ΤΟΠΙΚΑ

«Εξυπνα σπίτια» στον Βόλο – Ερχονται μαζί με το νέο έτος

εξυπνα-σπίτια-στον-βόλο-ερχονται-μ-178283

Για άτομα με χρόνιες παθήσεις, που θα παρακολουθούνται ιατρικά χωρίς να το… κουνούν από το σπίτι τους

Μαζί με το νέο έτος έρχονται και τα «έξυπνα σπίτια» στον Βόλο. Στην πόλη αναμένεται να δημιουργηθούν τουλάχιστον δέκα «έξυπνα σπίτια» σε σύνολο 150 που θα αναπτυχθούν τη διετία 2018-2019 στην κεντρική Ελλάδα. Κάτοικοι… των έξυπνων σπιτιών θα είναι άτομα μεγάλης ηλικίας με χρόνια και σοβαρά προβλήματα υγείας που χρειάζονται διαρκή ιατρική παρακολούθηση. Δεν θα χρειάζεται να μετακινούνται συνεχώς στον θεράποντα ιατρό τους για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν, αφού θα έχουν τον… γιατρό μέσα στο… έξυπνο σπίτι τους.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τι είναι τα έξυπνα σπίτια; Πρόκειται για πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο οποίο εντάσσονται δήμοι, ανάμεσά τους και ο Δήμος Βόλου, και μέσω αυτών δημότες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια: απευθύνεται σε δημότες που είτε αντιμετωπίζουν σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα (τέταρτος βαθμός καρδιοπάθειας), είτε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, είτε υψηλή αρτηριακή πίεση είτε σακχαρώδη διαβήτη.

Στους δημότες-χρόνια πάσχοντες θα δοθεί δωρεάν μία συσκευή, ανάλογα με το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν: στους καρδιοπαθείς ένας φορητός καρδιογράφος που θα τοποθετείται στο στήθος, στους πνευμονοπαθείς ένα φορητό σπιρόμετρο στο οποίο θα φυσούν, σους πάσχοντες από αρτηριακή πίεση μία φορητή συσκευή όπως το πιεσόμετρο, και στους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη ένας φορητός μετρητής της γλυκόζης του αίματος.

Το σύνολο των συσκευών, με το που θα καταγράφει τις μετρήσεις, χωρίς να χρειαστεί να κάνει το παραμικρό ο κάθε ασθενής, θα στέλνει on line τα αποτελέσματα σε δίκτυο γιατρών. Η ιατρική ομάδα θα βλέπει τις «εξετάσεις» θα εκτιμά την κατάσταση και οι ασθενείς θα ενημερώνονται τηλεφωνικά για την κατάσταση της υγείας τους και αν χρειάζεται να λάβουν κάποια μέτρα ή να λάβουν φάρμακα.

«Ενας καρδιοπαθής σε τέταρτο στάδιο καρδιοπάθειας, απαιτείται να επισκέπτεται τον γιατρό του κάθε 15 ημέρες. Εάν ενταχθεί στο πρόγραμμα θα αποφεύγει την ταλαιπωρία των ραντεβού, των μετακινήσεων και της επιβάρυνσης των ατόμων του οικογενειακού του περιβάλλοντος, αφού ο γιατρός θα είναι μέσα στο σπίτι του», εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της e-trikala και του δικτύου CitiesNet, κ. Οδυσσέας Ράπτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος θα υπάρχει διαρκής παρακολούθηση των χρόνια πασχόντων και θα αντιμετωπίζονται εγκαίρως καταστάσεις, ενώ ταυτόχρονα «έχει αποδειχθεί ότι μέσω του προγράμματος οι ασθενείς έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής από τη στιγμή που νιώθουν ότι έχουν τον γιατρό δίπλα τους, και οι συγγενείς τους είναι πιο ήσυχοι για την κατάσταση της υγείας του προσφιλούς τους προσώπου». Ταυτόχρονα όμως πρόκειται και για ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα. «Δεν εξασφαλίζουμε μόνο βελτιστοποίηση της ποιότητας ζωής των ασθενών, ευκολία, λιγότερο άγχος και μικρότερο κόστος για την παρακολούθηση της υγείας. Εξυπηρετεί και τον στόχο που έχουμε θέσει ως δήμοι που θέλουμε να μειώσουμε τις μετακινήσεις μέσα στην πόλη και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα», προσθέτει ο κ. Ράπτης.

Ξεκινά η εφαρμογή έως το Πάσχα

Την 1η Ιανουαρίου 2018 ξεκινά το έργο ACTIVAGE, μια πανευρωπαϊκή προσπάθεια βελτίωσης της διαβίωσης σε ηλικιωμένους, με στόχο την ενίσχυση της ανεξαρτησίας τους, χρησιμοποιώντας το Internet of Things (IoT).

Με κόστος περίπου 20.000.000€ από το πρόγραμμα Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρόκειται για μία πιλοτική δράση μεγάλης κλίμακας που θα διαρκέσει περισσότερο από 3 χρόνια, εμπλέκοντας ενεργά σχεδόν 10.000 άτομα τρίτης ηλικίας σε επτά διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φορέας υλοποίησης είναι οι Ψηφιακές Πόλεις Κεντρικής Ελλάδας (CitiesNet) και το έργο θα υλοποιηθεί στην Κεντρική Ελλάδα, που είναι οι δήμοι Βόλου, Γρεβενών, Λαμίας, Βέροιας, Λάρισας, Καρδίτσας, Κοζάνης, Κατερίνης και Τρικκαίων, σε συνεργασία με την e-trikala AE του Δήμου Τρικκαίων, με συστήματα υποστηριζόμενης διαβίωσης σε άτομα τρίτης ηλικίας που έχουν τη σχετική ανάγκη.

Όπως ανέφερε ο κ. Ράπτης, στην πράξη, το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει για τουλάχιστον δέκα έξυπνα σπίτια στον Βόλο, μέχρι το Πάσχα. «Ο Δήμος Βόλου έχει αποδείξει και μέσω άλλων προγραμμάτων ότι κινητοποιείται σε ζητήματα προάσπισης της δημόσιας υγείας. Απομένει η τοπική κοινωνία να αγκαλιάσει τη δράση», ανέφερε ο κ. Ράπτης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου