ΤΟΠΙΚΑ

Επιχείρηση για τη διάσωση 20 δέντρων στην Πλατεία Πανεπιστημίου

επιχείρηση-για-τη-διάσωση-20-δέντρων-στη-169909

Ολόκληρη επιχείρηση στήθηκε χθες στην πλατεία Πανεπιστημίου στον Βόλο για τη διάσωση περίπου 20 δέντρων, προκειμένου να απελευθερωθεί ο χώρος του «εργοταξίου» και να ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις διαμόρφωσης της πλατείας.

Συνεργείο της Διεύθυνσης Πρασίνου, υπό τον αντιδήμαρχο Γιώργο Πράττο, βρέθηκε χθες το πρωί, στην πλατεία με μηχανήματα, για να βγάλουν από τις θέσεις που είναι φυτεμένα μέσα στην πλατεία Πανεπιστημίου, περίπου 20 δέντρα, προστατεύοντάς τα για να μην καταστραφούν στο πλαίσιο των έργων που πρόκειται να ξεκινήσουν για την αναβάθμιση του χώρου.

Εκσκαφείς έσκαψαν γύρω από τις θέσεις των δέντρων και υπό την επίβλεψη γεωπόνων της υπηρεσίας ξεριζώθηκαν. Στη συνέχεια φυτεύτηκαν σε μεγάλες γλάστρες, εφαρμόστηκε ειδική πάστα επούλωσης στις τομές και τα δέντρα είτε θα μεταφυτευτούν σε άλλες θέσεις μέσα στην πόλη, είτε θα χρησιμοποιηθούν και για μέσα στην πλατεία Πανεπιστημίου, μαζί με τα υπόλοιπα είδη που έχουν επιλεχθεί για να «πρασινίσει» ο χώρος.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Γιώργο Πράττο, κρίθηκε αναγκαία η εκρίζωση των δέντρων προκειμένου να μην καταστραφούν, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες διαμόρφωσης της πλατείας. «Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν για τέτοιες εργασίες και τα δέντρα μπορούμε να τα φυτεύσουμε σε θέσεις που θα υποδείξει η υπηρεσία», σημείωσε ο κ. Πράττος.

Νωρίτερα πάντως, το συνεργείο της Διεύθυνσης Πρασίνου του Δήμου Βόλου, δέχθηκε διαμαρτυρίες από το μέλος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, Στέλιο Λημνιό, ο οποίος μίλησε για «μαζική κοπή δέντρων ηλικίας 20 ετών και πλέον» και μετά τις εξηγήσεις που δέχθηκε, ευχήθηκε «να πιάσουν τόπο κάπου αλλού».

Η πλατεία Πανεπιστημίου έχει περιφραχθεί τις τελευταίες τρεις ημέρες και ήδη προετοιμάζεται ο χώρος προκειμένου να γίνουν εργασίες προϋπολογισμού 690.000 ευρώ, οι οποίες περιλαμβάνουν διαμόρφωση του χώρου πλατείας επιφάνειας 2.671,28 m2, διαμόρφωση του πεζόδρομου Μακεδονομάχων (από Δημητριάδος έως Ερμού), επιφάνειας 252,00 m2, διαμόρφωση μίας ζώνης όδευσης τυφλών επί της Ερμού (από την Παύλου Μελά έως τη Μακεδονομάχων, επιφάνειας 70,00 m2, και διαμόρφωση των πεζοδρομίων της Παύλου Μελά (από Δημητριάδος έως Ερμού), και της Δημητριάδος (από Μακεδονομάχων έως Παύλου Μελά), που γειτνιάζουν με την πλατεία, συνολικού εμβαδού 280,72 m2. Συνολικά, οι παρεμβάσεις που προτείνονται είναι επιφάνειας 3.274,00 m2.

Η μελέτη προβλέπει διπλές δενδροστοιχίες στις πλευρές των οδών Π. Μελά και Μακεδονομάχων, στη μεσαία ζώνη της πλατείας προτείνονται δέντρα σκιάς, μεγάλης ανάπτυξης, αντοχής και ωραίου φυλλώματος. Επιλέχθηκαν μόνο δύο είδη (ιπποκαστανιά και φλαμουριά) ώστε να προκύπτει μια σχετική ομοιογένεια και συνοχή στο περιβάλλον της πλατείας.

Η πλατεία θα ενισχυθεί και ως προς τον φωτισμό της με φωτιστικά σώματα τύπου Led για την εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ θα δημιουργηθούν πολλοί διάδρομοι με πλάκες Πηλίου και βότσαλο που θα ενώνουν όλες τις πλευρές της και θα τοποθετηθούν παγκάκια.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου