ΤΟΠΙΚΑ

Συζήτηση Μεϊκόπουλου και Πλεύρη στη Βουλή για τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας Σκοπέλου

συζήτηση-μεϊκόπουλου-και-πλεύρη-στη-β-174399

Τα μεγάλα προβλήματα στο κτίριο του Κέντρου Υγείας Σκοπέλου συζητήθηκαν, χθες, στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. Για να απαντήσει προσήλθε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Σύμφωνα με τον Αλ. Μεϊκόπουλο, το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου, που καλύπτει τις υγειονομικές ανάγκες των κατοίκων και των χιλιάδων επισκεπτών του νησιού και έχει στη διοικητική του αρμοδιότητα και το Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου, δεν έχει ανακαινιστεί εδώ και αρκετά χρόνια. Την άνοιξη του 2019, με εντολή της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας επί ΣΥΡΙΖΑ, είχε μεταβεί κλιμάκιο στη Σκόπελο που επιθεώρησε το κτίριο και εκπόνησε τη σχετική έκθεση χαρακτηρίζοντας το ζήτημα της επισκευής «κατεπείγον». Έκτοτε, δεν έχει συμβεί απολύτως τίποτα, ενώ η κατάσταση του κτιρίου επιδεινώνεται χρόνο με το χρόνο.

«Προβλήματα στους τοίχους, στη θέρμανση, στη στέγη, στα κουφώματα, στους χώρους υγιεινής κάνουν το κτίριο μη λειτουργικό και οι εσωτερικοί χώροι, όπου εξετάζονται οι ασθενείς, δε θυμίζουν σε τίποτα κέντρο υγείας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής.

Ο Αλ.Μεϊκόπουλος μίλησε και για τη μελέτη για το κτίριο και έκανε λόγο για «δημιουργική ασάφεια» ως προς την αρμοδιότητα. Όπως εξήγησε, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας είχε δηλώσει ότι τα χρήματα για την ανακατασκευή του κτιρίου υπάρχουν, ενώ η απουσία της εν λόγω μελέτης ήταν ο λόγος που δεν προχωρούσε. «Αφού η μελέτη ολοκληρώθηκε από το Δήμο Σκοπέλου και κοινοποιήθηκε στους αρμοδίους, ο Περιφερειάρχης δήλωσε ότι τα κτιριακά ζητήματα των κέντρων υγείας είναι στην αρμοδιότητα της Υγειονομικής Περιφέρειας και κατ’ επέκταση του Υπουργείου Υγείας. Συζητάμε συνεχώς αλλά δε γίνεται τίποτα» κατέληξε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ακόμα και για την ανάγκη να υπάρχει μόνιμος παιδίατρος στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου, καθώς η μοναδική παιδίατρος που υπάρχει χρειάζεται παράλληλα να εκτελεί διευθυντικά καθήκοντα και εξετάζει και τα παιδιά της Αλοννήσου, μεταφέροντας σχετικό ψήφισμα των κατοίκων που αγωνιούν, αλλά και την ανάγκη να προσληφθεί ακόμα ένας παθολόγος. Επιπλέον, μίλησε και για την εγκατάλειψη του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς που καταρρέει με κίνδυνο να τραυματιστούν πολίτες και προσωπικό.

Ο Υπουργός Υγείας απαντώντας ανέφερε ότι: «Η 5η Υ.ΠΕ. συμπεριέλαβε το συγκεκριμένο έργο στη χαρτογράφηση για τα νέα προγράμματα της περιόδου ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και έχει υποβληθεί στην επιτελική δομή του ΕΣΠΑ του Υπουργείου Υγείας το έργο με εκτιμώμενο χρόνο υλοποίησης 24 μήνες», χωρίς να διευκρινίζεται πότε θα ξεκινήσει, και πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει γρηγορότερο και καλύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο. Σχετικά με τις προσλήψεις ιατρών στις οποίες αναφέρθηκε ο Αλ. Μεϊκόπουλο, ο κ. Πλεύρης δεν έδωσε σαφή απάντηση λέγοντας ότι όποιες θέσεις χρειάζονται στέλνονται στο Υπουργείο από την 5 Υ.ΠΕ. Αναφορικά με το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι οι διαδικασία για να ξεκινήσουν οι εργασίες για την αποκατάσταση των κτιρίου έχουν ολοκληρωθεί.

Παίρνοντας το λόγο, ο Αλ. Μεϊκόπουλος καυτηρίασε το ότι παρόλο που τα προβλήματα ήταν γνωστά από το 2019, φθάσαμε στο 2022 και το Υπουργείο να δίνει έναν αόριστο χρονικό ορίζοντα 2 χρόνων για την ανακαίνιση του κτιρίου του Κέντρου Υγείας Σκοπέλου. «Δεν αρμόζουν στην επιτελικότητα, που επικαλείται η Κυβέρνηση, τα 5 χρόνια προσπάθειας για την επίλυση ενός υπερεπείγοντος προβλήματος» είπε συμπληρώνοντας ότι: «Δεν είναι κατανοητό για ποιο λόγο μετά από το ικανό χρονικό διάστημα που πέρασε, η 5η Υ.ΠΕ. και η Περιφέρεια Θεσσαλίας δε συνεργάστηκαν, όπως μπορούσαν και όπως συνέβη αντίστοιχα για την ανακαίνιση του ΚΥ Σκιάθου». Τόνισε, τέλος, ότι παρόλες τις διαβεβαιώσεις για το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς, οι κάτοικοι της περιοχής δε βλέπουν να έχει ξεκινήσει καμία εργασία.

Το βίντεο της ομιλίας:

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου