ΤΟΠΙΚΑ

Εγκλωβίστηκε στο εργοτάξιο για την πλατεία το «Βαγονάκι»

εγκλωβίστηκε-στο-εργοτάξιο-για-την-πλ-171681

«Πολύ σωστά θα γίνει η ανάπλαση της πλατείας. Εμείς;», το παράπονο του προέδρου του Συλλόγου «Ηλιοτρόπια», Κλεάνθη Πράττου

«Αυτή είναι η κατάσταση γύρω από το βαγονάκι του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Μαγνησία «Ηλιοτρόπια», στην πλατεία Πανεπιστημίου, στον Βόλο. Πολύ σωστά θα γίνει η ανάπλαση της πλατείας. Εμείς;», η ερώτηση – παράπονο του προέδρου του Συλλόγου, Κλεάνθη Πράττου για την περίφραξη που στήθηκε γύρω από την πλατεία και «φυλάκισε» στο εσωτερικό της το «Βαγονάκι».

Στο «Βαγονάκι» επτά άτομα με αναπηρία που δραστηριοποιούνται στο θερμοκήπιο, καλλιεργώντας αρωματικά και καλλωπιστικά φυτά, έχουν το εκθετήριο – πωλητήριό τους. Από το «Βαγονάκι» διαθέτουν τόσο τα φυτά που καλλιεργούν όσο και δικές τους χειροποίητες κατασκευές, από κοσμήματα, μέχρι εποχιακά είδη.

Προχθές το πρωί, ο κ. Πράττος ενημερώθηκε για την περίφραξη που στήνεται αποκλείοντας το «Βαγονάκι» από τους πελάτες του. «Δεν είμαστε αντίθετοι στο έργο. Πρόκειται για την ανάπτυξη της πόλης μας. Ούτε φυσικά έχουμε κανένα παράπονο από τον Δήμο Βόλου που μας στηρίζει. Ωστόσο, όταν είχα ενημερωθεί για το έργο, είχα ρωτήσει αν θα πρέπει να μετακινηθούμε από αυτά τα 26τ.μ. που μας έχουν παραχωρηθεί έναντι συμβολικού ενοικίου, 50 ευρώ τον χρόνο, και είχα λάβει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Και ξαφνικά χθες (σ.σ. προχθές) το πρωί, με ενημερώνουν ότι στήνεται περίφραξη», περιγράφει ο κ. Πράττος.

Το «Βαγονάκι» έμεινε αποκλεισμένο. Δεν υπάρχει πρόσβαση σε αυτό. Ακόμη και ο ίδιος ο κ. Πράττος θα πρέπει να μπαίνει από την κεντρική είσοδο του εργοταξίου, προκειμένου να μεταφέρει πράγματα, όχι όμως να δουλέψει. Στην ερώτησή του, τι θα γίνει, δεν πήρε απάντηση. Ο ίδιος έχει προτείνει μετεγκατάσταση στην πλατεία Ελευθερίας. Τίποτα όμως δεν είναι σίγουρο.

Είναι η δεύτερη φορά που το «Βαγονάκι» μετακινείται από τον χώρο του. Η πρώτη φορά ήταν το 2014 επί προηγούμενης δημοτικής αρχής, οπότε και με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αποφασίστηκε η απομάκρυνσή του από την πλατεία Αγίου Νικολάου, όπου δραστηριοποιούνταν επί σειρά ετών.

Το 2015 βρήκε νέο «στέκι» στην πλατεία Πανεπιστημίου. Και πάλι όμως θα πρέπει να φύγει. «Δεν έχουμε αντίρρηση να φύγουμε. Αρκεί να μπορέσουμε να δουλέψουμε. Όχι για μένα, αλλά για τα παιδιά για τα οποία είναι ζωτικής σημασίας να απασχολούνται να βλέπουν τον κόπο τους να ανταμείβεται. Αυτή τη στιγμή προετοιμαζόμαστε για το Πάσχα, με λαμπάδες κι άλλα είδη. Είπα στα παιδιά να μην στενοχωριούνται. Ο,τι και να γίνει, θα διαθέσουμε τα είδη τους ακόμη και μέσω διαδικτύου. Είμαι όμως πολύ στενοχωρημένος. Θα μπορούσε να είχε γίνει ένας σχεδιασμός κι όχι να σταματήσει ξαφνικά η λειτουργία μας. Αύριο (σ.σ. σήμερα), έχω γενέθλια. Κλείνω τα 74. Και ακόμη και σήμερα τρέχω καθημερινά να ανοίξω το «Βαγονάκι» γι’ αυτά τα παιδιά που τα νιώθω όλα παιδιά μου», καταθέτει ο κ. Πράττος.

Από την πλευρά της πάντως η πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ, Σοφία Χάλαρη που ενημερώθηκε για το πρόβλημα, έχει ζητήσει προτάσεις από τα «Ηλιοτρόπια» για τον χώρο μετεγκατάστασης, προκειμένου να δρομολογηθούν οι απαιτούμενες ενέργειες και το «Βαγονάκι» να επιστρέψει γρήγορα σε λειτουργία.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου