ΤΟΠΙΚΑ

Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης: Δεν νοσούν όσοι επαναμολύνονται

κωνσταντίνος-γουργουλιάνης-δεν-νοσο-184287

Οσοι βρεθούν δεύτερη φορά θετικοί στον κορονοϊό δεν είναι απαραίτητο να νοσήσουν. Αυτό επισημαίνει ο Κων. Γουργουλιάνης, Βολιώτης καθηγητής πνευμονολογίας, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Εντρυφώντας ακόμη περισσότερο στην πορεία της πανδημίας, θέλοντας να καθησυχάσει πολίτες που προσβλήθηκαν για δεύτερη φορά από τον κορονοϊό, ο διακεκριμένος καθηγητής εξηγεί ότι επαναμόλυνση και επανανόσηση είναι δύο εντελώς διαφορετικές έννοιες.

Ουσιαστικά ο κ. Γουργουλιάνης με τη νέα παρέμβασή του επιχειρεί να βάλει ένα τέλος στην αγωνία εκατοντάδων πολιτών. Πρόκειται για εκείνους που ενώ έχουν προσβληθεί από κορονοϊό και έχουν αρνητικοποιηθεί, κάποια στιγμή επαναμολύνονται και αγωνιούν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτό στην υγεία τους.

Υπό το πρίσμα αυτό σε ανάρτησή του στα social media αναφέρει ο καθηγητής: «Στο διαθέσιμο σε όλους βικιλεξικό (https://el.wiktionary.org), ο όρος «μόλυνση» παρουσιάζεται με τρεις σημασίες. Πρώτα στη βιολογία, σημαίνει την είσοδο σε ένα ζωντανό οργανισμό παθογόνων μικροοργανισμών, επίσης σημαίνει την ρύπανση, ή ακόμα μεταφορικά την πρόκληση αλλοίωσης σε ηθικό ή πνευματικό επίπεδο.

Με βάση την πρώτη σημασία, ο όρος «επαναμόλυνση» σημαίνει «την εκ νέου μόλυνση» πού όμως είναι εντελώς διαφορετικός όρος από την «επανανόσηση», την απαραίτητη εμφάνιση «συμπτωμάτων», δηλαδή ενδείξεων ήπιας ή σοβαρής ασθένειας.

Στην πρόσφατη δημοσίευση https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35041796/ περιγράφεται ότι στα λοιμώδη νοσήματα, υπάρχει ακολουθία φάσεων, ξεκινώντας με την προσυμπτωματική, όπου ο εξεταζόμενος φέρει απλώς το παθογόνο, την συμπτωματική, αλλά και την μετασυμπτωματική που μπορεί να φέρει απλώς κομμάτια του αιτίου που προκάλεσε την μόλυνση.

Ομως, ενώ υπάρχουν βιβλιογραφικά δεδομένα για το χρονικό εύρος της κάθε φάσης, είναι διαφορετική η πιθανότητα εμφάνισης των σταδίων της παραπάνω ακολουθίας, γιατί η εκδήλωση ενός λοιμώδους νοσήματος εξαρτάται από το είδος του παθογόνου, σε συνδυασμό με την κατάσταση του εξεταζόμενου. Άρα είναι σαφές ότι ένα θετικό τεστ σημαίνει μόλυνση αλλά όχι υποχρεωτικά νόσο. Με βάση τη δεύτερη σημασία του όρου μόλυνση, συνεχείς «επαναμολύνσεις» συμβαίνουν από τη ρύπανση του περιβάλλοντος σε όλους τους κατοίκους ιδιαίτερα των μεγαλουπόλεων, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί αντικείμενο καθημερινών τηλεοπτικών εκπομπών.

Με βάση την τρίτη σημασία η μόλυνση που προκαλείται από τη σύγχυση στην χρήση των όρων «επαναμόλυνση», «σύμπτωμα», «νόσος» αλλά και «κρούσμα» , μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές αλλοιώσεις σε ηθικό αλλά και πνευματικό επίπεδο.

Ενθαρρυντικά νέα για Ομικρον

Ο κ. Γουργουλιάνης επίσης εκπέμπει ενθαρρυντικό μήνυμα για την Όμικρον. Προβλέπει μάλιστα ότι η μετάλλαξη μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου θα έχει γίνει ενδημική, αφού ήδη ακολουθεί φθίνουσα πορεία.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε με την πανδημία, όπως επισημαίνει. Οι εισαγωγές στα Νοσοκομεία θα συνεχίσουν να είναι αυξημένες, καθώς εκτός από τον κορονοϊό τα ηλικιωμένα κυρίως άτομα που προσβάλλονται αντιμετωπίζουν και άλλες συννοσηρότητες, γεγονός που δυσκολεύει την αποθεραπεία.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου