ΤΟΠΙΚΑ

Διάκριση για την Παθολογική Κλινική του Π.Θ.

διάκριση-για-την-παθολογική-κλινική-τ-171805

Σημαντική διάκριση για την Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το ερευνητικό της εργαστήριο αναγνωρίστηκε μετά από κοπιώδη και χρονοβόρα διαδικασία αξιολόγησης δύο ετών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων και Πολύπλοκων Νοσημάτων, στην κύρια θεματική ενότητα «Σπάνια Αυτοάνοσα Ηπατικά Νοσήματα» και συγκεκριμένα για τις ενότητες που περιλαμβάνουν την Αυτοάνοση Ηπατίτιδα και την Πρωτοπαθή Χολική Χολαγγειίτιδα.

Το ερευνητικό εργαστήριο της Παθολογικής Κλινικής είναι επίσημα αναγνωρισμένο και από το Υπουργείο Υγείας ως Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Σπάνιων και Πολύπλοκων Νοσημάτων και μετά και την ευρωπαϊκή διάκριση, αποτελεί το μοναδικό αναγνωρισμένο εθνικό και ευρωπαϊκό κέντρο στην περιφέρεια της Ελλάδας.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκδόθηκε στις 26 Νοεμβρίου του 2021 και από το 2022, η Παθολογική Κλινική είναι πλέον επισήμως, πλήρες μέλος του European Reference Network on Hepatological Diseases. Το ERN RARE-LIVER είναι ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο που αποτελείται από Κέντρα Αριστείας (μετά από αυστηρή αξιολόγηση), για τη διάγνωση και αντιμετώπιση σπανίων ηπατικών νοσημάτων σε ενήλικες και παιδιά. Το δίκτυο στοχεύει στη βελτίωση της κλινικής γνώσης αλλά και της φροντίδας των ασθενών με σπάνια ηπατικά νοσήματα σε όλη την Ευρώπη μέσω των κλινικών-κέντρων αριστείας που συμμετέχουν, παρέχοντας όταν χρειάζεται, σε οποιονδήποτε Ευρωπαίο πολίτη εξειδικευμένη on-site ή on-line αξιολόγηση και αντιμετώπιση.

«Είναι γνωστό ότι η Παθολογική Κλινική Π.Θ. στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας δια του Διευθυντού της, καθηγητή Γ.Ν. Νταλέκου και όλων των μελών που την απαρτίζουν σε συνεργασία και με το ομώνυμο ερευνητικό εργαστήριο της κλινικής, προσφέρει για πλέον των 22 ετών ολοκληρωμένη και υψηλής ποιότητας φροντίδα υγείας σε ασθενείς που πάσχουν από σπάνια και πολύπλοκα ηπατικά νοσήματα όπως η αυτοάνοση ηπατίτιδα και η πρωτοπαθής χολική χολαγγειίτιδα, από όλη την επικράτεια, την Κύπρο και όμορες Βαλκανικές χώρες διασφαλίζοντας την ισότιμη πρόσβαση των ασθενών σε πολυεπιστημονικές ομάδες επαγγελματιών υγείας, οι οποίες διαθέτουν τις ειδικές γνώσεις και την εμπειρογνωμοσύνη για την κατάλληλη αντιμετώπιση των ασθενών αυτών.

Η διάκριση της Παθολογικής Κλινικής του Π.Θ. είναι ιδιαίτερα σημαντική αν αναλογισθεί κανείς ότι αποτελεί το μοναδικό επίσημα αναγνωρισμένο Εθνικό και Ευρωπαϊκό Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων Νοσημάτων στην Περιφέρεια της χώρας (τα υπόλοιπα 16 Κέντρα είναι στην Αθήνα)», αναφέρεται σε ανακοίνωση της κλινικής.

«Ελπίζουμε ότι οι αρμόδιοι φορείς του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων μέσω του Π.Θ. και του Ιατρικού Τμήματος, θα σταθούν έμπρακτα αρωγοί στη συνέχιση του δύσκολου και απαιτητικού αυτού έργου», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Πρωταγωνίστησε στη θεραπεία του κορονοϊού

Υπενθυμίζεται ότι η Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, είχε προχωρήσει στην εφαρμογή ενός θεραπευτικού αλγόριθμου με βάση τη φερριτίνη (πρωτεΐνη που βρίσκεται στο εσωτερικό των κυττάρων), με εξαιρετικά αποτελέσματα σε νοσοκομειακούς ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον COVID-19. Ο γνωστός κι ως «αλγόριθμος της Λάρισας στη θεραπεία του κορονοϊού» (Larissa COVID-19 treatment algorithm) είχε παρουσιαστεί στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Παθολογίας και έγινε επισήμως δεκτός ως πλήρης δημοσίευση στο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό περιοδικό παθολογίας που είναι και το επίσημο περιοδικό της European Federation of Internal Medicine (European Journal of Internal Medicine).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου