ΤΟΠΙΚΑ

Καταδίκες για διαθήκη 84χρονης στον Βόλο

καταδίκες-για-διαθήκη-84χρονης-στον-βόλ-184185

Ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή επέβαλε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου σε συμβολαιογράφο και τρεις πολίτες για ψευδή βεβαίωση σε σύνταξη δημόσιας διαθήκης 84χρονης που απεβίωσε το 2018 σε ιδιωτική κλινική και συνέργεια στην ψευδή βεβαίωση αντίστοιχα.

Με την εν λόγω βεβαίωση ο συμβολαιογράφος και οι μάρτυρες κατηγορούμενοι βεβαίωσαν ότι η ηλικιωμένη επιθυμούσε μετά τον θάνατό της όλη η ακίνητη και κινητή της περιουσία να περιέλθει κοινά και αδιαίρετα σε τρεις πολίτες, δύο αδέρφια και μία οικιακή βοηθό, που την πρόσεχαν, την αγαπούσαν και την περιποιούνταν σε αντίθεση με όλους τους συγγενείς της που δεν την αγαπούσαν και δεν της προσέφεραν καμία απολύτως βοήθεια.

Το δικαστήριο επέβαλε επίσης ποινή φυλάκισης 6 μηνών στους τρεις πολίτες που κληρονόμησαν την περιουσία της ηλικιωμένης, δύο αδέρφια και μία οικιακή βοηθό, που κρίθηκε ότι παρότρυναν τον συμβολαιογράφο και τους μάρτυρες να συντάξουν τη διαθήκη με την ψευδή βεβαίωση.

Το δικαστήριο καταδίκασε τους κατηγορούμενους παρά το γεγονός ότι η πρόεδρος ζήτησε απαλλαγή με κατά πλειοψηφία απόφαση.

Η εισαγγελέας έδρας ζήτησε την ενοχή όλων όπως κατηγορούνταν τονίζοντας ότι από τα αποδεικτικά στοιχεία προέκυψε ότι η ηλικιωμένη δεν είχε τη δυνατότητα να υπαγορεύσει δημόσια διαθήκη κατά τον χρόνο σύνταξή της, καθώς αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και δεν είχε πνευματική δυνατότητα.

Στο δικαστήριο εξετάστηκε ως μάρτυρας γιατρός παθολόγος που εργάζεται στην ιδιωτική κλινική όπου νοσηλευόταν η 84χρονη μέχρι τον θάνατό της, ο οποίος κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η ηλικιωμένη δεν είχε διαύγεια πνεύματος καθ’ όλη τη διάρκεια της νοσηλείας.

Μεταξύ των άλλων μαρτύρων, εξετάστηκε ο πατέρας των δύο αδερφών που κληρονόμησαν την περιουσία της ηλικιωμένης και κατηγορούνταν για την υπόθεση, ο οποίος είπε ότι γνώριζε την ηλικιωμένη από το 1990 επειδή ήταν γείτονες.

Επίσης, ενημέρωσε το δικαστήριο ότι ήταν εκείνος που αναζήτησε νοσηλεύτρια για να προσέχει την ηλικιωμένη και επειδή η 84χρονη δεν ήθελε να την προσέχει νοσηλεύτρια ζήτησε βοήθεια από την οικιακή βοηθό.

Ο μάρτυρας κατάθεσε ότι επειδή ο ίδιος φρόντιζε την ηλικιωμένη επί σειρά ετών γι’ αυτό τον λόγο η 84χρονη έγραψε το σπίτι της, ένα ακίνητο 60 τετραγωνικών μέτρων, στον Βόλο στα παιδιά του αλλά και στην οικιακή βοηθό που της είχε συστήσει ο ίδιος.

Η υπόθεση ανέβηκε στο ακροατήριο μετά από μήνυση που κατέθεσε η ανιψιά πρώτης ξαδέρφης της θανούσας.

Παρ’ όλα αυτά, η μηνύτρια δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο ούτε εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο. Ωστόσο, η δίκη διεξήχθη κανονικά, καθώς για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης το δικαστήριο κινείται αυτεπαγγέλτως.

Το Δικαστήριο αναγνώρισε στους καταδικασθέντες το ελαφρυντικό του σύννομου βίου.

Μετά τη δίκη ασκήθηκαν εφέσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου