ΤΟΠΙΚΑ

«Βραχνάς» οι αυξημένες τιμές στα καύσιμα – Εντονότατος προβληματισμός στη Μαγνησία

βραχνάς-οι-αυξημένες-τιμές-στα-καύσ-171734

Βαθύ το αποτύπωμα της ιλιγγιώδους αύξησης στις τιμές των υγρών καυσίμων στη Μαγνησία, με τους επαγγελματίες όλων των κλάδων να δηλώνουν έντονα προβληματισμένοι. Κάθετη μείωση στους τζίρους των επιχειρήσεων προκαλούν οι τιμές των καυσίμων, καθώς αποδυναμώνουν την αγορά, περιορίζοντας δραματικά τις οικονομικές δυνατότητες των καταναλωτών. Επιχειρηματίες, που ανήκουν σε όλους τους κλάδους, μιλούν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, καταθέτοντας την αγωνία και τον προβληματισμό τους.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Βαρύ το αποτύπωμα στην τοπική εμπορική αγορά λόγω της τεράστιας αύξησης στο κόστος των καυσίμων, το οποίο έχει αγγίξει δυσθεώρητα ύψη. «Γενικότερα οι αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας, των τροφίμων, των βασικών αγαθών ενός νοικοκυριού έχουν μεγάλο αντίκτυπο σε εμάς, καθώς συρρικνώνεται περαιτέρω το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και ιδιαίτερα το εισόδημα το οποίο αφορούσε στην κάλυψη των καταναλωτικών αναγκών» υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας Απόστολος Οντόπουλος.

Σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνει ο πρόεδρος «τα κόστη ενέργειας και καυσίμων επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό και καθώς αποτελούν αγαθό πρώτης προτεραιότητας, σαφώς ο καταναλωτής αφαιρεί από τα χρήματα που θα διέθετε για να αγοράσει διάφορα άλλα είδη, όπως για παράδειγμα ρούχα. Είναι πάρα πολύ βαρύ το αποτύπωμα».

Βραχνάς για την αγορά οι αυξήσεις «φωτιά» στα καύσιμα, με τον Στέφανο Καϊσαρλή, συνιδιοκτήτη ζαχαροπλαστείου, να υπογραμμίζει ότι αυξάνονται κατακόρυφα το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων και το κόστος λειτουργίας των επαγγελματικών οχημάτων. «Εχουμε μετακινήσεις σε όλη την περιοχή και όπως αντιλαμβάνεστε, το επιπλέον κόστος επιβαρύνει την επιχείρηση, διότι δεν επιθυμούμε να μετακυλήσει στον πελάτη. Αναμφίβολα επιβαρύνει την αγορά η πολύ μεγάλη αύξηση στις τιμές των καυσίμων, ενώ ταυτόχρονα επηρεάζει και τους καταναλωτές, διότι τα νοικοκυριά έχουν επιβαρυνθεί ήδη αρκετά. Οι καταναλωτές θέτουν σε άμεση προτεραιότητα τα απολύτως αναγκαία, με αποτέλεσμα να αφαιρούνται έσοδα από την αγορά» επισημαίνει ο ίδιος.

Εντονότατος προβληματισμός επικρατεί στην αιχμή της χειμερινής περιόδου, με τον γενικό γραμματέα του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας Νεκτάριο Νικολό να επισημαίνει ότι «έχει επιπτώσεις στο εμπόριο η αύξηση των καυσίμων. Αλλάζει τη ροή της καθημερινότητας των εμπόρων. Τα αυξημένα έξοδα μετακίνησης σε συνδυασμό με τα έξοδα της ενέργειας είναι τόσο μεγάλα, με αποτέλεσμα να αλλάζει και η ροή του εμπορίου. Ο,τι χάνεται σε ανατιμήσεις, αποτυπώνεται στο εμπόριο, διότι αφαιρούνται χρήματα από την αγορά. Οι καταναλωτές θέτουν ως άμεση προτεραιότητα τους λογαριασμούς, τη θέρμανση και τα καύσιμα, περιορίζοντας το εμπορικό είδος».

Λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερθέντα, καθίσταται σαφές ότι αυξάνεται κατακόρυφα το λειτουργικό κόστος και στα τουριστικά λεωφορεία και γραφεία, τα οποία ούτως ή άλλως βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού τα δύο τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας. «Εχει ανέβει αρκετά το κόστος για μια εκδρομή ή μετακίνηση και το επιβαρυνόμαστε εμείς ως επαγγελματίες. Δεν μετακυλύουμε στον πελάτη το επιπλέον κόστος, λόγω ανταγωνισμού» αναφέρει ο γραμματέας του Σωματείου Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων και Γραφείων Μαγνησίας Θανάσης Σιμώτας.

Ενα ακόμη βαρύ χτύπημα δέχεται ο κλάδος, με την αλματώδη αύξηση στις τιμές των καυσίμων να αποτελεί βραχνά για τους επαγγελματίες. «Λόγω της πανδημίας δεν έχουμε την κίνηση που είχαμε παλαιότερα, αλλά όσοι έχουν αντικείμενο έργου, το λειτουργικό κόστος έχει ανέβει αρκετά μηνιαίως» σημειώνει ο κ. Σιμώτας, επαναλαμβάνοντας ότι «αναγκαστικά επιβαρύνει εμάς η όποια αύξηση στο κόστος».

Σε απόγνωση και οι ξενοδόχοι στη Μαγνησία λόγω της τεράστιας αύξησης στο λειτουργικό κόστος των ξενοδοχείων, με τους επιχειρηματίες να αγωνιούν για το μέλλον του κλάδου. «Καθίσταται απαγορευτική η λειτουργία των ξενοδοχείων. Το κόστος είναι υπερβολικά μεγάλο και δεν μπορεί να καλυφθεί από τον πελάτη, αλλά επιβαρύνει τους ξενοδόχους. Ζητήσαμε επιδότηση του ενεργειακού κόστους από την πολιτεία, διότι δεν μπορούμε να λειτουργούμε. Καθίσταται πάρα πολύ δύσκολη η λειτουργία των ξενοδοχείων» επισημαίνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης.

Δυσβάστακτο το λειτουργικό κόστος που επωμίζονται και τα αρτοποιεία, με τον πρόεδρο του τοπικού σωματείου Κώστα Τσουράπα να τονίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «έχει αυξηθεί σε ποσοστό 60% το ημερήσιο λειτουργικό κόστος. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση. Η συντριπτική πλειονότητα των αρτοποιών αφήνει πίσω υποχρεώσεις που δεν μπορεί να καλύψει, διότι έχει μειωθεί πάρα πολύ ο τζίρος. Η αύξηση της ενέργειας, το κόστος των πρώτων υλών, όλα αφαιρούν χρήματα από τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Οσο περνά ο καιρός, τόσο χειροτερεύει η κατάσταση».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου