ΤΟΠΙΚΑ

Από Δευτέρα η εξεταστική των φοιτητών

από-δευτέρα-η-εξεταστική-των-φοιτητών-184036

Τα πάντα είναι έτοιμα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, προκειμένου από την ερχόμενη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου να ξεκινήσει η εξεταστική των φοιτητών. Τα τμήματα έχουν ήδη ανακοινώσει τα προγράμματα εξετάσεων των μαθημάτων τους, μετά την εντολή του Υπουργείου Παιδείας, οι εξετάσεις να γίνουν δια ζώσης.

Σύμφωνα με τα προγράμματα που έχουν αναρτηθεί, στα περισσότερα τμήματα η εξεταστική περίοδος αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 18 Φεβρουαρίου, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις τμημάτων που επιμήκυναν τον χρόνο έως τέλος Φεβρουαρίου ακόμη και στις πρώτες ημέρες του Μαρτίου, προκειμένου να διασφαλιστεί η εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την προστασία τόσο των φοιτητών όσο και των ίδιων των καθηγητών.

Μέρος στις εξετάσεις αναμένεται να λάβουν και περίπου 330 φοιτητές με αναπηρίες που φοιτούν σε τμήματα στις πέντε πόλεις που εδρεύει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ειδικά μάλιστα για τους φοιτητές με αναπηρίες πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ διδασκόντων και της δομής υποστήριξης «Πρόσβαση», προκειμένου να καταγραφτούν οι εξειδικευμένες ανάγκες των φοιτητών και να δρομολογηθεί ο τρόπος εξέτασής τους, είτε προφορικά, είτε μέσω Η/Υ, είτε με τη χρήση διερμηνέα. Μάλιστα προβλέφθηκαν ακόμη και ξεχωριστές αίθουσες για ορισμένους φοιτητές που αντιμετωπίζουν σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας, προκειμένου να μη χάσουν την εξεταστική περίοδο. Σε κάθε σχολή έχει προβλεφθεί ένας προσβάσιμος χώρος στον οποίο θα μπορούν να εξετάζονται φοιτητές με σοβαρά προβλήματα υγείας με έναν επιτηρητή, χωρίς άλλους συμφοιτητές τους στην αίθουσα.

Με αφορμή την έναρξη της εξεταστικής περιόδου για το χειμερινό εξάμηνο, εκδόθηκαν οδηγίες για τους φοιτητές. Σύμφωνα με αυτές όλοι οι φοιτητές που προσέρχονται στο τμήμα για να συμμετάσχουν σε γραπτές ή προφορικές εξετάσεις υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση στην πλατφόρμα edupass (https://edupass.gov.gr), εάν δεν έχουν ήδη υποβάλει σχετική δήλωση κατά τη διάρκεια του χειμερινού εξαμήνου.

Επιπλέον, οφείλουν να εφαρμόζουν μέτρα προστασίας. Η συμμετοχή στα εξεταζόμενα μαθήματα πραγματοποιείται υποχρεωτικά με έλεγχο ταυτοπροσωπίας των φοιτητών μέσω της ακαδημαϊκής ταυτότητας και παράλληλη επίδειξη είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικού νόσησης, είτε βεβαίωσης αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου κατόπιν διεξαγωγής μοριακού τεστ έως 72 ωρών ή rapid test 48 ωρών πριν την προβλεπόμενη ώρα έναρξης εξέτασης του μαθήματος.

Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης, ενώ δίνονται συστάσεις είτε για χρήση διπλής απλής μάσκας είτε για χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας.

Φοιτητές που νοσούν με λοίμωξη, δεν θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις για όσο χρονικό διάστημα βρίσκονται σε απομόνωση σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο απομόνωσης. Η απουσία τους λόγω νόσησης θα καταγράφεται στην πλατφόρμα edupass. Οι συγκεκριμένοι φοιτητές θα εξεταστούν στα μαθήματα στα οποία υποχρεωτικώς απουσίαζαν, σε άλλη ημερομηνία που θα οριστεί μετά την λήξη της κανονικής εξεταστικής περιόδου. Μάλιστα, το πρόγραμμα των συμπληρωματικών εξετάσεων θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της εξεταστικής.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου