ΤΟΠΙΚΑ

Ναυτικές σχολές διεκδικεί η Μαγνησία

ναυτικές-σχολές-διεκδικεί-η-μαγνησία-17649

Το αίτημα για την ίδρυση Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού θα υποβληθεί και πάλι από τους τρεις φορείς οι οποίοι έχουν αναλάβει την διεκδίκηση ίδρυσης των σχολών – του Δήμου Βόλου, του Δήμου Νοτίου Πηλίου και του 2ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας – την προσεχή Δευτέρα στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Νίκος Φορτούνας, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Βόλου Απόστολος Παντσάς, ο Διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας Σωκράτης Σαβελίδης και ο εκπαιδευτικός του Ναυτικού Τομέα τους Σχολείου Νικόλαος Σίμος, θα έχουν συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου Ναύαρχο (ε.α) Αθανάσιο Μπούσιο.

Η συνάντηση κρίνεται ως καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της διεκδίκησης μιας και θα είναι η πρώτη δια ζώσης με τους καθ’ ύλην αρμόδιους για την ικανοποίηση του αιτήματος, αφού οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού αποτελούν αντικείμενο του συγκεκριμένου Υπουργείου. Έχει προηγηθεί κατάθεση υπομνήματος με σκοπό την κατ’ αρχήν ενημέρωση του Υπουργείου για το αίτημα.

Στον Γενικό Γραμματέα θα επιδοθεί νέο υπόμνημα για την ίδρυση Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού στην έκταση η οποία προορίζονταν γι΄ αυτό το σκοπό μεταξύ Γατζέας και Καλών Νερών στο Δήμο Νοτίου Πηλίου. Θα αναφερθούν τα βάσιμα επιχειρήματα της διεκδίκησης τα οποία σχετίζονται με την ύπαρξη υποδομών, την ύπαρξη πλήρους φακέλου ίδρυσης, οικονομικοτεχνικά ζητήματα βιωσιμότητας, δεδομένα τεκμηρίωσης της οικονομικής και κοινωνικής απαίτησης για την ανάπτυξη της ναυτικής παιδείας στη χώρα, τη ναυτική παράδοση της περιοχής αλλά και για το «φυτώριο» των μελλοντικών φοιτητών το οποίο μπορεί να αποτελέσει ο Ναυτικός Τομέας του 2ου ΕΠΑΛ.

Στη συνάντηση θα επιχειρηθούν, η δρομολόγηση των διαδικασιών «ανοίγματος του φακέλου» των Σχολών και της προσαρμογής των μελετών στις σύγχρονες απαιτήσεις εκπαίδευσης, η εξέταση θεμάτων νομικής φύσεως και χρηματοδότησης του έργου και βεβαίως, η σύνταξη βασικού χρονοδιαγράμματος υλοποίησης.

Πίσω από την πρωτοβουλία έχουν συγκεντρωθεί όλα εκείνα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι δεν πρόκειται για τοπικιστικό αίτημα, αλλά για αναγκαιότητα που θα δώσει διέξοδο σε σπουδαστές.

Το έναυσμα για την πρωτοβουλία έδωσε η πενταετής διαδρομή που κατέγραψε ο Ναυτικός Τομέας στο 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας. Ξεκίνησε με 28 μαθητές και σήμερα αριθμεί τους 200, με αρκετούς από τους μαθητές να είναι κάτοικοι άλλων θεσσαλικών πόλεων.

Την ίδια ώρα, μετά τον επαναπροσδιορισμό των κατευθύνσεων από τελειόφοιτους του Λυκείου, απόρροια της οικονομικής κρίσης, η ζήτηση για Ναυτικές Σχολές καταγράφεται αυξημένη. Και ενώ σημερινές σχολές του Ναυτικού καταρρέουν, όπως του Ασπρόπυργου άλλες λειτουργούν με τεράστια προβλήματα, όπως της Μηχανιώνας, φοιτητές που έχουν πετύχει την εισαγωγή τους σε Ακαδημίες με έδρα νησιωτικές περιοχές, δεν προχωρούν ούτε στην εγγραφή τους, εξαιτίας οικονομικών λόγων.

Πέρυσι, ενδιαφέρον για την εισαγωγή τους σε Ναυτικές Σχολές είχαν δηλώσει περίπου 5.000 τελειόφοιτοι, από τους οποίους απορροφήθηκαν οι 1.000. Καμία Σχολή δεν λειτουργεί από την Κεντρική Ελλάδα και πάνω, ενώ η ίδρυση Ακαδημίας σε ηπειρωτική περιοχή θεωρείται βέβαιο ότι θα συγκέντρωνε μεγάλο ενδιαφέρον. Σύμφωνα δε με το Ναυτικό Επιμελητήριο, σήμερα καταγράφονται ελλείψεις σε 2.000 πλοιάρχους και 2.500 μηχανικούς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου