ΤΟΠΙΚΑ

Περιβαλλοντική «βόμβα» τα σκουπίδια – Ο Covid …πρόσθεσε μάσκες και γάντια

περιβαλλοντική-βόμβα-τα-σκουπίδια-82-180384

Ρεκόρ καθαρισμών για τη HELMEPA, που μόλις σε 2,5 μήνες συντόνισε 196 καθαρισμούς, σε όλη την Ελλάδα, καλύπτοντας 130 χιλιόμετρα ακτογραμμής, με την εθελοντική και ενεργό συμμετοχή 5.360 πολιτών.

Την περίοδο 18 Σεπτεμβρίου έως και 30 Νοεμβρίου, το δίκτυο μελών και εθελοντών της HELMEPA ανέλαβε τον καθαρισμό παραλιών, συνολικού μήκους ακτογραμμής 130 χιλιομέτρων, συλλέγοντας 283.831 απορρίμματα, συνολικού βάρους 19,5 τόνων.

Από τη Μαγνησία συμμετείχαν τα κάτωθι σχολεία: Νηπιαγωγείο Ν. Αγχιάλου (αναφέρεται ως αεροδρομίου Μαγνησίας), Ειδικό Νηπιαγωγείο Βόλου «Οι Κένταυροι», 25ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, 1ο Ειδικό Σχολείο Βόλου «Κένταυροι», Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αλμυρού Βόλου και 2ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας Βόλου. Στην ανακοίνωση της HELMEPA μεταξύ των εθελοντών που συνέδραμαν την προσπάθεια, καταγράφεται η Λέσχη Ελλήνων Αλεξιπτωτιστών Μαγνησίας και οι Πρόσκοποι.

Από το 2020, τα δελτία καταγραφής που χρησιμοποιούν οι εθελοντές έχουν προσαρμοστεί, λόγω της πανδημίας COVID-19, ώστε να συμπεριλαμβάνουν τα απορρίμματα που σχετίζονται με τα ατομικά μέσα προστασίας (μάσκες και γάντια μιας χρήσης).

Οι μάσκες και τα γάντια καταλαμβάνουν την 17η θέση φέτος, που μεταφράζεται σε 3.112 τεμάχια, «θέση πολύ υψηλή αν σκεφτεί κανείς ότι αυτά τα προϊόντα έχουν μπει στη ζωή μας μαζικά μόλις τα τελευταία 2 χρόνια. Αναδεικνύεται λοιπόν μια νέα περιβαλλοντική πρόκληση για τη σωστή διαχείριση αυτών των προϊόντων που χρησιμοποιούμε τόσο πολύ στην καθημερινότητά μας, καθώς είναι σημαντικά για την ασφάλεια και την υγεία μας, καταλήγουν όμως με τόση ευκολία στο φυσικό και θαλάσσιο περιβάλλον, όταν τα πετάμε απερίσκεπτα στο δρόμο ή «ξεφεύγουν» από γεμάτους κάδους», υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου