ΤΟΠΙΚΑ

Παρέταξαν τρακτέρ, ανοιχτοί οι δρόμοι – Ένταση με το «καλημέρα» στη Νίκαια

παρέταξαν-τρακτέρ-ανοιχτοί-οι-δρόμοι-168227

Η έναρξη των αγροτικών κινητοποιήσεων στον θεσσαλικό κάμπο είναι γεγονός. Από χθες ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται στους δρόμους, διεκδικώντας καλύτερες τιμές στα προϊόντα, μείωση του φόρου στο πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια αγροτικού ρεύματος και ελαφρύνσεις στα αγροτοεφόδια, ώστε να αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος παραγωγής.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Τον τόνο των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων στη Θεσσαλία δίνουν δύο μπλόκα. Το ένα στη Νίκαια της Λάρισας, όπου συμμετέχουν αγρότες από τη Λάρισα, τα Φάρσαλα και την Καρδίτσα και το δεύτερο στην παλιά εθνική οδό Βόλου – Λάρισας, στο ύψος του Ριζομύλου, από αγρότες του Πηλίου, του κάμπου και του Αλμυρού. Υπολογίζεται ότι έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή περί τα 80 αγροτικά μηχανήματα.

Ομως, στη Νίκαια, όπου έχει κατευθυνθεί ο μεγαλύτερος όγκος των αγροτικών μηχανημάτων, με το «καλημέρα» σημειώθηκε ένταση.

Η παράταξη ισχυρών δυνάμεων των ΜΑΤ, οι πληροφορίες μιλούν για 10 και πλέον διμοιρίες, με τις κλούβες να κλείνουν κάθετα τη νέα εθνική οδό ώστε να αποτραπεί η άνοδος των τρακτέρ στο οδόστρωμα, προκάλεσε τη δυσφορία των αγροτών. Επί αρκετές ώρες βρίσκονταν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις αγροτοσυνδικαλιστών και αστυνομίας. Οι πρώτοι διαβεβαιώνουν ότι δεν έχουν πρόθεση να κλείσουν τον δρόμο, οι εκπρόσωποι των αρχών υπογράμμιζαν ότι «εκτελούν οδηγίες».

Την αποστολή διμοιριών των ΜΑΤ από Αθήνα και Θεσσαλονίκη στη Λάρισα προκειμένου να παραταχθούν απέναντι στους αγρότες του κάμπου αποφάσισε το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.
Στο πλαίσιο της απόφασης, 8 διμοιρίες από την Αθήνα και 4 διμοιρίες από τη Θεσσαλονίκη έφτασαν χθες το πρωί στη Λάρισα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, «με την υπ’ αριθμ. 7512/3/210-α΄ από 03/02/2022 Απόφαση του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων & Διαχείρισης Κρίσεων του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, αποφασίστηκε η εγκατάσταση και λειτουργία φορητού συστήματος επιτήρησης (τύπου φορητής βιντεοκάμερας) του Π.Δ. 75/2020, από Διμοιρίες της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής όπου διατέθηκαν για υπηρεσία στην Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, κατά την υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδιασμού της από υφιστάμενες Υπηρεσίες της, στο πλαίσιο συναθροίσεων από την 06:00 ώρα της Παρασκευής 04/02/2022 έως την 06:00 ώρα της Παρασκευής 11/02/2022, στην περιοχή του Α/Κ Κόμβου Νίκαιας του αυτοκινητόδρομου Π.Α.Θ.Ε. (Χ/Θ 34+106) και του δυτικού παράδρομου, πλησίον αυτού»

Η παρουσία των ΜΑΤ λειτούργησε σαν κόκκινο πανί για τους αγρότες. Εκτιμούν πως η κυβέρνηση επιχειρεί να δυναμιτίσει το κλίμα, ενώ οι ίδιοι έχουν σκοπό οι κινητοποιήσεις τους να έχουν ειρηνικό χαρακτήρα. Επισημαίνουν μάλιστα ότι αυτή η κίνηση της κυβέρνησης θα «σηκώσει από τον καναπέ και άλλους αγρότες που θα συσπειρωθούν με τους συναδέλφους τους, συνδράμοντας το μέτωπο του αγώνα που ξεκίνησε.

Τη δυσφορία των αγροτών επέτειναν επίσης οι χθεσινές ανακοινώσεις νέας δέσμης μέτρων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οι αγροτοσυνδικαλιστές έσπευσαν να απαντήσουν, ότι πρόκειται για «ψίχουλα» και καλούν την Κυβέρνηση να εξετάσει από μηδενική βάση τα αιτήματά τους και να δώσει λύσεις.

Προσυγκέντρωση στον περιφερειακό και κομβόι μέχρι Ριζόμυλο

Η χθεσινή έξοδος των αγροτών στη Μαγνησία κρίνεται πετυχημένη από τους διοργανωτές. Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας που έχει τον πρώτο λόγο εκτιμούν πως τις επόμενες μέρες το μπλόκο που έχει στηθεί στον Ριζόμυλο, στην παλιά εθνική οδό, θα ενισχυθεί περαιτέρω. Τα επόμενα βήματα κλιμάκωσης θα αποφασιστούν σταδιακά, σε γενικές συνελεύσεις που θα γίνονται κάθε μέρα, σε συντονισμό με το μπλόκο της Νίκαιας.

Νωρίς το πρωί αγρότες από το Ανατολικό και Νότιο Πήλιο, την περιοχή του Αλμυρού και του Βελεστίνου, προχώρησαν σε προσυγκεντρώσεις με τα αγροτικά τους μηχανήματα για να ενωθούν στον κόμβο του Βελεστίνου και από εκεί, κατευθύνθηκαν, στην παλιά εθνική οδό Βόλου – Λάρισας, στο ύψους του Ριζομύλου, όπου από τις αρχές της εβδομάδας έχει ήδη ξεκινήσει η παράταξη αγροτικών μηχανημάτων εκατέρωθεν του δρόμου.

Οι αγρότες από Ζαγορά, Πουρί, Ανήλιο και Μακρυράχη συγκεντρώθηκαν στο Καράβωμα και με τα αγροτικά τους οχήματα στις 10.30 το πρωί έφτασαν στον περιφερειακό δρόμο, όπου ήταν προγραμματισμένο το ραντεβού με παραγωγούς του Νοτίου Πηλίου. Όλοι μαζί συνέχισαν μέχρι τον κόμβο Βελεστίνου, όπου είχε οριστεί η συνάντηση με συναδέλφους από Αλμυρό και την ευρύτερη περιοχή του κάμπου.

«Να σηκωθούν από τον καναπέ οι αγρότες»

«Ενωμένο το αγροτικό κίνημα, οι αγρότες από τη Μαγνησία, ξεκινάμε τον αγώνα για να επιλυθούν τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς. «Οι συνάδελφοί μας πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως μόνοι μας θα κερδίσουμε τη μάχη. Διαχρονικά οι κυβερνήσεις δεν έχουν σταθεί στο πλευρό μας. Τα προβλήματα έχουν συσσωρευτεί. Αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας η ύπαιθρος θα μαραζώσει. Ο κόμπος πλέον έφτασε στο χτένι», σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, Θεόδωρος Γεωργαδάκης.

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι σοβαρά. Το αγροτικό εισόδημα έχει συρρικνωθεί επικίνδυνα. Το κόστος παραγωγής έχει φτάσει στα ύψη. Αγοράζουμε στη διπλάσια και τριπλάσια τιμή λιπάσματα και σπόρους. Πολλοί αγρότες δεν έχουν χρήματα ούτε για το πετρέλαιο που χρειάζονται για να κινήσουν τα μηχανήματα. Για αυτό βγήκαμε στους δρόμους», επισήμανε με τη σειρά του ο Χάρης Σεσκλιώτης, πρόεδρος του νεοσύστατου Αγροτικού Συλλόγου Ριζομύλου.

Για ξεκλήρισμα της μεσαίας αγροτιάς έκανε λόγο με τη σειρά του ο Στάθης Γλιάτης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλμυρού-Σούρπης και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς επίσης να λάβει μέτρα για τη στήριξη της υγείας κυρίως αναφορικά με την πανδημία.

«Τα προβλήματά μας δεν είναι νέα. Δυστυχώς όμως τείνουν να πάρουν ανεξέλεγκτη μορφή για αυτό και ζητάμε λύσεις εδώ και τώρα» πρόσθεσε από την πλευρά του ο Βάιος Κομνηνός.

Ψίχουλα… οι ανακοινώσεις Λιβανού

Οι αγρότες στο μπλόκο του Ριζομύλου σχολίασαν τα μέτρα που ανακοίνωσε νωρίτερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός. Ειδικότερα, ο κ. Γεωργαδάκης τόνισε ότι «δεν μας ικανοποιούν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, καθώς δεν έχουν καμία σχέση με τα δικά μας αιτήματα».

Και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση περίμενε δύο χρόνια για να ασχοληθεί με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους», σημειώνοντας ότι τα μέτρα ανακοινώθηκαν μετά την προαναγγελία των αγροτών για τα μπλόκα.

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι «εμείς ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και μείωση στα αγροεφόδια». Παράλληλα, ανάφερε ότι «η κυβέρνηση δεν δίνει καμία λύση, δεν μιλούν για τον ΕΛΓΑ, δεν μιλούν για αποζημιώσεις. Θέλουν να μας οδηγήσουν μακριά από τα χωράφια μας», ανέφερε.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας επισήμανε ότι επιθυμία των αγροτών είναι η συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, για να συζητηθούν τα ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν στον πρωτογενή τομέα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου