ΤΟΠΙΚΑ

Πρόστιμα για αφισορύπανση θα επιβάλλει ο Δήμος Βόλου

πρόστιμα-για-αφισορύπανση-θα-επιβάλλ-186870

Ασυνείδητοι εξακολουθούν να ρυπαίνουν το κέντρο του Βόλου με αφίσες

Ηταν μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, όταν και η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Βόλου είχε προχωρήσει σε μια εκτεταμένη επιχείρηση απαλλαγής του Πολεοδομικού Συγκροτήματος από αφίσες που ρύπαιναν την πόλη.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Λίγους μήνες αργότερα η εικόνα είναι η ίδια, κυρίως στο κέντρο του Βόλου. Αφίσες κολλημένες παράνομα, όπου βολεύει τον κάθε επιχειρηματία, που θέλει να διαφημίσει από ένα προϊόν, μέχρι την έλευση ενός καλλιτέχνη στην επιχείρησή του. Τα πρόστιμα φαίνεται να αποτελούν για μία ακόμη φορά μονόδρομο για να συνετιστούν οι παράνομοι…

Η αφισορύπανση είναι ένα φαινόμενο που προσβάλλει την αισθητική αλλά και τουριστική εικόνα της πόλης. Και προς την κατεύθυνση περιορισμού του η Υπηρεσία Καθαριότητας φαίνεται να δίνει συνεχή… μάχη.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Καθαριότητας Νατάσσα Οικονόμου, τον Οκτώβριο του 2013 είχε γίνει εκτεταμένη επιχείρηση απαλλαγής του Βόλου από τις αφίσες. Αφίσες κολλημένες σε τοίχους, τζάμια και καφάο του ΟΤΕ είχαν αφαιρεθεί από κεντρικά σημεία του Βόλου και της Ν. Ιωνίας. Στις οδούς Ιάσονος, Δημητριάδος, Ιωλκού, Κ. Καρτάλη, Πολυμέρη αλλά και στη Ν. Ιωνία, οι επιχειρήσεις συνεργείων της διεύθυνσης Καθαριότητας ήταν συνεχείς για την απαλλαγή κοινόχρηστων χώρων από τις παράνομες αφίσες. Μετά από τον καθαρισμό των χώρων η Υπηρεσία είχε επικολλήσει αυτοκόλλητα στα οποία αναγράφεται η νομοθεσία και οι προβλεπόμενες ποινές για παράνομη αφισοκόλληση, ώστε να ενημερώνονται τα συνεργεία αφισοκόλλησης.

Όμως οι παράνομες αφίσες επέστρεψαν στις θέσεις τους, όπως διαπίστωσαν συνεργεία της Διεύθυνσης Καθαριότητας, που προχώρησαν σε αυτοψίες. Οι δεκάδες υποθέσεις ήρθαν επί τάπητος στην Υπηρεσία Καθαριότητας, η οποία κάλεσε τους εμπλεκόμενους σε απολογία. «Ελάχιστοι ανταποκρίθηκαν για να δώσουν εξηγήσεις», ανέφερε η κ. Οικονόμου.

Η υπηρεσία πλέον εισηγείται την επιβολή προστίμων στους… αδιόρθωτους. Η Νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα επιβολής προστίμων ύψους μερικών χιλιάδων ευρώ. Η εισήγηση όμως προς το δημοτικό συμβούλιο που συνεδριάζει την Παρασκευή 1 Αυγούστου, είναι να επιβληθούν πρόστιμα ύψους 300 ευρώ. «Στόχος μας είναι η ευαισθητοποίηση και η συνειδητοποίηση. Οχι η οικονομική εξάντληση των επιχειρηματιών», σημείωσε η κ. Οικονόμου, υπογραμμίζοντας ότι η καλύτερη αισθητική των δημόσιων χώρων στην πόλη, είναι δικαίωμα των πολιτών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου