ΤΟΠΙΚΑ

Ανοίγει η πρόσκληση για τον Πλατανιά

ανοίγει-η-πρόσκληση-για-τον-πλατανιά-184435

Στην τελική ευθεία ένα έργο πνοής για την περιοχή – Μέσα στο 2018 η έναρξη κατασκευής του

Στην τελική ευθεία έχει ήδη μπει ένα έργο πνοής για τον Πλατανιά και την ευρύτερη περιοχή του Νοτίου Πηλίου. Πρόκειται για το αλιευτικό καταφύγιο Πλατανιά, μέσω του οποίου δεν θα βρουν μόνο τα αλιευτικά σκάφη ένα ασφαλές καταφύγιο… Ταυτόχρονα, η υποδομή θα εξυπηρετήσει και τουριστικά σκάφη και θα τονώσει την επισκεψιμότητα και την οικονομία της περιοχής.

Η μελέτη του έργου, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Νοτίου Πηλίου, Μιλτ. Παπαδημητρίου έχει ήδη ολοκληρωθεί, και στο τελικό στάδιο, αυτό της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων, βρίσκεται και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

«Εχουμε ήδη εξασφαλισμένη δέσμευση από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κων. Αγοραστό για την ένταξη του έργου στο νέο ΕΣΠΑ και σε πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ για τα αλιευτικά καταφύγια», ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου, επισημαίνοντας ότι αναμένεται το άνοιγμα της πρόσκλησης.

Όπως επεσήμανε ο ίδιος, το άνοιγμα της πρόσκλησης αναμένεται αρχές του νέου έτους, και τους επόμενους μήνες εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η κατασκευή του έργου, προϋπολογισμού περίπου 7 εκατ. ευρώ.

Το έργο προβλέπει επέκταση του προβλήτα κατά 30 μέτρα μέσα στη θάλασσα, μόλο στα 132 μέτρα και παράλληλα με την παραλία προβλήτα μήκους 170 μέτρων.

Θα δημιουργηθεί ένα ασφαλές λιμάνι για την πρόσδεση των αλιευτικών σκαφών ή και τουριστικών σκαφών τους καλοκαιρινούς μήνες. Σήμερα δεν υπάρχει καν υποδομή για παροχή νερού και ρεύματος για τα σκάφη που δένουν στο σημείο.

Ταυτόχρονα όμως, η απουσία υποδομών αφήνει έκθετο ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο απέναντι σε νοτιοανατολικούς ανέμους.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που υπήρξαν από μερίδα κατοίκων και επαγγελματιών, ο κ. Παπαδημητρίου ήταν κατηγορηματικός: «όταν ένα έργο βρίσκεται σε διαρκή διαβούλευση και εξελίσσεται επί δέκα χρόνια, δεν είναι λογικό να έρχονται στο τελικό στάδιο και να εκφράζουν αντιρρήσεις».

Στο μεταξύ, σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται και το αλιευτικό καταφύγιο Αγίας Κυριακής. Όπως εξήγησε ο κ. Παπαδημητρίου, το σημαντικότερο πρόβλημα που φρέναρε το έργο και που ήταν το ζήτημα νομιμοποίησης των υφιστάμενων κατασκευών, ξεπεράστηκε με τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή, και πλέον εκκρεμεί η ολοκλήρωση της ΜΠΕ.

Το έργο -80 θέσεων συνολικά- προβλέπει επέκταση του μόλου, κατασκευή κρηπιδώματος για την πρόσδεση τουριστικών σκαφών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου