ΤΟΠΙΚΑ

Ανέτοιμοι για το κλείσιμο Ψυχιατρικών Νοσοκομείων

ανέτοιμοι-για-το-κλείσιμο-ψυχιατρικώ-170657

Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση πέτυχε πολλά, έμεινε όμως πίσω στο επίπεδο των προβλεπόμενων υποδομών

Επείγουσα είναι η ανάγκη για παράταση της νοσηλείας των υπαρχόντων ασθενών στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία ή επιτάχυνση διαδικασιών δημιουργίας Ψυχιατρικών Κλινικών σε όλα τα Γενικά Νοσοκομεία.

Στη Θεσσαλία υπάρχουν Ψυχιατρικές Κλινικές μόνο στα Γενικά Νοσοκομεία Λάρισας και Βόλου με αυξημένο όγκο περιστατικών και ολιγομελές ιατρικό προσωπικό. Στη Θεσσαλία υπάρχουν μόνο οχτώ μονάδες ΜΚΟ, που σύμφωνα με την ψυχιατρική μεταρρύθμιση προβλέπεται να δεχτούν μαζί με τις Ψυχιατρικές Κλινικές των Νοσοκομείων τους μεταφερόμενους ψυχικά πάσχοντες ασθενείς, εκ των οποίων η μία είναι στο Βόλο, περίπου έξι στη Λάρισα και μία στα Τρίκαλα. Η Καρδίτσα δεν έχει καμία.

Αν το επόμενο διάστημα κλείσουν τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, δεν θα υπάρχει η απαιτούμενη υποδομή για την νοσηλεία των οξέων περιστατικών.

Σύμφωνα με το διευθυντή της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου, Κώστα Ασπραδάκη, σήμερα οι ΜΚΟ έχουν πληρότητα 90%, ενώ Τρίκαλα και Καρδίτσα δεν έχουν Ψυχιατρικές Κλινικές στα Γενικά Νοσοκομεία.

Τα οξέα περιστατικά μόνο στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου το 2013 ήταν περίπου 203, ενώ το 2012 193.

Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση προέβλεπε μέχρι το τέλος του 2015 ότι θα έκλειναν όλα τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία. Όλα τα Γενικά Νοσοκομεία θα είχαν Ψυχιατρικές Κλινικές για να υποδεχτούν τους ψυχικά πάσχοντες ασθενείς, ενώ μεγάλος όγκος των περιστατικών θα διοχετευόταν στις μονάδες ΜΚΟ.

Τα τελευταία 30 χρόνια η μεταρρύθμιση πέτυχε βελτίωση συνθηκών νοσηλείας όχι μόνο στις δημόσιες μονάδες παροχής ψυχιατρικής φροντίδας αλλά και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, απόλυτο σεβασμό των αστικών δικαιωμάτων των νοσηλευομένων, περιορισμό του κοινωνικού αντίκτυπου του στίγματος που συνοδεύει τα ψυχιατρικά συμβάντα, βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των ασθενών και μείωση του χρόνου νοσηλείας με την εισαγωγή νέων τεχνικών.

Ωστόσο η ψυχιατρική μεταρρύθμιση έμεινε πίσω σε πολλά άλλα καθώς προχωρεί με ρυθμούς χελώνας. Εκτός των άλλων, δεν προχώρησε στο επίπεδο των υποδομών που έπρεπε να υλοποιηθούν με την ολοκλήρωση του προγράμματος, αφού από την αρχή της εφαρμογής με κατεύθυνση την αποασυλοποίηση μετά το σκάνδαλο της Λέρου το 1985 ήταν γνωστό το κλείσιμο των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων.

Σε επίπεδο Νομού Μαγνησίας η Ψυχιατρική Κλινική λειτουργεί μόνο ένα έναν γιατρό, το διευθυντή της Κλινικής. Οι εφημερίες βγαίνουν με τη συνδρομή γιατρών από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας. Η Κλινική δέχεται εκατοντάδες περιστατικά όλο το χρόνο και εξαιτίας των φιλότιμων προσπαθειών του προσωπικού της καταφέρνει να τα διαχειριστεί. Τι θα γίνει όμως εάν επιφορτισθεί και με νέα;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου