ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκινά το κυνήγι στις 20 Αυγούστου

ξεκινά-το-κυνήγι-στις-20-αυγούστου-165000

Τα τουφέκια τους λαδώνουν οι κυνηγοί της Μαγνησίας, αφού σε επτά ημέρες ανοίγει η αυλαία της νέας κυνηγετικής περιόδου. Ειδικότερα η άσκηση θήρας ξεκινάει από 20 Αυγούστου 2014 έως 28 Φεβρουαρίου 2015.

Η περίοδος θα «ανοίξει» σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Κανονιστική Διάταξης Θήρας από το Δασαρχείο Βόλου με το κυνήγι του αγρικούνελου και των πουλιών (Δενδρόβια, εδαφόβια κ.α.).

Οσον αφορά στο κυνήγι του αγριόχοιρου που στρέφονται πολλοί κυνηγοί της Μαγνησίας ξεκινάει από τις 15 Σεπτεμβρίου. Μάλιστα χθες από το Δασαρχείο Βόλου, με απόφαση του Δασάρχη κ. Νικόλαου Ντίτορα ανακοινώθηκαν όλα όσα προβλέπονται στη Ρυθμιστική Κανονιστική Διάταξη Θήρας.

Σε ποια είδη και περιοχές απαγορεύεται το κυνήγι

Βάσει της ρυθμιστικής κανονιστικής διάταξης θήρας του Δασαρχείου Βόλου για την φετινή περίοδο:

  1. Απαγορεύεται το κυνήγι της Νησιώτικης Πέρδικας (Αlectoris chukar).
  2. Απαγορεύεται το κυνήγι της Μπεκάτσας στο καρτέρι, το πρωί και το βράδυ.
  3. Απαγορεύεται για λόγους προστασίας της φυσικής παραγωγής του αγριόχοιρου, το κυνήγι του νεαρού αγριόχοιρου, όσο αυτό φέρει τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις στο σώμα του, καθώς και τις χοιρομητέρες αυτών.
  4. Περιορίζεται η χρησιμοποίηση σκύλων δίωξης για άσκηση κυνηγίου, από 15 – 9 – 2014 μέχρι 20 – 1 – 2015 σε (3) τρεις ημέρες την εβδομάδα (Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή), δηλαδή μόνο τις ημέρες που επιτρέπεται αντιστοίχως το κυνήγι του Λαγού και του Αγριόχοιρου.
  5. Για όσα είδη πουλιών που δεν αναφέρονται στον πίνακα της Κανονιστικής Απόφασης, απαγορεύεται το κυνήγι τους, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 2, 3 και 4 της Οδηγίας 79/409 Ε.Ο.Κ.
  6. Απαγορεύεται το κυνήγι, και η εκπαίδευση των σκύλων, στα μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής, και στα καταφύγια άγριας ζωής ορισμένου χρόνου.
  7. Απαγορεύεται το κυνήγι στα εκτροφεία θηραμάτων.
  8. Απαγορεύεται το κυνήγι σε θαλάσσια ζώνη πλάτους τριακοσίων (300) μέτρων από την ακτή.
  9. Στους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μνημεία, χωρίς προηγούμενη άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού.
  10. Απαγορεύεται η αγοραπωλησία όλων των ειδών θηραμάτων, εκτός εκείνων τα οποία προέρχονται από εκτροφεία (δημόσια ή ιδιωτικά), από τις ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, ή από το εξωτερικό, εφόσον έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες απόκτησής τους.
  11. Στις περιοχές όπου ισχύουν ειδικοί περιορισμοί Θήρας, σύμφωνα με το άρθρο 6 της αριθμ.414985/29 – 11 – 85 κοινής Υπουργικής Απόφασης (αποστάσεις από κατοικημένες περιοχές και μεμονωμένες κατοικίες, μέσα σε αγρούς και σε περιφραγμένες εκτάσεις).
  12. Η εκγύμναση των κυνηγετικών σκύλων επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο στους περιορισμένους χώρους εκγύμνασης, που καθορίζονται με την αριθμ.1625/30 – 3 – 1999 Απόφασή, και απαγορεύεται οπουδήποτε αλλού.
  13. Απαγορεύεται το κυνήγι παντός θηράματος σε απόσταση 1.000 μέτρων περιμετρικά της Β’ Βιομηχανικής Περιοχής Βόλου.
  14. Απαγορεύεται το κυνήγι παντός θηράματος, για λόγους προστασίας των κατοίκων των παρακάτω οικισμών, αλλά και πολλών μεμονωμένων οικιών, που βρίσκονται στις περιοχές Αγ. Στέφανος, Σωρός, Κριθαριά, Αγ. Γεώργιος Κυνηγών, Μαμιδάκης. Συγκεκριμένα η απαγόρευση αρχίζει από τη διασταύρωση της Εθνικής οδού Βόλου – Αθηνών με την οδό Δουλκέρογλου στις Αλυκές, ακολουθεί την Εθνική οδό προς την Ν. Αγχίαλο μέχρι και των αποθηκών καυσίμων Αεροπορίας στο Μαμιδάκη.

Από εκεί ακολουθεί αριστερά το δρόμο μέχρι τη θάλασσα. Προχωρεί όλη την παραλιακή ακτή αριστερά προς Αγ. Γεώργιο Κυνηγών, Κριθαριά, Πρώην Λατομείο ΑΓΕΤ, Αγ. Στέφανο, Αλυκές, διέρχεται την οδό Δουλκέρογλου και καταλήγει στην Εθνική οδό Βόλου – Αθηνών από όπου άρχισε.

  1. Απαγορεύεται το κυνήγι παντός θηράματος, γύρωθεν της μονάδος της 9ης Μοίρας Σταθμού Ελέγχου Προειδοποίησης, που εδρεύει στην θέση «Πλιασίδι» Πηλίου, και στην περιοχή που οριοθετείται από την υπάρχουσα προειδοποιητική σήμανση απαγόρευσης προσέγγισης σε στρατιωτική περιοχή, προς αποφυγή οιουδήποτε επεισοδίου και δυσάρεστου περιστατικού.
  2. Απαγορεύεται το κυνήγι παντός θηράματος, στη λίμνη Κάρλα, αφού ανήκει πλέον στα Μόνιμα Καταφύγια Αγριας Ζωής, σύμφωνα με την αριθμ.1989/108208/-17-8-2010. Απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Μαγνησίας και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 459/2010 τεύχος Δ’.

Σε ποια είδη και πότε επιτρέπεται το κυνήγι

Στο μεταξύ, βάση της ρυθμιστικής κανονιστικής διάταξης θήρας του Δασαρχείου Βόλου επιτρέπεται το κυνήγι σε συγκεκριμένα είδη στις παρακάτω ημερομηνίες.

  1. Του αγριόχοιρου από 15 – 9 – 2014 μέχρι 20 – 1 – 2015, τρεις ημέρες την εβδομάδα (Τετάρτη – Σάββατο – Κυριακή) με σκύλο δίωξης, σε ομάδα μέχρι δέκα κυνηγών, με δικαίωμα Θήρευσης μέχρι τεσσάρων αγριόχοιρων κατά ομάδα και ημερήσια έξοδο.
  2. Του λαγού από 15 – 9 – 2014 μέχρι 10 – 1 – 2015, τρεις ημέρες την εβδομάδα (Τετάρτη – Σάββατο – Κυριακή) με σκύλο δίωξης, με δικαίωμα θήρευσης μέχρι ένα λαγό ανά ημερήσια έξοδο.
  3. Επιτρέπεται το κυνήγι της αλεπούς και του Πετροκούναβου από 15 – 9 – 2014 μέχρι 20 – 1 – 2015 με τη χρησιμοποίηση κυνηγετικού όπλου και σκύλου δίωξης και από 21 – 1 – 2015 μέχρι 28 – 2 – 2015 χωρίς σκύλο δίωξης. Διευκρινίζεται ότι η χρησιμοποίηση σκύλου δίωξης για το κυνήγι της αλεπούς και Πετροκούναβου θα επιτρέπεται τρεις ημέρες την εβδομάδα, (Τετάρτη – Σάββατο – Κυριακή).

Οι παραβάτες της παρούσας διάταξης και εκείνοι κατ’ εντολή των οποίων ενεργούν, τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 287 του Ν.Δ. 86/69 του Δασικού Κώδικα, της αριθμ. 414985/29 – 11 – 85 Απόφασης Υπουργών Γεωργίας και Οικονομίας, του άρθρου 459 του Ποινικού Κώδικα, και λοιπών σχετικών διατάξεων.

Τέλος η παρούσα διάταξη ισχύει από τη δημοσίευσή της και λήγει την 28 – 2 – 2015. Η εφαρμογή της ανατίθεται στους Δασικούς Υπαλλήλους, στους Αστυνομικούς Υπαλλήλους, στους Κυνηγετικούς Συλλόγους της περιοχής, και σε κάθε φιλόνομο πολίτη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου