ΤΟΠΙΚΑ

Εμμένει στην παράδοση ο συνεταιρισμός Ανηλίου

εμμένει-στην-παράδοση-ο-συνεταιρισμό-164595

Πιστές στην παράδοση του Πηλίου οι επτά δραστήριες γυναίκες που απαρτίζουν το συνεταιρισμό του Ανηλίου, συνεχίζουν την προσπάθεια που ξεκίνησαν πριν από δεκατέσσερα χρόνια, κόντρα στην κρίση. Οι καθημερινές δυσκολίες, που απορρέουν από την οικονομική στενότητα του καταναλωτικού κοινού, δεν αποτελούν «τροχοπέδη» στη δράση των μελών του παραπάνω συνεταιρισμού, τα οποία συνεχίζουν με τον ίδιο πάντα ζήλο την παρασκευή παραδοσιακών γλυκών του κουταλιού και μαρμελάδων σε πολλές γεύσεις, από τοπικά πάντα φρούτα, πικάντικων τουρσιών, αρωματικών λαδιών, βοτάνων, με προεξάρχοντα τον παραδοσιακό Πηλιορείτικο μπακλαβά, που έχει την τιμητική του σε γάμους και βαπτίσεις.

Ντόπιοι και επισκέπτες γεύονται τα προϊόντα του Συνεταιρισμού, τα οποία φτάνουν μέχρι την Αθήνα και την Κρήτη. Οι παραδοσιακές συνταγές των γιαγιάδων και των προγιαγιάδων τους, διατηρούνται αναλλοίωτες στο πέρασμα του χρόνου, ενώ λόγω της κρίσης έχουν μειωθεί σε σημαντικό ποσοστό οι παραγγελίες. «Δεν έχουμε αλλάξει τις παραδοσιακές συνταγές. Η ποιότητα παραμένει η ίδια, η προσπάθειά μας συνεχίζεται αλλά οι καταστάσεις έχουν αλλάξει. Ο κόσμος δεν έχει πλέον χρήματα και οι περισσότεροι αγοράζουν πολύ περιορισμένες ποσότητες» όπως αναφέρει η Σοφία Αμούτζια, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ανηλίου.

Οπως επισημαίνει παράλληλα η ίδια «θα ήταν καλύτερα τα πράγματα εάν είχαμε την υποστήριξη των τοπικών επιχειρήσεων, και κυρίως των ξενοδοχείων, τα οποία έχουμε προσεγγίσει, προκειμένου να κάνουμε γνωστά τα προϊόντα μας. Θα μπορούσαν να μας υποστηρίξουν αγοράζοντας τις μαρμελάδες μας, αλλά δυστυχώς, τονίζει η ίδια, προτιμούν τα τυποποιημένα προϊόντα, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων».

Σε πείσμα της κρίσης και κόντρα στις καθημερινές δυσκολίες, οι γυναίκες του Ανηλίου συνεχίζουν να συλλέγουν τοπικά προϊόντα, φρούτα και αρωματικά φυτά, κρίταμα και τσιτσίραβλα, τα οποία διαθέτουν προς πώληση στο εκθετήριό τους. «Τα πρώτα χρόνια ήταν πολύ καλύτερα, διότι υπήρχαν περισσότερες παραγγελίες και οι τουρίστες αγόραζαν πάντα τα προϊόντα του συνεταιρισμού. Τα τρία τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης, έχει μειωθεί ο τουρισμός και παράλληλα τα έσοδά μας, καθώς οι ξένοι αγοράζουν το πιο μικρό και φθηνό είδος και οι Ελληνες ψωνίζουν επίσης περιορισμένα» υπογραμμίζει η κ. Αμούτζια.

Παρόλα ταύτα, οι επτά γυναίκες του συνεταιρισμού συνεχίζουν την κοινή τους πορεία με επίκεντρο την παράδοση, ευελπιστώντας ότι θα ξεπεραστεί η κρίση που έχει επηρεάσει όλους τους τομείς της καθημερινότητας.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου