ΤΟΠΙΚΑ

Αδειο «κόσμημα» το αεροδρόμιο

αδειο-κόσμημα-το-αεροδρόμιο-18485

Το αεροδρόμιο Νέας Αγχιάλου είναι το αεροδρόμιο της Κεντρικής Ελλάδος το οποίο μέχρι στιγμής δεν ανταποκρίνεται στο κόστος που απαίτησε η κατασκευή του, τόνισαν μεταξύ άλλων οι τρεις Πρόεδροι των ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Σωκράτης Αναγνώστου, Κεντρικής – Δυτικής Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνου Διαμάντος και Ανατολικής Στερεάς κ. Απόστολος Καραναστάσης σε επίσκεψη που πραγματοποίησαν χθες το πρωί στο χώρο του αεροδρομίου για ενημέρωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το αεροδρόμιο. Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Αναγνώστου επεσήμανε ότι είναι θλιβερό το θέαμα να βλέπεις ένα τέτοιο «κόσμημα» για την περιοχή άδειο.

Ρεπορτάζ: Αθηνά Τσιργή

Παράλληλα επισημάνθηκε ότι παρότι είναι το αεροδρόμιο της Κεντρικής Ελλάδας δεν αντιμετωπίζεται έτσι από τους κατοίκους και φορείς της περιοχής, αφού μέχρι στιγμής η εποχικότητα των πτήσεων δεν βοήθησε ώστε να αναπτυχθεί στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής η νοοτροπία τής κατά προτεραιότητας αναζήτησης πτήσεων από το παρόν αεροδρόμιο.

Μέσα από τη σύσκεψη προέκυψε ότι θα πρέπει να υπάρξουν καθημερινές και μόνιμες πτήσεις εσωτερικών, αλλά κυρίως εξωτερικών γραμμών, όπως και πτήσεις τσάρτερ για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις επικρατούσες οικονομικές συνθήκες, αλλά και για να προσφερθούν θέσεις εργασίας σε άτομα της περιοχής και παράλληλα να γίνει η Θεσσαλία και η Στερεά Ελλάδα γνωστοί τουριστικοί προορισμοί στην Ευρώπη.

Στην συνέχεια οι τρεις πρόεδροι του ΤΕΕ πρότειναν να ονομαστεί το αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου «Αχιλλέας», αλλά και να αναλάβει η Περιφέρεια Θεσσαλίας πρωτοβουλία για να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη, ώστε να συζητηθεί εκτενέστερα το θέμα του αερολιμένα Κεντρικής Ελλάδος. Από κοινού οι πρόεδροι των ΤΕΕ δήλωσαν ότι το θέμα του αερολιμένα Κεντρικής Ελλάδας θα πρέπει να συζητηθεί εκτενέστερα με τη συμμετοχή όλων των φορέων που ασχολούνται με τον τουρισμό.

Ιδιαίτερη αναφορά στη σύνδεση του αεροδρομίου με την Ε-65 έκανε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Αναγνώστου, τονίζοντας ότι είχε προταθεί και στο παρελθόν από τα Τεχνικά Επιμελητήρια της Θεσσαλίας, ενώ επεσήμανε πως πρέπει άμεσα να βελτιωθεί η πρόσβαση από και προς την ΠΑΘΕ, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του δεν θα χρειαστεί υψηλά κονδύλια.

Στη σύσκεψη που έγινε συμμετείχαν ο Αερολιμενάρχης Αεροδρομίου κ. Κ. Ευσταθίου, από το ΤΕΕ Μαγνησίας ο πρόεδρος κ. Σωκράτης Αναγνώστου, η αντιπρόεδρος κ. Νάνσυ Καπούλα, η Γ. Γραμματέας κ. Βίκυ Μήτρου και το μέλος της Δ.Ε. κ. Ευ. Τσιρνόβας. Από το ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς Ελλάδος συμμετείχε ο Πρόεδρος κ. Απ. Καραναστάσης και από το ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας συμμετείχαν πρόεδρος κ. Κων. Διαμάντος, και τα μέλη της Δ.Ε. κ.κ. Κ. Ιακωβάνης, Δημ. Χύτας και Χρ. Παληός.

Πτήσεις Cargo

Για την περαιτέρω ανάπτυξη του αεροδρομίου συζητήθηκε ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί επίσης η διακίνηση και εμπορευμάτων Cargo από το αεροδρόμιο σε συνδυασμό με τον εμπορευματικό σταθμό που προτείνεται στο Χωροταξικό Σχέδιο Θεσσαλίας μεταξύ Βόλου και Λάρισας. Η άποψη των προέδρων ήταν να συνταχθεί μελέτη (master plan) από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας που να προτείνει έργα και δράσεις προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Σύνδεση με ΚΤΕΛ των πρωτευουσών των νομών

Σε πρώτη φάση, όπως τόνισαν οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη, θα πρέπει να προβλεφθούν δρομολόγια του ΚΤΕΛ Λαρίσης και των υπολοίπων ΚΤΕΛ των πρωτευουσών των νομών, κατά τις ώρες αφίξεως των αεροσκαφών, όπως συμβαίνει με το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Μαγνησίας και μακροπρόθεσμα, μετά την ανάπτυξη του αεροδρομίου, να γίνει και η σιδηροδρομική σύνδεσή του.

Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Σωκράτης Αναγνώστου τόνισε: «Είναι θλιβερό να βλέπουμε ένα τέτοιο “κόσμημα” άδειο, αφού δεν ανταποκρίνεται στα χρήματα τα οποία δόθηκαν. Θέλουμε να στηρίξουμε το αεροδρόμιο που έχει πολλά πλεονεκτήματα. Βρίσκεται στις περιοχές μας πάρα πολύ κοντά και μέσα από το οποίο μπορεί να αναπτυχθεί ο τουρισμός, αλλά να προσφέρει εύκολη πρόσβαση και ταξίδια στην Ευρώπη. Πρέπει να γίνει άμεσα η σύνδεση του αεροδρομίου με την ΠΑΘΕ, η οποία είναι κάπως υποβαθμισμένη».

Από την πλευρά του κ. Κωνσταντίνος Διαμάντος, πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής – Δυτικής Θεσσαλίας δήλωσε: «Δεν ήταν σήμερα συμβολική η παρουσία μας εδώ, αλλά ήταν η αρχή πρωτοβουλίας στη στήριξη ενός αεροδρομίου που διαθέτει όλες τις προδιαγραφές να εξυπηρετήσει όλη την Κεντρική Ελλάδα στο επίπεδο του τουρισμού».

Εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του προέδρου Ανατολικής Στερεάς κ. Απόστολος Καραναστάσης ότι δεν γνώριζε για την ύπαρξη του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου, ο οποίος σημείωσε: «Έμεινα έκπληκτος από τις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου και από το ότι δεν υπάρχει κίνηση και δρομολόγια. Θεωρώ ότι τόσο η πολιτεία, όσο και όλοι οι φορείς, έχουμε σοβαρότατη υποχρέωση να γίνει γνωστό το αεροδρόμιο και να αναβαθμιστεί».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου