ΤΟΠΙΚΑ

Στην τελική ευθεία η πρώην Βαμβακουργία

στην-τελική-ευθεία-η-πρώην-βαμβακουργ-169867

Επιτόπια ενημέρωση στο παλιό εργοστάσιο – Επί τάπητος οι τεχνικές και σχεδιαστικές ιδιαιτερότητες του έργου, προϋπολογισμού 42 εκατ. ευρώ

Στην τελική ευθεία περνά η επένδυση – «μαμούθ» στην πρώην Βαμβακουργία, όπου προγραμματίζεται η ανέγερση εστιών, ερευνητικών και εκπαιδευτικών υποδομών.

Στελέχη της διοίκησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εκπρόσωποι του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και μέλη των ομάδων προετοιμασίας που συμμετέχουν στη β’ φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, επισκέφθηκαν το παλιό εργοστάσιο, όπου έγινε ενημέρωση όλων των συμμετεχόντων για τις τεχνικές και σχεδιαστικές ιδιαιτερότητες του έργου, προϋπολογισμού 42 εκατ. ευρώ που πρόκειται να ξεκινήσει.

Ηταν η εναρκτήρια συνάντηση εργασίας της β’ φάσης της διαγωνιστικής διαδικασίας, η οποία περιλαμβάνει τις διαδικασίες ανταγωνιστικού διαλόγου με τις κοινοπραξίες που επιλέχθηκαν και την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών τους, προκειμένου να αναδειχθεί ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης που θα υλοποιήσει το έργο. Στο πλαίσιο του έργου ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης θα αναλάβει την μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση του έργου.

Η συνολική διάρκεια της σύμβασης σύμπραξης, η οποία θα οριστικοποιηθεί κατά τέλος της β΄ φάσης, θα ανέρχεται σε 30 έτη. Προβλέπεται ότι ο χρόνος για την κατασκευή και παράδοση των εγκαταστάσεων σε πλήρη λειτουργία, θα ανέρχεται στα 2 έτη, ενώ ο χρόνος συντήρησης και φύλαξης θα ανέρχεται στα 28 έτη από την υπογραφή της σύμβασης.

«Επισκεφτήκαμε τον ιστορικό χώρο της Βαμβακουργίας στον Βόλο και έγινε επιτόπια ενημέρωση όλων των συμμετεχόντων για τις τεχνικές και σχεδιαστικές ιδιαιτερότητες, για τη σημαντικότητα του έργου για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αλλά και για την πόλη του Βόλου», έγραψε σε ανάρτησή στη σελίδα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ζήσης Μαμούρης.

«Φοιτητικές εστίες, χώροι έρευνας και εκπαίδευσης, χώροι συνεύρεσης νέων ανθρώπων, ζύμωσης ιδεών και παραγωγής της γνώσης. Προσεχώς, οι σημερινές θα έχουν γίνει το «πριν»… Η βιομηχανική ιστορία μιας πόλης που συμφύεται με το Πανεπιστήμιο…», σχολίασε από την πλευρά της η αντιπρύτανης, Ιωάννα Λαλιώτου.

Το κτίριο της πρώην Βαμβακουργίας παραχωρήθηκε προς χρήση για 99 χρόνια από το Υπουργείο Εργασίας και τον ΟΑΕΔ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία συγκροτήματος το οποίο θα περιλαμβάνει φοιτητικές εστίες, πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, Σχολή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου, Σχολή Μαθητείας του ΟΑΕΔ, Σχολή ΑμεΑ, Ερευνητικά Εργαστήρια και νέα Ερευνητικά Ινστιτούτα, Θερμοκοιτίδες και co-working spaces, Φοιτητική Λέσχη, Πολυχώρο Πολιτισμού, Υπηρεσίες τοπικής και αστικής κλίμακας, Αθλητικές εγκαταστάσεις, μεγάλους κοινόχρηστους χώρους και χώρους πρασίνου. Πρόκειται ουσιαστικά για μία νέα πανεπιστημιούπολη στην καρδιά της Ν. Ιωνίας, ένα «ανοικτό» στην πόλη πανεπιστημιακό συγκρότημα.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου