ΤΟΠΙΚΑ

Ξεσηκώθηκαν στο Πήλιο για το χλώριο, ενώ στον Αγ. Βλάσιο ξήλωσαν το χλωριωτή

ξεσηκώθηκαν-στο-πήλιο-για-το-χλώριο-εν-177136

«Χημικό» πόλεμο που έχει εξαπολύσει ξανά το τελευταίο διάστημα η απερχόμενη Δημοτική Αρχή μέσω της ΔΕΥΑΜΒ, μολύνοντας με χλώριο το πόσιμο νερό τους, καταγγέλλουν κάτοικοι στον Αγιο Βλάσιο.

Το χλώριο στο πόσιμο νερό αποτέλεσε αντικείμενο Γενικής Συνέλευσης των κατοίκων του χωριού, η οποία κλήθηκε την περασμένη Παρασκευή, στις 9 το βράδυ, από το απερχόμενο Τοπικό Συμβούλιο, το νεοεκλεγέν Τοπικό Συμβούλιο καθώς και τον Μορφωτικό Σύλλογο Αγίου Βλασίου.

Μετά την ολοκλήρωση της Γενικής Συνέλευσης, στην οποία έλαβαν ομόφωνες αποφάσεις όσοι κάτοικοι συμμετείχαν, παρά την καταρρακτώδη βροχή, μετέβησαν στη δεξαμενή του χωριού, αφαίρεσαν τον χλωριωτή και κήρυξαν τον Άγιο Βλάσιο «ζώνη ελεύθερη από χλώριο».

Η συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε στο στέκι του Μορφωτικού Συλλόγου, με την εντυπωσιακή σε αριθμό παρουσία των κατοίκων του χωριού, παρά την καταρρακτώδη βροχή, καταγγέλλει ακόμη την πλημμελή άσκηση των καθηκόντων των υπευθύνων της ΔΕΥΑΜΒ σχετικά με τα εξής:

Μη καθαρισμός της δεξαμενής: Ενώ σύμφωνα με το νόμο οι δεξαμενές πόσιμου νερού πρέπει να καθαρίζονται δύο φορές το χρόνο, η δεξαμενή του Αγίου Βλασίου, τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια καθαρίστηκε μόνο μία φορά.

Παντελής εγκατάλειψη των πηγών του χωριού: Σχεδόν όλα τα φρεάτια, από τις πηγές έως τη δεξαμενή, είναι επικίνδυνα προσβάσιμα στον οιονδήποτε.

Ελλειψη επαρκούς αριθμού αναλύσεων του νερού: Από την αρχή του 2014 η ΔΕΥΑΜΒ πραγματοποίησε μία και μοναδική ανάλυση του νερού, τον περασμένο Απρίλιο (βλέπε ιστοσελίδα ΔΕΥΑΜΒ), ενώ έχει υποχρέωση να κάνει αναλύσεις κάθε δίμηνο.

Εγκατάλειψη ολόκληρου του δικτύου ύδρευσης: Τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια δεν έχει αντικατασταθεί ούτε ένα μέτρο από τους αγωγούς του πεπαλαιωμένου (και άρα επικίνδυνου για την υγεία) δικτύου ύδρευσης του Αγίου Βλασίου.

Αντί λοιπόν να επισκευαστεί το δίκτυο, η ΔΕΥΑΜΒ πετά τους φόρους μας στη χλωρίωση του νερού και στους χλωριωτές που μολύνουν τα νερά των πηγών μας.

Αρνηση τήρησης νόμου: Ενώ ο νομοθέτης δεν επιβάλλει μόνιμη χλωρίωση σε οικισμούς μέχρι 3000 κατοίκους (αριθμό κατοίκων που ούτε κατά διάνοια έχει ο Άγιος Βλάσιος), η απερχόμενη Δημοτική Αρχή (μέσω της ΔΕΥΑΜΒ) εμμένει στη χλωρίωση του νερού που πίνουμε.

«Επειδή η ΔΕΥΑΜΒ, είτε από αδυναμία είτε από ανικανότητα, όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται να μας εξασφαλίσει υγιεινό πόσιμο νερό, αλλά ούτε καν τηρεί τα νόμιμα», όπως τονίζουν σε ανακοίνωση, η Γενική Συνέλευση των κατοίκων του χωριού Αγίου Βλασίου αποφασίζει ομόφωνα τα παρακάτω:

Α. Αρνείται τη μόνιμη χλωρίωση του πόσιμου νερού του χωριού, διότι εκτός των άλλων ήδη δημοσιοποιημένων λόγων, δεν εμπιστεύεται ούτε την απερχόμενη Δημοτική Αρχή ούτε τη ΔΕΥΑΜΒ για τη μόνιμη χλωρίωση του νερού, εξαιτίας της μέχρι σήμερα τακτικής τους αλλά και στάσης τους απέναντι στους κατοίκους του χωριού.

Β. Δέχεται την απολύμανση του νερού αν προκύψει κάποιο πρόβλημα, εφόσον όμως προηγηθεί συνεννόηση με το Τοπικό Συμβούλιο και ενημέρωση των κατοίκων του Αγίου Βλασίου.

Γ. Απαιτεί τόσο από την απερχόμενη Δημοτική Αρχή, όσο και από τη ΔΕΥΑΜΒ, να δείξουν στοιχειώδη σεβασμό στους κατοίκους του Αγίου Βλασίου, λαμβάνοντας υπόψη τους ότι ανέκαθεν η διαχείριση του νερού μας γινόταν από την Κοινότητα και συνεπώς υπάρχει η κατάλληλη εμπειρία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου