ΤΟΠΙΚΑ

Ανεστάλησαν όλες οι δίκες στα δικαστήρια του Βόλου

ανεστάλησαν-όλες-οι-δίκες-στα-δικαστή-165366

Ασάφειες στην κοινή υπουργική απόφαση για την αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων εντοπίζουν οι δικηγόρο

Καμία δίκη δεν πραγματοποιήθηκε χθες στα δικαστήρια Βόλου, ούτε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, ούτε στο Μονομελές, μετά την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α) προχθές το βράδυ που αναστέλλει τη λειτουργία των δικαστηρίων μέχρι τις 27 Μαρτίου. Οι συνθέσεις των δικαστηρίων δεν ανεβήκαν και οι πολίτες ενημερώθηκαν για τα έκτακτα μέτρα πρόληψης κατά του κορονοϊού.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου κοινοποίησε χθες απόφαση με την οποία γνωστοποιεί και επισήμως την αναστολή της λειτουργίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου.

Σύμφωνα με αυτή, αναστέλλονται οι δίκες ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου και του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου πλην εκείνων των περιπτώσεων για τις οποίες ελλοχεύει ο κίνδυνος παραγραφής και όσον αφορά στις υποθέσεις κακουργηματικού χαρακτήρα για όσες εξ’ αυτών οι κατηγορούμενοι είναι προσωρινά κρατούμενοι.

Ακόμη, αναστέλλονται οι νόμιμες και δικαστικές προθεσμίες για τη διενέργεια διαδικαστικών πράξεων και άλλων ενεργειών ενώπιον της υπηρεσίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου.

«Η λειτουργία της υπηρεσίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου περιορίζεται στο αναγκαίο προσωπικό για τη διεκπεραίωση των περιπτώσεων που έχουν κατεπείγοντα χαρακτήρα και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης (ιδίως αυτόφωρα, εγκλήματα, αιτήσεις που αφορούν κρατούμενους, συνοδείες στο πλαίσιο εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων ενταλμάτων σύλληψης).

Ακριβές ρυθμιστικό πλαίσιο ζητούν οι δικηγόροι

Η αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων έγινε βάσει της απόφασης των υπουργών Εθνικής Άμυνας, Υγείας, Δικαιοσύνης. Ωστόσο, ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου επισημαίνει ότι το περιεχόμενο της εν λόγω ΚΥΑ δημιουργεί σημαντικά ερωτήματα σε σχέση με το ρυθμιστικό της πλαίσιο κυρίως ως προς τη λειτουργία των γραμματειών των δικαστικών μεγάρων.

«Ενώ είναι αρκετά έως πολύ σαφές και ξεκάθαρο το τι γίνεται σε σχέση με τις αμιγώς δικαστηριακές διαδικασίες, υπάρχουν ζητήματα ακρίβειας και σαφήνειας σε σχέση με το τι επιτρέπεται και αντίστοιχα δεν επιτρέπεται ως προς δικονομικές δικαστικές πράξεις που ασκούνται ενώπιον της γραμματείας των πολιτικών δικαστικών σχηματισμών.

Στην περίπτωση των πολιτικών σχηματισμών δεν είναι καθόλου σαφές ποιες είναι εκείνες οι περιπτώσεις δικογράφων αλλά και άλλων διαδικαστικών αιτημάτων, που μπορούν να διεκπεραιωθούν κατά την περίοδο αναστολής», επισημαίνει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Χρήστος Στρατηγόπουλος.

Ο ίδιος επισήμανε ότι «θα πρέπει να δοθεί ακριβές ρυθμιστικό πλαίσιο για να μην εμπλακούμε σε ερμηνείες και μάλιστα αποσπασματικές από τον κάθε δικηγόρο και πολίτη. Απαιτείται να υπάρξουν αποφάσεις και πράξεις των διευθυνόντων τους δικαστικούς σχηματισμούς», σημείωσε, τονίζοντας ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου έχει απευθυνθεί ήδη στους διευθύνοντες το Πρωτοδικείο Βόλου αλλά και το Ειρηνοδικείο Βόλου έγγραφο με το οποίο ζητεί την έκδοση των πράξεων προκειμένου να υπάρχει ομοιόμορφη εφαρμογή της ΚΥΑ και να αποφευχθούν παρανοήσεις εκ μέρους και της γραμματείας αυτών των σχηματισμών αλλά και εκ μέρους των δικηγόρων.

Ο ίδιος τόνισε ότι «υπάρχει επίσης ένα θέμα με το πώς προσεγγίζουμε το νόμο με τα υπό παραγραφή αδικήματα που εισάγονται. Καθορίζει ο συντάκτης της ΚΥΑ ότι λαμβάνεται υπόψη ως περίοδος η σύμπτωση της παραγραφής στη διάρκεια της αναστολής όμως απαιτείται να γίνει σαφής αναφορά με τη χρονική μονάδα αν δηλαδή εννοείται η 5ετία ή η 6ετία ή η 7ετία κ.ο.κ.».

Τέλος, ο κ Στρατηγόπουλος επισήμανε ότι υπάρχουν εκκρεμότητες και σε σχέση με το πώς θα επανέλθουν προς εκδίκαση οι ματαιωθείσες υποθέσεις.

«Προφανώς δεν θέλουμε καμία συμφόρηση των δικαστηρίων. Δεν θέλουμε να υπάρχουν οι συνθήκες που προσπαθεί να αντιμετωπίσει η συγκεκριμένη ΚΥΑ. Προέχει όλων η ατομική και η δημόσια υγεία. Όμως θέλουμε να είναι ξεκάθαροι οι όροι και προϋποθέσεις αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων και στο κομμάτι των γραμματειών», κατέληξε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου