ΤΟΠΙΚΑ

Ράλι ανόδου στις τιμές οπωροκηπευτικών – Νέες αυξήσεις μετά τις χιονοπτώσεις

ράλι-ανόδου-στις-τιμές-οπωροκηπευτικ-161911

Συνεχίζεται το ράλι ανόδου στις τιμές των οπωροκηπευτικών, οι οποίες «τσίμπησαν» κι άλλο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, μετά τις χιονοπτώσεις που σημειώθηκαν. Αύξηση του κόστους παραγωγής, εξαιτίας της αύξησης στην τιμή της ενέργειας και του πετρελαίου, αλλά και στις πρώτες ύλες όπως τα λιπάσματα, σε συνδυασμό με τις χιονοπτώσεις που επικράτησαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα, «καίνε» τα πορτοφόλια των καταναλωτών και αδειάζουν το καλάθι της νοικοκυράς.

Στο δελτίο πιστοποίησης λιανικών τιμών νωπών οπωροκηπευτικών του Τμήματος Εμπορίου της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, αποτυπώνεται η ακρίβεια που «χτυπά» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς για την προμήθεια των απαραίτητων.

Σύμφωνα με τις τιμοληψίες για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, οι μέσες τιμές αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο σε σχέση με το πρώτο μισό του μήνα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα αγγούρια πωλούνται προς 0,92 ευρώ (από 0,86), ο άνηθος προς 0,52 ευρώ (από 0,50), τα ξερά κρεμμύδια προς 0,79 (από 0,78), τα λάχανα προς 0,96 (από 0,94), τα μανταρίνια προς 1,87 ευρώ (από 1,82), οι πατάτες προς 0,97 (από 0,90).

Μεγαλύτερες αυξήσεις εντοπίζονται σε είδη όπως το κουνουπίδι που πωλείται προς 2 ευρώ το κιλό από 1,66 ευρώ στις αρχές του μήνα, οι μελιτζάνες η μέση τιμή των οποίων διαμορφώθηκε στα 3,71ευρώ το κιλό (από 2,73), το μπρόκολο που πωλείται προς 2,26 ευρώ το κιλό από 2,19 ευρώ, οι πιπεριές (κέρατο) που πωλούνται κατά μέσο όρο προς 3,40 ευρώ έναντι 2,54 ευρώ, το σέλινο, η τιμή του οποίου αυξήθηκε από τα 2,24 ευρώ στα 2,44 ευρώ και τα πορτοκάλια που πωλούνται από 0,85 ευρώ το κιλό προς 0,98 ευρώ το κιλό.

Οι αυξήσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες αν συγκριθούν με τις αντίστοιχες περσινές τιμές. Πέρυσι την ίδια εποχή το αγγούρι πωλούνταν προς 0,78 ευρώ και φέτος η μέση τιμή του είναι αυξημένη κατά 0,18 ευρώ. Η τιμή του κουνουπιδιού αυξήθηκε κατά 0,15 ευρώ, των μανταρινιών κατά 0,35 ευρώ, στις μελιτζάνες κατά 0,65 ευρώ και στο μπρόκολο κατά 0,49 ευρώ. Αυξημένη σε σχέση με πέρυσι κατά 0,24 ευρώ είναι και η τιμή της πατάτας, κατά 0,69 ευρώ η τιμή της πιπεριάς (κέρατο) και κατά 0,15 ευρώ η τιμή του κιλού στα πορτοκάλια.

«Ματώνουμε για να συγκρατούμε τις τιμές»

Ο πρόεδρος των παραγωγών Λαϊκών Αγορών Μαγνησίας και της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλίας Αποστόλης Τσακανίκας υπογραμμίζει ότι στις λαϊκές οι παραγωγοί «ματώνουν για να συγκρατούν τις τιμές».

«Οι δικές μας τιμές διαμορφώνονται με βάση τη ζήτηση. Αν δεν υπάρχει ζήτηση δεν μπορείς να αυξήσεις τις τιμές. Επιβαρυνόμαστε με την αύξηση του κόστους της ενέργειας που αγγίζει το 70%, την αύξηση των πρώτων υλών, όπως το λίπασμα που πέρυσι αγοράζαμε 25 ευρώ και φέτος 40 ευρώ το τσουβάλι, είχαμε και τις χιονοπτώσεις και πάλι πουλάμε πολύ φθηνότερα σε σχέση με τα μάρκετ. Στη λαϊκή μπορεί κανείς να βρει σπανάκι προς 1- 15 ευρώ και στο μάρκετ στη διπλάσια τιμή. Εμείς πουλάμε το μπρόκολο 2 ευρώ και στο μάρκετ 3,5 ευρώ. Το ματσάκι ο άνηθος κοστίζει στη λαϊκή 0,50 ευρώ και σε μεγάλες αγορές 0,99 ευρώ», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τσακανίκας.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι παραγωγοί έχουν ήδη αρχίσει να μειώνουν τις καλλιέργειές τους. «Με τις αυξήσεις που υπάρχουν στο κόστος παραγωγής και τη μείωση της αγοραστικής δυνατότητας του καταναλωτή, δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Τα δικά μας προϊόντα είναι ευπαθή. Δεν μπαίνουν στο ψυγείο. Αν δεν τα πουλήσουμε, τα πετάμε», αναφέρει.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου