ΤΟΠΙΚΑ

Διαμαρτυρίες για τη νομική συνδρομή

διαμαρτυρίες-για-τη-νομική-συνδρομή-174047

Σε διορισμούς δικηγόρων για υπεράσπιση σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος μόνο από τον Δικηγορικό Σύλλογο Λάρισας και όχι και από τους άλλους Συλλόγους δικηγόρων σε Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα προχωρούν οι δικαστικοί σχηματισμοί του Εφετείου Λάρισας, παρά το γεγονός ότι η νέα διάταξη του νόμου 4689 του 2020 δίνει τη δυνατότητα να επιλέγονται δικηγόροι από τις καταστάσεις όλων των Συλλόγων.

Το γεγονός προκαλεί διαμαρτυρίες σε δικηγόρους, ιδιαίτερα νέους στον κλάδο, που προσφέρονται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους και εν μέσω πανδημίας μπορούν να βοηθηθούν. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος εκτιμάται ότι πρέπει να υπάρξει καλύτερη διατύπωση της επίμαχης νομοθετικής διάταξης.

Μέχρι τον Μάιο του 2020 η νομοθεσία που ίσχυε ευνοούσε τους κατά τόπους Συλλόγους που δραστηριοποιούνται στις έδρες των Εφετείων όχι μόνο στη Λάρισα αλλά παντού στην Ελλάδα.

Ερωτηθείς σχετικώς ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Χρήστος Στρατηγόπουλος επισήμανε ότι ευθύς αμέσως με την ισχύ της νέας νομοθεσίας ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου απέστειλε στο Εφετείο Λάρισας προσδιορισμό – κατάσταση μελών του κάθε μήνα.

«Δυστυχώς, έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι οι ποινικοί σχηματισμοί του Εφετείου Λάρισας δεν διορίζουν δικηγόρους από τους υπόλοιπους Δικηγορικούς Συλλόγους πλην της έδρας του Εφετείου, δηλαδή του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας.

Προφανώς το ζήτημα που προκύπτει δεν είναι διμερές ανάμεσα στους δικηγόρους των υπόλοιπων θεσσαλικών πόλεων και του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας. Αντίθετα, είναι ένα ζήτημα που μπορεί και πρέπει να επιλυθεί με σαφέστερη διατύπωση της σχετικής νομικής διάταξης και βέβαια εφαρμογή αυτής από τους δικαστικούς σχηματισμούς που αναθέτουν την υπεράσπιση ατόμων σε δικηγόρους που περιλαμβάνονται στους καταλόγους που αποστέλλουν και οι λοιποί πλην του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας Σύλλογοι», σημειώνει.

Το θέμα απασχοληθεί τον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου. Ο κ. Στρατηγόπουλος λέει: «Θα επανέλθουμε προκειμένου να λυθεί οριστικά ένα ζήτημα που αφορά τόσο τους Δικηγορικούς Συλλόγους, όσο και τους ίδιους τους δικηγόρους».

Κ.Μ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου