ΤΟΠΙΚΑ

Διαμαρτυρία του περιφερειακού Τύπου για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης

διαμαρτυρία-του-περιφερειακού-τύπου-179043

Αντιμέτωπη με όλο τον περιφερειακό Τύπο βρίσκεται η κυβέρνηση που επιμένει στην κατάργηση του υποχρεωτικού χαρακτήρα της δημοσίευσης στον Τύπο των προκηρύξεων, έτσι όπως αυτή επαναφέρεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης.

Υποχωρώντας από τα συμφωνημένα στο συνέδριο, που έγινε τον Μάρτιο υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, για την σωτηρία και την αναβάθμιση του τοπικού, περιφερειακού Τύπου, και υπεσχημένα από υπουργούς και γ.γ., η κυβέρνηση αιφνιδιάζει αποπειρώμενη την υποτίμηση της αξίας της δημοσίευσης στον Τύπο, τον οποίο επιθυμεί να υποκαταστήσει με μια ακόμα κρατική ιστοσελίδα.

Επαναλαμβάνει έτσι την αποδεδειγμένα εσφαλμένη κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών με το πρώτο Μεσοπρόθεσμο, που αργότερα επανήλθε ως δικαίωμα των κεντρικών, οικονομικών φύλλων.

Κι αυτά μερικούς μήνες από την τροποποίηση του ν.3548/07 για την επέκταση της υποχρεωτικότητας των δημοσιεύσεων στον Τύπο του συνόλου των ανακοινώσεων, προκηρύξεων, διακηρύξεων, προσκλήσεων του ευρύτερου Δημοσίου και μόλις μερικές ημέρες μετά την οικεία υπουργική υπογραφή επί της απόφασης με τον κατάλογο των δικαιούχων να δημοσιεύουν εφημερίδων.

Οπως τονίζει ο Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, το πρόβλημα δεν είναι αποκλειστικά και μόνον οικονομικό για τις περιφερειακές επιχειρήσεις Τύπου, αλλά κυρίως υποτίμησης της λειτουργίας και της συμβολής τους στην δημοκρατική καθημερινότητα της ελληνικής κοινωνίας.

Καλούμε όλους τους φορείς και τους εκπροσώπους των οργανώσεων του Τύπου να απαιτήσουν την τροποποίηση των επίμαχων διατάξεων (κυρίως του άρθρου 152) του νομοσχεδίου ώστε να διατηρηθεί η υποχρέωση των φορέων και υπηρεσιών του Δημοσίου να ανακοινώνουν δια του Τύπου.

Τους βουλευτές τόσο στην οικεία Επιτροπή όσο και στην Ολομέλεια του Τμήματος να τροποποιήσουν τις σχετικές διατάξεις σ’ αυτό το πνεύμα και τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών φορέων της ελληνικής Περιφέρειας να υποστηρίξουν τον Τύπο της.»

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου