ΤΟΠΙΚΑ

Ελπίδα κατά του καρκίνου

ελπίδα-κατά-του-καρκίνου-16240

Ελπίδα στη μάχη της επιστήμης ενάντια στον καρκίνο δίνουν ευρήματα μεγάλης έρευνας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Επιστήμονες δοκίμασαν εκχύλισμα ολοθούριου σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα, ανθεκτικά στις χημειοθεραπείες, και τα αποτελέσματα ήταν άκρως ενθαρρυντικά.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Παναγιώτη Λιάκο, «το ολοθούριο είναι ένας οργανισμός της θάλασσας με πολλές ευεργετικές ιδιότητες, αλλά και πολλά υποσχόμενο ως προς τις αντικαρκινικές του ιδιότητες σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνάς μας, σε ανθρώπινες καρκινικές σειρές σε συνθήκες υποξίας».

Το εργαστήριο Βιοχημείας του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Αλιευτική αξιοποίηση ολοθουρίων στις ελληνικές θάλασσες», προκειμένου να μελετήσει αν το ολοθούριο έχει αντικαρκινικές ιδιότητες σε καρκινικούς όγκους που είναι ανθεκτικοί στη θεραπεία.

«Θεωρούμε ότι τα καρκινικά κύτταρα κάνουν μία προσαρμογή στους καρκινικούς όγκους. Αυτή η προσαρμογή βοηθά στην επιβίωσή τους. Το 2019 το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής αφορούσε στην έρευνα για το πώς τα κύτταρα προσαρμόζονται στη διαθεσιμότητα του οξυγόνου. Το εργαστήριο Βιοχημείας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μελετά εδώ και 19 χρόνια αυτό το αντικείμενο, τους μοριακούς μηχανισμούς, και είμαστε υπερήφανοι που συμμετείχαμε με ένα λιθαράκι στην αναγνώριση αυτών των μηχανισμών. Σε αυτή τη φάση, χρηματοδοτηθήκαμε για να δοκιμάσουμε αν το ολοθούριο έχει αντικαρκινικές ιδιότητες σε όγκους που είναι ανθεκτικοί στη χημειοθεραπεία. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά. Εδειξαν ότι με τα εκχυλίσματα του ολοθουρίου αναστέλλονται η έκφραση και η δραστηριότητα των μεταγραφικών παραγόντων, οι οποίοι ρυθμίζουν την ανθεκτικότητα των καρκινικών κυττάρων στους όγκους. Αρα λοιπόν, βοηθά να αντιμετωπιστούν ανθεκτικές μορφές καρκίνου», σημείωσε ο κ. Λιάκος, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, στο περιθώριο ημερίδας για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μεγάλης έρευνας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η έρευνα μπορεί να βρίσκεται σε πρώιμο ακόμη στάδιο, τα πρώτα αποτελέσματά της όμως είναι ελπιδοφόρα για την αντιμετώπιση του καρκίνου. «Είμαστε ακόμη στα πρώτα βήματα. Δεν γνωρίζουμε τους ακριβείς μηχανισμούς, ούτε έχουμε ξεχωρίσει ποιες ουσίες του ολοθούριου έχουν αυτή τη δραστηριότητα», ανέφερε ο κ. Λιάκος για τη χρήση εκχυλίσματος ολοθουρίου σε κύτταρα του καρκίνου του ήπατος και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Μεγάλη έρευνα

Τα παραπάνω ερευνητικά αποτελέσματα ήταν μέρος της παρουσίασης των αποτελεσμάτων της μεγάλης έρευνας που ολοκλήρωσε το τμήμα το Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για έναν πραγματικό θησαυρό από τη θάλασσα, τα ολοθούρια. Πρόκειται για ασπόνδυλους οργανισμούς, που ανήκουν στην ομάδα των εχινοδέρμων και συνιστούν ένα νέο αλίευμα με υψηλή διατροφική, ιατροφαρμακευτική αλλά και οικολογική αξία.

Τα ολοθούρια επί σειρά ετών αλιείς τα χρησιμοποιούσαν ως δόλωμα για την τσιπούρα. Δεν εντάσσονται στις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων και χαρακτηριστικό είναι ότι τα μεταποιητικά προϊόντα προωθούνται απευθείας σε αγορές του εξωτερικού, κυρίως στην Απω Ανατολή, όπου διατίθενται σε ιδιαίτερες υψηλές τιμές.

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων έγινε χθες το απόγευμα, στο αμφιθέατρο της Γεωπονικής Σχολής, στον Βόλο.

Το ερευνητικό πρόγραμμα ξεκίνησε το 2018. Σύμφωνα με τον καθηγητή του τμήματος Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρη Βαφείδη, μελετήθηκαν δύο είδη ολοθούριων που βρίσκονται στο Αιγαίο και που μπορούν να αλιευτούν σε βάθη από μερικά εκατοστά έως 20-25 μέτρα. Η αλιεία του ολοθούριου είναι εποχιακή, απαγορεύεται τους μήνες από Μάιο

έως Οκτώβριο και η αλίευσή τους γίνεται με αυτόνομη κατάδυση από ψαράδες δύτες, που έχουν άδειες για την αλίευσή τους. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι ενεργές περί τις 100 άδειες για αλίευση ολοθούριων, ενώ υπάρχουν έξι εταιρείες μεταποιητικές.

Ο κ. Βαφείδης εστίασε στην οικολογική αξία του ολοθούριου, καθώς με την κίνησή του καθαρίζει τον βυθό, αλλά και στις ιδιότητές του ως τελικό προϊόν για ανθρώπινη κατανάλωση. Σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για ένα προϊόν με 40% πρωτεΐνη, πολλές βιταμίνες, όπως Α και Β, μέταλλα.

Ο κ. Βαφείδης αναφέρθηκε επίσης και στην αξιοποίησή του για την παραγωγή καλλυντικών αλλά και φαρμακευτικών σκευασμάτων καθώς περιέχει μια σειρά από βιοδραστικές ουσίες, με αντιμικροβιακή, αντιική, αντιμυκητιακή και αναλγητική δράση.

Στο πλαίσιο της έρευνας μελετήθηκαν και τα μικροβιολογικά και φυσικοχημικά χαρακτηριστικά στα ενδιάμεσα και τελικά προϊόντα ολοθούριου. Διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για ένα μικροβιολογικά σταθερό προϊόν, που μπορεί να συντηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και να διακινηθεί σε μεγάλες αποστάσεις με ασφάλεια, σύμφωνα με τον καθηγητή του τμήματος Ιχθυολογίας, Ιωάννη Μποζιάρη.

Σημειώνεται ότι η έρευνα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και εθνικούς πόρους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου