ΤΟΠΙΚΑ

Τα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ έργα στον Βόλο επισκέφθηκε ο Δημήτρης Σκάλκος

τα-χρηματοδοτούμενα-από-το-εσπα-έργα-σ-162595

Εργα και δράσεις που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ επισκέφθηκαν σήμερα ο Δήμαρχος Βόλου, κ. Αχ. Μπέος με τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Χρ. Τριαντόπουλο, τον γεν. γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ.κ. Δημ. Σκάλκο και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ., Κ. Αγοραστό και συγκεκριμένα τον Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών και τις εργασίες ανάπλασης στην περιοχή των Παλαιών.

Σε δηλώσεις του ο κ. Μπέος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις διαπιστώσεις που έγιναν και κυρίως για το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Βόλου εκτελούνται έργα και δράσεις που ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κώστας Αγοραστός δήλωσε ότι, «γίνεται επιθεώρηση των έργων που εκτελούνται με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ και των οποίων κύριος φορές είναι ο Δήμος Βόλου, έργα τα οποία αλλάζουν το αρχιτεκτονικό τοπίο του Βόλου, αλλάζουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Οι αλλαγές έρχονται κατ’ αρχήν με τα έργα βιώσιμης κινητικότητας όπως αυτά που εκτελούνται εδώ στα Παλαιά που έχουν αλλάξει εικόνα.

Είναι τα έργα αστικής ανάπλασης, όπως αυτά που εκτελούνται στην Πλ. Πανεπιστημίου, η ανακατασκευή του Δημοτικού Θεάτρου, οι κυκλικοί κόμβοι στη Νέα Ιωνία και άλλες παρεμβάσεις και άλλα που μόνο μέσω αυτού του προγράμματος ανέρχονται στα 20 εκατομμύρια ευρώ. Και βέβαια είναι άλλα έργα μέσω του Ταμείου Συνοχής της Περιφέρειας, με τα έργα σε όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου με τα δίκτυα και τις μονάδες επεξεργασίας ακαθάρτων, αλλάζει όλο το παλιό δίκτυο ύδρευσης.

Επιπροσθέτως υπάρχουν έργα που κάναμε με το Πανεπιστήμιο, τρία κτήρια, έργα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, είτε με το «Επενδύω» είτε με τον Αναπτυξιακό Νόμο, τρία μεγάλα έργα στο λιμάνι, το sps, ο γερανός και η μεταφορά του προβλήτα, μέτρα μέτρησης της αέριας ρύπανσης κα.

Με το Δήμο Βόλου έχουμε έργα 100 και πλέον εκατομμυρίων, αλλά συνολικά στον Βόλο έχουν ξεπεράσει μέχρι σήμερα τα έργα το 1,5 δις. Ευρώ, αν συνυπολογίσουμε έργα και δράσεις για τους αγρότες, τους νέους αγρότες και μέσω των ενισχύσεων από τον «Ϊανό» και τον «Διομήδη». Είναι ακόμα τα έργα ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο Νοσοκομείο του Βόλου και των νέων Κέντρων Υγείας σε Σκιάθο, Κανάλια και Σούρπη. Όλα αυτά και πολλά άλλα έργα σε συνεργασία με τους κ. Σκάλκο και Τριαντόπουλο, είναι έργα ουσίας, που αφήνουν βαθύ αποτύπωμα στην κοινωνία, που δίνουν θέσεις εργασίας, που ρίχνουν χρήμα στην πραγματική τοπική οικονομία, μέσα από μια άριστη συνεργασία σε μια πολύ δύσκολη περίοδο γι αυτό και τους ευχαριστούμε».

Από την πλευρά ο κ. Σκάλκος σημείωσε ότι «στην πραγματικότητα τα νούμερα που ακούστηκαν για την εκτέλεση των έργων είναι μεγαλύτερα, καθώς οι αγαπητοί μου Δήμαρχος και Περιφερειάρχης μίλησαν για έργα που χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια με δικαιούχο τον Δήμο, υπάρχουν όμως και άλλα έργα που χρηματοδοτούνται από τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ από άλλα συναρμόδια υπουργεία, και κυρίως το Ανάπτυξης.

Τώρα έχουν μπροστά μας το νέο ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021 – 27, που ειδικά για τα προγράμματα της Περιφέρειας φέρνει μια αύξηση της τάξης του 31%, μιλάμε για ένα πρόγραμμα που θα ξεπεράσει το μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Και θα επιμείνω σε αυτό που είπε ο κ. Περιφερειάρχης για την ουσία ότι δηλαδή δεν έχει τόση σημασία ο χορός των εκατομμυρίων, καλό είναι να υπάρχουν τα χρήματα, αλλά ακόμη σημαντικότερο είναι να απορροφούνται οι χρηματοδοτήσεις στην ώρα τους. Αυτό είναι κάτι στο οποίο πρέπει να δώσουμε τη δέουσα σημασία και προσοχή, έχει όμως σημασία να αφήνουν ένα βαθύ αναπτυξιακό αποτύπωμα.

Γνωρίζετε ότι ο Βόλος με τη σημαντική γεωοικονομική σημασία, μια διάσταση που δεν πρέπει να την αφήσουμε ανεκμετάλλευτη. Είναι αλήθεια ότι γίνονται σημαντικά έργα υποδομής και νομίζω ότι η επόμενη ημέρα θα είναι καλύτερη για τους κατοίκους του Βόλου.

Εγώ πρέπει να μεταφέρω τις ευχαριστίες μου για την άψογη συνεργασία που έχουμε με τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές, ένα δείγμα πρώτο το πήρατε χθες με το πολύπαθο κομμάτι του σχεδιασμού του έργου του Μουσείου της Αργούς. Θέλω να πιστεύω, πρώτα ο Θεός, ότι θα προχωρήσουμε και άλλα μεγάλα έργα στο αμέσως επόμενο διάστημα».

Τέλος ο υφυπουργός κ. Χρ. Τριαντόπουλος σημείωσε πως «σε κάθε διάσταση και με την κατεύθυνση του ίδιου του Πρωθυπουργού, όπως έγινε χθες με το Μουσείο της Αργούς, η στήριξη της κυβέρνησης είναι δεδομένη για την περιοχή της Μαγνησίας και την πόλη του Βόλου, τόσο ως προς την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, όσο και την αξιοποίηση πόρων που θα έρθουν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και από κάθε εθνικό πόρο που μπορεί να διατεθεί, έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα αναπτυξιακό αποτύπωμα για την πόλη.

Οσον αφορά τους ευρωπαϊκούς πόρους, αυτή η στενή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ υπ. Ανάπτυξης, περιφέρειας και Δήμου είναι αυτή που φέρνει τα αποτελέσματα, τόσο ως προς την απορρόφηση, αλλά και όσο ως προς την αξιοποίηση και επί της ουσίας να βλέπουμε τους πόρους αυτούς να πιάνουν τόσο σε έργα που διαμορφώνουν συνθήκες ανάπτυξης, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης στην περιοχή.

Είναι μία αλυσίδα που δημιουργεί αυτό το αποτέλεσμα, δηλαδή συνθήκες ευημερίας για όλες και για όλους και προς αυτή την κατεύθυνσης η προσπάθεια θα συνεχιστεί όλη την επόμενη περίοδο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου