ΤΟΠΙΚΑ

Καρναβάλι του κόσμου στο Βόλο

καρναβάλι-του-κόσμου-στο-βόλο-18533

Πολυπολιτισμική γιορτή είναι το «Καρναβάλι του Κόσμου 2013», ο κύκλος των φετινών αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Βόλου, που θα οδηγήσουν τους συμμετέχοντες «Από τη Βραζιλία στην Ινδονησία». Το ιδιαίτερο στοιχείο της φετινής διοργάνωσης, που θα εκλάβει τον χαρακτήρα πολυεθνικής γιορτής, είναι η συμμετοχή 70 περίπου καλλιτεχνών από την Ινδονησία, την Κούβα και την Βραζιλία, που θα πρωταγωνιστήσουν μαζί με δεκάδες εθελοντές, σε μια σειρά από θεματικές ενότητες. Ο θεσμός που ξεκίνησε πέρυσι, συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά, μέσω της διοργανωτικής σύμπραξης του Δήμου Βόλου και του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, φιλοδοξώντας να θέσει τον Βόλο ακόμη πιο δυναμικά στον πολιτιστικό και τουριστικό χάρτη. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι υπάρχει έκδηλο ενδιαφέρον από πολλούς επισκέπτες ανά την Ελλάδα, προκειμένου να μεταβούν στο Βόλο το τριήμερο της αποκριάς.

Η φιλοσοφία του φετινού κύκλου εκδηλώσεων που θα διαρκέσουν από την 1η έως τις 18 Μαρτίου, παρουσιάστηκαν χθες από το Δήμαρχο Βόλου Πάνο Σκοτινιώτη, τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού Απ. Παντσά και τον υπεύθυνο του τομέα Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Βόλου Ευθ. Τσάμη.

Ο Δήμαρχος Βόλου ανέφερε ειδικότερα ότι «η συγκεκριμένη συνεργασία είναι καρπός της συνάντησης που είχαμε πριν από ενάμιση μήνα με τον πρέσβη της Ινδονησίας, στην διάρκεια της επίσκεψής του στο Βόλο». Ο κ. Σκοτινιώτης υπογράμμισε επίσης ότι «οι εκδηλώσεις θα αναπτυχθούν σε όλο το μήκος του Καλλικρατικού Δήμου Βόλου, με την συνεργασία των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, των πολιτιστικών συλλόγων, των σχολών χορού και πολλών εθελοντών» και θα διανθιστούν από πολλές εκπλήξεις. Επιδίωξη, εξάλλου, της Δημοτικής Αρχής είναι να αξιοποιηθεί και τουριστικά ο συγκεκριμένος θεσμός, αφού ήδη εκδηλώνεται σημαντικό ενδιαφέρον από τουριστικά γραφεία όλης της Ελλάδας.

Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων θα είναι η μεγάλη παρέλαση στην παραλία του Βόλου, που θα ξεκινήσει από τα Κύματα και δια μέσου των οδών Δημητριάδος, Ιωλκού και Αργοναυτών, θα έχει ως κατάληξη το παραλιακό μέτωπο, όπου θα στηθεί εξέδρα στο ύψος του Παπαστράτου. «Η γιορτή θα διαρκέσει τρεις ώρες και στην συνέχεια θα κάψουμε τον βασιλιά καρνάβαλο, ο οποίος θα αναφέρεται συμβολικά στην κρίση» ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Παντσάς. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το κέφι θα συνεχιστεί μέχρι αργά και προσέθεσε ότι «παράλληλος στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα δελεαστικό αποτέλεσμα, για την τουριστική αγορά».

Ο κ. Τσάμης έκανε λόγο για «ένα μωσαϊκό εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν παραδοσιακά και αστικά δρώμενα, αλλά και διεθνείς εμφανίσεις», τονίζοντας παράλληλα ότι «είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι κινητοποιούνται όλες οι τοπικές δυνάμεις» για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.

Το πρόγραμμα

Το Σάββατο 1 Μαρτίου στις 19.55 στο Αχίλλειο θα προβληθεί η όπερα «Παρσιφάλ» του Βέρντι στο πλαίσιο του προγράμματος «MET in live» της Μετροπόλιταν Όπερα της Ν. Υόρκης. Την Δευτέρα 2 Μαρτίου προγραμματίζεται μουσικοχορευτική στις 20.30 βραδιά στο εντευκτήριο του Συλλόγου “Puerto del Tango”. Την Τετάρτη 6 Μαρτίου στις 20:00, στο Θέατρο Παλιάς Ηλεκτρικής, θα παρουσιαστούν «Αποκριάτικα δρώμενα της Μακεδονίας: Μπούλες και Γενίτσαροι». Στις 7 Μαρτίου στις 18:00 στην πλατεία Πορταριάς, θα εμφανιστούν μουσικά σχήματα και χορευτικά δρώμενα με τις ομάδες των καρναβαλιστών. Την ίδια μέρα προγραμματίζεται επίσης εκδήλωση αφιερωμένη στην μέρα της γυναίκας, στις 20.30 στο Αχίλλειο. Την Παρασκευή 8 Μαρτίου στις 20:30 θα πραγματοποιηθεί μουσικό αφιέρωμα στη γυναίκα με τους Έρρικα Πατρικίου και Ηλία Χαντζόγλου στην Παλιά Ηλεκτρική.

Το Σάββατο 9 Μαρτίου στις 12:30 προγραμματίζονται παραδοσιακή μουσική και χοροί στην πλατεία Αγίου Νικολάου. Το Σάββατο 9 Μαρτίου στις 20.30 στην Παλιά Ηλεκτρική, θα παρουσιαστεί αφιέρωμα στον Astor Piaccola με το μουσικό σύνολο «Ίαμβος». Την Κυριακή 10 Μαρτίου στις 11 το πρωί διοργανώνεται παιδικό αποκριάτικο πάρτι στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας. Την Κυριακή 10 Μαρτίου στην παραλία Αγριάς στις 17.00 θα γίνει παρουσίαση των χορογραφιών των ομάδων της παρέλασης του καρναβαλιού με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου. Την Δευτέρα 11 Μαρτίου στις 18.00 στην πλατεία Ανακασιάς, ακολουθούν

μουσικά σχήματα και χορευτικά δρώμενα με τις ομάδες των καρναβαλιστών.

Την Τετάρτη 13 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί μασκέ πάρτι με ελεύθερη είσοδο και συμμετοχή των καρναβαλιστών στο Vox. Την Παρασκευή 15 Μαρτίου στις 20.00 στο Δημοτικό Ωδείο διοργανώνεται αποκριάτικη εκδήλωση. Την ίδια μέρα στις 21.00 θα ακουστούν οπερέτες και καντάδες στην Παλιά Ηλεκτρική. Το Σάββατο 16 Μαρτίου διοργανώνονται εκδηλώσεις στην Πλατεία Αγίου Λαυρεντίου, στην ταβέρνα «Το στέκι του Καλτσά» της Ν. Αγχιάλου, στην Κεντρική Πλατεία Μελισσιατίκων, αλλά και το Vox. Tην Κυριακή 17 Μαρτίου το κέφι μεταφέρεται στην Πλατεία Φυτόκου, 11:00, την Πλατεία Ηρώων και Ευεργετών Μακρινίτσας, 18:00, την Κεντρική πλατεία Γλαφυρών, 19:00 και την Κεντρική πλατεία Σέσκλου, 19:00.

Η μεγάλη αποκριάτικη παρέλαση που περιλαμβάνει πολλές εκπλήξεις, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Μαρτίου στις 17.00 στην παραλία του Βόλου.

Το Καρναβάλι του Κόσμου διανθίζεται από κομφετί, σερπαντίνες, καραμελωτά, μπαλόνια και σοκολάτες (προσφορά του Επιμελητηρίου Μαγνησίας). Στην εξέδρα θα ακολουθήσει ένα πλούσιο φαντασμαγορικό πρόγραμμα, ενώ μετά το κάψιμο του καρνάβαλου, το γλέντι θα συνεχιστεί με ένα δυνατό μουσικό πρόγραμμα από τον dj της azzucar intertainment. Ο κύκλος κλείνει την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου με τα Κούλουμα που θα γιορταστούν σε τρία σημεία του Δήμου Βόλου, Ακτές Αλυκών, Ν. Αγχιάλου και Αγριάς. Στο μεταξύ βέβαια, αναμένεται να προστεθούν και νέες εκδηλώσεις.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου