ΤΟΠΙΚΑ

Για να γλυτώσουν το ρεύμα!

για-να-γλυτώσουν-το-ρεύμα-18704

Την ώρα που ξενοδοχεία της Μαγνησίας κατεβάζουν ρολά εξαιτίας της αδυναμίας τους να πληρώσουν το ρεύμα, βολές εναντίον του προέδρου του Επιμελητηρίου για ενέργειες κατά της επιχειρηματικότητας εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Κώστας Λεβέντης με αφορμή τη χθεσινή ενημερωτική ημερίδα για το νέο φορολογικό νόμο και τα νέα επενδυτικά προγράμματα ΕΣΠΑ-ΠΕΠ, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης του Δήμου Βόλου, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για καλύτερη αξιοποίηση του υψηλού επιπέδου τουριστικού προϊόντος που έχει η Ελλάδα.

Ρεπορτάζ: Αθηνά Τσιργή

Ειδικότερα ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Κώστας Λεβέντης τόνισε ότι φέτος έμειναν στη Μαγνησία πάρα πολλά κλειστά ξενοδοχεία, προκειμένου να μην πληρώσουν ηλεκτρικό ρεύμα. Ως παράδειγμα ο ίδιος ανέφερε ότι από τα 5.500 καταλύματα που υπάρχουν για το χειμώνα, για την περίοδο των Χριστουγέννων άνοιξαν μόνο τα 3.500 και από αυτά μόνο τα 2.500 καλύφθηκαν!

«Αυτή τη στιγμή ναι μεν η αγορά χρειάζεται το ΕΣΠΑ, αλλά με συνθήκες εφικτές από τον επιχειρηματικό κόσμο και όχι με κλειστές τράπεζες. Τα προβλήματα των ξενοδόχων είναι πάρα πολλά. Οι τράπεζες μας κυνηγούν, έχουν κλείσει τις στρόφιγγες και αυτή τη στιγμή είναι κλειστά ξενοδοχεία», τόνισε ο κ. Λεβέντης προσθέτοντας: «Υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι ενισχύουν την επιχειρηματικότητα, ωστόσο αντιδρούν σε ιδέες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κατήγγειλε την προσπάθεια που κάνουμε από το 2008 στη Νυρεμβέργη, λες και είναι εναντίον της επιχειρηματικότητας. Φτάσαμε σε ένα φοβερά επικίνδυνο σημείο και ο καθένας έχει προφανώς προσωπικούς λόγους να κάνει κάτι τέτοιο».

Στη συνέχεια επεσήμανε ότι την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινάει το πρόγραμμα ΤΟΠΣΑ και η Ένωση Ξενοδόχων θα είναι από τους πρώτους φορείς που θα το αξιοποιήσει από 1η Μαρτίου προς όφελος των εργαζομένων, αλλά και για να δώσει τη δυνατότητα, στο πλαίσιο του προγράμματος, να προετοιμαστούν οι ξενοδόχοι, να βρουν πελατεία και να απασχολήσουν ανέργους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο 1.800.000 ευρώ με ανοδική τάση αναμένεται να διαμορφωθεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος ΕΣΠΑ για τη Θεσσαλία που αφορά σε δράσεις του έχουν να κάνουν με τη βελτίωση των ξενοδοχειακών υποδομών αλλά και με την εξωστρέφεια των τουριστικών επιχειρήσεων.

Από την πλευρά του ο κ. Ιωάννης Ευαγγέλου, Σύμβουλος Επενδυτικών Σχεδίων ΕΣΠΑ-ΠΕΠ, μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής: «Το κομμάτι της εξωστρέφειας συνδέεται πολύ με το ηλεκτρονικό εμπόριο και με τις ψηφιακές υποδομές που πρέπει να αποκτήσουν οι επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα θα πρέπει να γίνουν πιο ελαστικά τα κριτήρια για τις επιχειρήσεις και να προσεχθεί πολύ το κομμάτι των απαιτήσεων προς τις επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά τη θέση τους προς τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο δημόσιο».

Τέλος ο κ. Ευαγγέλου πρόσθεσε ότι οι Δήμοι και οι τοπικοί φορείς γενικότερα θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες προς την ανάπτυξη του τουρισμού, καθώς σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που ανέφερε, ναι μεν ο τουρισμός είναι μεγάλη και σοβαρή οικονομική δραστηριότητα, αλλά η απόδοσή του είναι πολύ χαμηλή. «Από το 2001 έως το 2011 έχουμε περίπου 50% αύξηση σε αφίξεις και περίπου 47% σε διανυκτερεύσεις. Ωστόσο ο τζίρος δείχνει να μη μεταβάλλεται. Παίζει μεταξύ 10 δισ. με μία μικρή αύξηση 10,6 δισ. το 2006. Αυτό οφείλεται και στον ανταγωνισμό αλλά και λόγω της κακής θέσης που έχουμε στην παγκόσμια αγορά σε ό,τι αφορά στο προϊόν. Το προϊόν μας είναι καλής ποιότητας και από πλευράς ιδιωτικών επιχειρήσεων και υποδομών και επιπέδου, αλλά δεν το έχουμε αξιοποιήσει».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου