ΤΟΠΙΚΑ

Κων/νος Γουρουλιάνης :Πότε ξεμπερδεύουμε με την πανδημία

κων-νος-γουρουλιάνης-πότε-ξεμπερδεύο-183412

Στο ερώτημα που απασχολεί πολλούς συνανθρώπους μας στο που οφείλονται οι πολλοί θάνατοι από κορωνοϊό το τελευταίο διάστημα απάντησε ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης πνευμονολόγος, καθηγητής Ιατρικής και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μιλώντας στο Kontra Channel, αλλά παραθέτει την γνώμη του και για το πότε φτάνουμε επιτέλους στο τέλος της πανδημίας.

Για το που οφείλεται ο αυξημένος αριθμός θανάτων ο κ. Γουργουλιάνης εξήγησε ότι: «Αυτό είναι ένα πολύ σύνθετο θέμα. Είναι πολύ δύσκολο να λύσουμε τα προβλήματα που προέκυψαν πρώτα από την οικονομική κρίση και την απώλεια πολλών γιατρών στο εξωτερικό. Από το ότι δεν κάναμε προσπάθειες να τους ξαναφέρουμε πίσω, από το ότι διαχρονικά πολλές δεκαετίες, σας θυμίζω δεν έχουμε νοσοκομεία λοιμωδών, πάγιο αίτημά μας είναι να έχουμε πνευμονολογικές κλινικές στα νομαρχιακά νοσοκομεία. Δεν έχουμε στις λίστες των επικουρικών γιατρών, πνευμονολόγους και εντατικολόγους, άρα η πατρίδα μας αντιμετώπισε την πανδημική κρίση βγαίνοντας από την οικονομική κρίση και με μεγάλες απώλειες στο σύστημα υγείας. Έγιναν προσπάθειες να ανοίξουμε κρεβάτια με εξοπλισμούς αλλά δεν έχουμε ανθρώπους να τα τρέξουν όλα αυτά.

Από εκεί και πέρα είχαμε καθυστέρηση στους εμβολιασμούς, είχαμε μείνει πίσω. Επίσης, οι δηλώσεις θανάτων από κορωνοϊό και τα επιδημιολογικά δεδομένα γενικά στην Ευρώπη είναι διαφορετικά. Με άλλη λογική δηλώνονται στην Βόρεια Ευρώπη και με άλλο τρόπο σε μας, που δηλώνονται πρακτικά όλοι. Αν τα βάλουμε όλα αυτά μαζί προκύπτει αυτό το δεδομένο που ούτως ή άλλως είναι ένα θέμα που πρέπει να το μελετήσουμε με μεγάλη λεπτομέρεια για να διορθώσουμε το σύστημα υγείας για το μέλλον».

Για το τι γίνεται με το τέλος της πανδημίας και το γεγονός ότι ο κόσμος έχει μπερδευτεί ακούγοντας διαφορετικά πράγματα από διαφορετικά πρόσωπα καθημερινά, ο καθηγητής επισημαίνει ότι:

«Όλα αυτά που ακούτε είναι γνώμες και δεν είναι γνώσεις, ακόμη και από τον υπεύθυνο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας θα έπρεπε να είναι γνώσεις αυτά που εκφράζει αλλά είναι τελικά μάλλον γνώμες. Αυτό που έπαιξε κακό ρόλο είναι ότι ακούμε τους μάνατζερ των εταιρειών που ορισμένες φορές έκαναν σωστές επιλογές σε συνεργασίες, να έχουνε γνώμη για το αν κάνουμε την τέταρτη δόση. Αυτό θα πρέπει να το πούνε οι ειδικοί. Οι συγκρούσεις των πολιτικών επίσης ήταν ένα πρόβλημα που έπαιξε ρόλο στο να μην εμβολιαστεί κόσμος. Αυτά ενοχλούν τους ανθρώπους».

Τέλος για το σε ποια φάση βρίσκεται η πανδημία ο κ. Γουργουλιάνης είπε:

«Είμαστε σε μια φάση αποκλιμάκωσης. Ο δείκτης θετικότητας ενώ ήταν 10-11% τώρα είναι στο 5% με τάση να κατέβει. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν πέσει κάτω από τις 500 ημερησίως, υπάρχουν κενά κρεβάτια στις ΜΕΘ και το πρόβλημα είναι στην πρωτοβάθμια φροντίδα τώρα. Εκεί υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται θετικοί με ήπια συμπτώματα και αυτοί αναζητούν έναν γιατρό για να πάρουν συμβουλές.

Θεωρώ ότι είμαστε σε μια από τις τελευταίες στροφές της πανδημίας».

Δειτε βίντεο:

onlarissa.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου