ΤΟΠΙΚΑ

Μάχη για μία θέση στο Δημόσιο

μάχη-για-μία-θέση-στο-δημόσιο-162812

Την ώρα που από το Δημόσιοι οι υπάλληλοι φεύγουν άρον – άρον προκειμένου να γλιτώσουν αλλαγές που επίκεινται στο ασφαλιστικό, σύμφωνα με στοιχεία του παρατηρητηρίου απασχόλησης του ΟΑΕΔ παρουσιάζονται αυξημένες οι αιτήσεις για τα προγράμματα κοινωφελούς απασχόλησης που αφορούν κυρίως στο δημόσιο έστω για ένα 4μηνο ή πεντάμηνο αλλά και στα voucher που αφορούν προσλήψεις σε ιδιώτες αλλά και ΔΕΚΟ.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Στη Μαγνησία τα δύο τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί μία αύξηση 20% στις αιτήσεις που γίνονται από ανέργους νεαρής ηλικίας για την πρόσληψή τους σε διάφορες δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες είτε μέσω των κοινωφελών προγραμμάτων είτε μέσω των vouchers και παρά το γεγονός ότι οι αποδοχές είναι ιδιαίτερα χαμηλές ενώ σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζεται η μονιμότητα.

Ειδικότερα στα προγράμματα κοινωφελούς απασχόλησης η αύξηση στις αιτήσεις που είχαν κατατεθεί από το 2013 στο 2014 υπολογίζεται στο 20% και ενώ πρόκειται για προσλήψεις μερικής απασχόλησης και με αποδοχές που ανέρχονται στα περίπου 580 ευρώ σε δήμους αλλά και δημόσιες υπηρεσίες όπως ΙΚΑ, ΟΑΕΔ, Νοσοκομείο κ.α.

Αντίστοιχα το voucher 2014 αφορά άτομα ηλικίας 18 έως 29 ετών, και θα δώσει την ευκαιρία σε 75.000 άνεργους νέους να εργαστούν σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, αφού πρώτα λάβουν την απαραίτητη επιδοτούμενη κατάρτιση. Οι άνεργοι νέοι που ωφελούνται προέρχονται από τις εκπαιδευτικές βαθμίδες Γυμνάσιο / Λύκειο / ΙΕΚ καθώς και ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Κυρίως απορροφούνται στο δευτερογενή και τριτογενή τομέα και ειδικότερα στον τουρισμό ενώ αρκετοί επίσης απασχολούνται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις των λοιπών κλάδων.

Εκτός από το παραπάνω πρόγραμμα voucher γενικών ειδικοτήτων, σχεδιάζεται να υλοποιηθούν και άλλα, πιο εξειδικευμένα, σε διαφορετικούς επαγγελματικούς κλάδους όπως ο κλάδος της υγείας και των μηχανικών. Κατά τα πρότυπα του voucher, το νέο πρόγραμμα που αναμένεται να ανακοινωθεί θα στοχεύει στην ενίσχυση της απασχόλησης των νέων, μέχρι 29 ετών. Η νέα δράση θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου