ΤΟΠΙΚΑ

Θέλουν να γεννήσουν φυσιολογικά

θέλουν-να-γεννήσουν-φυσιολογικά-17204

Περισσότερες από 60 νέες και μέλλουσες μητέρες στο Βόλο συγκρότησαν ομάδα

Αλλες έχουν ήδη γευτεί τη χαρά της μητρότητας και άλλες είναι μέλλουσες μητέρες. Αυτό που τις ένωσε στο Βόλο είναι η πρόθεσή τους να δημιουργηθεί ένα ανάχωμα στα υψηλά ποσοστά καισαρικών και παρεμβάσεων στον τοκετό στην Ελλάδα και έτσι συνέστησαν την Ομάδα Μητέρων του Βόλου που επιζητεί να υπάρχει η δυνατότητα να γεννήσουν με φυσικό τρόπο, χωρίς φάρμακα και παρεμβάσεις, στην πόλη μας, το Βόλο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται πως ο τρόπος που έρχονται τα μωρά στον κόσμο ακολουθεί τη γενικότερη τάση απέναντι στα φυσικά γεγονότα. Απόλυτος έλεγχος, καθοδήγηση και επιτάχυνση της φυσικής διαδικασίας.

Με στόχο την επίτευξη της μέγιστης ασφάλειας και της ελάχιστης ταλαιπωρίας έχει επέλθει ουσιαστικά η ιατρικοποίηση της γέννας, που όμως από τα στοιχεία που υπάρχουν φαίνεται ότι έχει οδηγήσει σε αδικαιολόγητα ψηλό ποσοστό καισαρικών και άλλων παρεμβάσεων στον τοκετό.

Την ίδια ώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει ωστόσο ότι «μόνο αν υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος δικαιολογείται να παρέμβει κανείς στη φυσική πορεία μίας γέννας». «Δεν είμαστε ενάντια στην ιατρική, επιθυμούμε όμως να έχουμε τη δυνατότητα να γεννήσουμε με φυσικό τρόπο, χωρίς φάρμακα και παρεμβάσεις, στην πόλη μας, το Βόλο.

Θα θέλαμε να αφήσουμε το μωρό να γεννηθεί στην ώρα του και όχι βάσει προγράμματος, να μπορούμε να κινούμαστε ελεύθερα και να επιλέγουμε τις στάσεις που μας βολεύουν στη διάρκεια τη γέννας ή να γεννήσουμε στο νερό, να είναι μαζί μας ο σύντροφός μας, να μην αποχωριστούμε καθόλου το νεογέννητο μωρό μας και ο θηλασμός να είναι ανεμπόδιστος.

Σήμερα μία γυναίκα που θέλει έναν φυσικό τοκετό χωρίς παρεμβάσεις είναι υποχρεωμένη να μεταβεί σε κλινικές της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης» επισημαίνουν σε επιστολή που συνέταξαν και έστειλαν 60 γυναίκες από το Βόλο στους Διευθυντές της Μαιευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου και της Κλινικής Κωνσταντινοπούλου – ΑΚΕΣΩ αλλά και στο Δήμαρχο της πόλης.

«Τόσο το δημόσιο νοσοκομείο Αχιλλοπούλειο όσο και η ιδιωτική μαιευτική κλινική Κωνσταντινοπούλου – Ακεσώ θα μπορούσαν να προσφέρουν στις μέλλουσες μητέρες και τις οικογένειές τους τη δυνατότητα μίας φυσικής γέννας, με την ταυτόχρονη ασφάλεια του ειδικευμένου προσωπικού και του ιατρικού εξοπλισμού σε περίπτωση που κάποια παρέμβαση καταστεί αναγκαία.

Με αυτόν τον τρόπο οι μαιευτικές κλινικές της Μαγνησίας θα μπορούσαν να παρέχουν μία επιπλέον επιλογή στις μέλλουσες μητέρες και να συνεχίσουν να βρίσκονται στην πρωτοπορία των μαιευτικών υπηρεσιών, όπως πάντα άλλωστε στην πολύχρονη ιστορία τους» εκτιμούν οι ίδιες, όπως καταγράφουν και στην επιστολή τους.

Το δικαίωμα στην επιλογή…

Η αρχιτέκτων Μυρτώ Χρονάκη, που διαμένει τα τελευταία χρόνια με την οικογένειά της στο Βόλο και είναι επίσης σύμβουλος θηλασμού, είναι μία από τις 60 μητέρες που έχουν δημιουργήσει αυτή την Ομάδα στο Βόλο και μάλιστα τις τελευταίες εβδομάδες έχουν «φτιάξει» τη δική τους σελίδα στην κοινωνική δικτύωση https://www.facebook.com/ OmadaGiaTonPhysikoToketo Sto Bolo, και επίσης μητέρα τριών παιδιών, 12, 8 και 2 χρόνων.

Παρά το γεγονός ότι από ηλικίας 19 χρόνων άρχισε να αντιμετωπίζει τα πρώτα προβλήματα με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, αυτό δεν την εμπόδισε να πάρει την απόφαση και έτσι και τα τρία της παιδιά γεννήθηκαν με φυσικό τρόπο και χωρίς καμία παρέμβαση. Όπως μάλιστα επεσήμανε η ίδια στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ που συνομίλησε μαζί της η επιλογή της αυτή τη «βοήθησε πολύ και στα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, ενώ επιπλέον ήταν ένα ερέθισμα για την ίδια να ξεκινήσει μία προσπάθεια ώστε και άλλες μέλλουσες μητέρες να επιλέξουν αυτό το δρόμο.

«Αναγνωρίζουμε πλήρως τη συμβολή της ιατρικής επιστήμης, όμως η γέννηση σημαδεύει για πάντα τη ζωή της γυναίκας, του παιδιού και της οικογένειας, γι’ αυτό και εκτιμώ ότι η γυναίκα θα πρέπει να έχει το δικαίωμα της επιλογής».

Η Μυρτώ Χρονάκη, πριν από επτά χρόνια αποφάσισε και έκανε μία ολόκληρη διατριβή πάνω στην ιατρικοποίηση και τη συγκρότηση της μητρικής ταυτότητας στους χώρους του τοκετού στο Βόλο που βασίστηκε σε στοιχεία που άντλησε από την Μαιευτική του Νοσοκομείου Βόλου και την ΑΚΕΣΩ. Η διατριβή της παρουσιάστηκε στην Πολυτεχνική Σχολή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ το 2012.

Εναλλακτικές λύσεις: Απάντηση στο κόστος

Στην έρευνα αυτή επισημαίνεται με ιδιαίτερα περιγραφικό τρόπο ότι οι συχνές μετακινήσεις επιβαρύνουν οικονομικά τις μητέρες αλλά και τις οικογένειές τους, ενώ το «συλλογικό μονοπώλιο» των μαιευτικών υπηρεσιών εμποδίζει εν πολλοίς την ανάπτυξη εναλλακτικών πρακτικών και επιτρέπει τις υψηλές χρεώσεις.

«Σήμερα μία γυναίκα από το Βόλο που θέλει έναν φυσικό τοκετό χωρίς παρεμβάσεις είναι υποχρεωμένη να μεταβεί σε κλινικές της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης» σημειώνει η κ. Μυρτώ Χρονάκη και οι άλλες μητέρες που αγωνίζονται για να δημιουργηθεί Κέντρο Φυσικού Τοκετού στην πόλη.

«Έχοντας υπόψη μας την ταλαιπωρία, την αβεβαιότητα και την αναστάτωση της οικογένειας, όπως και το μεγαλύτερο κόστος που συνεπάγονται τέτοιες αναγκαστικές λύσεις, πιστεύουμε ότι είναι προτιμότερο να παρέχεται αυτή η επιλογή σε ένα μαιευτήριο του Βόλου σε αίθουσες κατάλληλα διαμορφωμένες για έναν φυσικό τοκετό, τόσο στο δημόσιο νοσοκομείο Αχιλλοπούλειο, όσο και στην ιδιωτική μαιευτική κλινική Κωνσταντινοπούλου – Ακεσώ» σημειώνουν επίσης οι ίδιες.

Σύμφωνα με τις ίδιες αλλά και τη διεθνή βιβλιογραφία, πολλές φορές η παρέμβαση στη φυσική ροή της γέννησης έχει ουσιαστικές αρνητικές συνέπειες σε σωματικό και ψυχικό επίπεδο για τη μητέρα και το μωρό καθώς αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που υποφέρουν από επιλόχεια κατάθλιψη, ο θηλασμός αναστέλλεται και έτσι παρεμποδίζεται η ανάπτυξη του πολύτιμου πρώιμου δεσμού μαμάς – παιδιού.

Είναι πλέον αποδεκτό παγκόσμια και διεπιστημονικά, όπως υπογραμμίζεται ότι οι εμπειρίες της πρώιμης φάσης της ζωής – ενδομήτρια ζωή, γέννηση, πρώτοι μήνες – παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για τη μελλοντική ψυχική και σωματική υγεία και την ευεξία του ανθρώπου. Το θετικό ξεκίνημα της ζωής αποτελεί, με τη σειρά του, το θεμέλιο μιας υγιούς κοινωνίας.

Η «Ευτοκία…» και το Κέντρο Φυσικού Τοκετού

Σήμερα στην Αθήνα υπάρχει η «Ευτοκία», ένα σωματείο για την προαγωγή του φυσικού τοκετού, που αποτελείται από μαίες, γιατρούς, ψυχολόγους, συμβούλους θηλασμού και γονείς. Το 2007 ιδρύθηκε από μαίες της Ευτοκίας και άλλους επαγγελματίες.

Το πρώτο Κέντρο Φυσικού Τοκετού στην Ελλάδα, μια μικρή μαιευτική μονάδα που στεγάζεται στην ιδιωτική μαιευτική κλινική «Νίκη» στο Ίλιον, όπου η επίτοκος απολαμβάνει εξατομικευμένη φροντίδα με σεβασμό στην προσωπική της στιγμή.

Οι γυναίκες ενθαρρύνονται να περπατούν, να χρησιμοποιούν θέσεις και στάσεις που τις ανακουφίζουν, κάνουν μασάζ, ακούνε μουσική, κάνουν μπάνιο στην πισίνα. Γεννούν σε όποια θέση επιλέγουν – στο νερό, στο ειδικό κάθισμα ή στο κρεβάτι.

Το νεογνό πηγαίνει αμέσως στην αγκαλιά της μητέρας, ενώ η απολίνωση του ομφάλιου λώρου γίνεται από τους γονείς όταν σταματήσει να πάλλεται. Ο θηλασμός ξεκινάει σχεδόν αμέσως μετά τη γέννηση του νεογνού, ενώ οι γονείς με το μωρό τους μένουν μαζί για όσο διάστημα παραμείνουν στο κέντρο. Το οποίο χρηματοδοτείται από τις ίδιες τις μαίες, αφού στόχος ήταν να παρέχεται υψηλή ποιότητα υπηρεσιών, με χαμηλό όμως κόστος για την οικογένεια.

Δυστυχώς σήμερα αυτό το κέντρο δεν λειτουργεί, και έτσι οι επιλογές των μητέρων είναι ακόμη πιο μειωμένες. Όμως στο Βόλο θα μπορούσε να δημιουργηθεί άμεσα κάτι αντίστοιχο. Αυτός είναι ο στόχος και των γυναικών που ανέλαβαν αυτή την πρωτοβουλία.

Οι νέες και μέλλουσες μητέρες που είχαν την πρωτοβουλία στο Βόλο είναι οι:

Ακριβούση Θεοδώρα, Αλεξιάδου Τάνια. Ανατολιώτη Πηνελόπη, Βαϊοπούλου Αθανασία – Δήμητρα, Βαλαβάνη Σοφία, Βολιώτη Βιολέτα, Βυζοβίτη Σοφία, Γαϊτανά Άννα, Γανωτοπούλου Γαρυφαλλιά, Γεωργακού Μαρία Γεωργαλά Βάνα, Guillery Catherine Γούση-Τσουμπέκου Ζωή, Εγγλέζου Γαρυφαλλιά, Καζάκη Αλίκη, Καλαμπακιοτή Μαλάμω, Καραγκιαζόγλου Βαρβάρα,. Καραγκιαζόγλου Ελένη, Κατσιούρα Αποστολία,. Κερμελιώτη Γεωργία, Κίτσιου Φρόσω. Κίτσιου Χριστίνα, Κορώνα Ελευθερία. Κουτσικοπούλου Γιώτα, Κωσταρέλου Αγγελική Λαΐτσου Ελένη, Λουφοπούλου Γλυκερία, Μαγαλιού Μαρία, Μακρυγιάννη Κερασία – Χαρίκλεια, Μαστοροδήμου Έφη, McCarthy Maria, Μέρα Ελευθερία, Μούχα Αποστολία, Μούχα Ευαγγελία, Μπομπότη Ζωή του Βασιλειου, Μπομπότη Ζωή του Στεργίου, Ντόντου Ελευθερία, Οικονόμου Λία, Παγώνη Αφροδίτη, Παγώνη Σταυρούλα, Παλάσκα Αποστολία, Παλάσκα Μαρία, Παλαιοδημοπούλου Δήμητρα, Παπαδοπούλου Βιβή, Παπαηλία Πηνελόπη, Παπουτσιδάκη Κερασία, Πάσχου Ελισσάβετ, Παύλου Αναστασία, Ρούσσου Εριφύλη, Σαββίδου Αννίτα, Σακουλογεώργα Δέσποινα, Σταμοπούλου Εβίτα, Τανού Σωτηρία, Τσελεπίδη Σωτηρία, Τσιούτσιου – Βαϊοπούλου Αικατερίνη, Τσουμπέκου Όλγα, Τσόχα Αικατερίνη, Τσόχα Δήμητρα, Χαλιμούρδα – Χρυσαφή Στέλλα, Χαλιμούρδα Αναστασία, Χαλιμούρδα – Τσιώλη Βασιλική Χαραλαμπή, Αθανασία και Χρονάκη Μυρτώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου