχο έχει να φέρει σε επαφή τα άτομα με αναπηρίες με τον κόσμο του βυθού. «Εχουμε καλέσει όλους τους συλλόγους ΑμεΑ της Θεσσαλίας για να ενημερωθούν και σε δεύτερο χρόνο θα πάμε εμείς στις θεσσαλικές πόλεις όπου υπάρχουν κολυμβητήρια για να τους προσφέρουμε την εμπειρία της κατάδυσης», αναφέρει ο κ. Πιλάτος.

«Κάτω από το νερό όλοι οι δύτες είμαστε το ίδιο. Εχουμε την αίσθηση ότι πετάμε. Η κίνηση μπορεί να μην είναι ίδια για όλους αλλά με τη βοήθεια της τεχνολογίας όλοι μπορούν να το κάνουν», εξηγεί ο κ. Πιλάτος αναφερόμενος στα μέσα που έχουν βγει και που διευκολύνουν την κατάδυση για άτομα με ακρωτηριασμό, παραπληγία, τετραπληγία, τύφλωση.

«Αποφασίσαμε να ανοίξουμε μία πόρτα σε έναν κόσμο που ίσως και οι ίδιοι να μην είχαν σκεφθεί ποτέ. Να τους κάνουμε να νιώσουν ότι κερδίζουν ένα ακόμη κάστρο. Σε όποιον αρέσει η θάλασσα, η κατάδυση είναι ένα μέσο χαλάρωσης, ηρεμίας που σου προσφέρει ο σιωπηλός κόσμος του βυθού και ταυτόχρονα είναι ένας τρόπος εκγύμνασης αφού μπορείς να κάψεις έως και 500 θερμίδες την ώρα», προσθέτει.

Αναφερόμενος στα πολλαπλά οφέλη της κατάδυσης ο κ. Πιλάτος δεν παραβλέπει την κοινωνικοποίηση, τη δημιουργία νέων φίλων αλλά και τη γνωριμία με νέα μέρη. «Στόχος μας είναι να διαδώσουμε την αυτόνομη κατάδυση. Και η χαρά που θα πάρουν όσοι τη δοκιμάσουν θα είναι για εμάς η καλύτερη αμοιβή», τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Αυτοδυτών Βόλου.

Εννέα άτομα με αναπηρία στην πισίνα του ΕΑΚ Βόλου

Πρτοχθες, στο Συνεδριακό Κέντρο του Valis Resort Hotel, στην αίθουσα «Artemis», πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Αυτόνομη Κατάδυση και Άτομα με Αναπηρία» και προσκεκλημένους ομιλητές τους Χρήστο Ζούμπο, διευθυντή του καταδυτικού κέντρου Zoumbosub Diving Center και εξειδικευμένο εκπαιδευτή αυτόνομης κατάδυσης για ΑμεΑ και Μάνθο Μαρρά, εκπαιδευτή εκπαιδευτών αυτόνομης κατάδυσης και υπεύθυνο του Οργανισμού Disabled Divers International (DDI) στην Ελλάδα.

Στην εκδήλωση ενημερώθηκαν για τις εντυπωσιακές εμπειρίες που μπορεί να προσφέρει η αυτόνομη κατάδυση και πώς τα άτομα με αναπηρίες μπορούν να νιώσουν την ίδια αίσθηση ελευθερίας κάτω από το νερό, όπως όλοι οι δύτες.

Χθες, Κυριακή στις 10 π.μ., στις εγκαταστάσεις του κολυμβητήριου του Ε.Α.Κ. Βόλου, είχαν την ευκαιρία να το νιώσουν βιωματικά.

Δόθηκε η δυνατότητα σε άτομα με αναπηρία από το Σωματείο Κινητικά Αναπήρων Βόλου «Ιππόκαμπος» και τον Αθλητικό Σύλλογο ΑμεΑ «Αργοναύτες», να γνωρίσουν από κοντά την αξέχαστη εμπειρία μιας δοκιμαστικής κατάδυσης. Την εκπαίδευση των ΑμεΑ ανέλαβε ο κ. Ζούμπος, υπό την επίβλεψη του κ. Μαρρά και με τη συνδρομή μελών του Συλλόγου Αυτοδυτών τα οποία είναι πιστοποιημένοι συνοδοί κατάδυσης με ΑμεΑ. Κατά τη διάρκεια της κατάδυσης υπήρχε βιντεοσκόπηση από υποβρύχιο drone και τα πλάνα θα προβάλλονται σε οθόνη, ώστε να μπορούν οι θεατές να παρακολουθούν ζωντανά τη διαδικασία. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της δράσης «No Barrier Tour», την οποία έχει θεσπίσει η DDI και διοργανώνεται με επιτυχία σε πολλές χώρες του εξωτερικού αλλά και στην Ελλάδα.

Ηδη για την πρώτη κατάδυση είχαν δηλώσει εννέα άτομα συμμετοχή. Πρόκειται για άτομα με τετραπληγία, σκλήρυνση κατά πλάκας, ακρωτηριασμό, αυτισμό οι οποίοι θα καταδυθούν συνοδεία δύτη ο οποίος θα τους βοηθήσει στην κίνηση και στην αντίληψη του βυθού.

Σημειώνεται ότι το διήμερο εκδηλώσεων τέθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, και η σημερινή δράση υλοποιείται με την υποστήριξη του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ του Δήμου Βόλου.

«Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου, εκτός από τους εμπλεκόμενους φορείς, θα ήθελε να εκφράσει τις ευχαριστίες του και προς τους υπεύθυνους του ξενοδοχείου Valis Resort Hotel, τόσο για τη δωρεάν παραχώρηση της αίθουσας «Artemis» όσο και για την δωρεάν φιλοξενία του προσκεκλημένου κ. Μαρρά. Επίσης, ευχαριστίες εκφράζονται και προς τον υπεύθυνο του εστιατορίου «Ο Μπόκος» για την κάλυψη των εξόδων από το δείπνο που θα παραθέσει ο Σύλλογος Αυτοδυτών προς τιμή του κ. Μαρρά», αναφέρεται σε ανακοίνωση του συλλόγου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου