ΤΟΠΙΚΑ

Ρευστή η κατάσταση στην ΑΣΠΑΙΤΕ

ρευστή-η-κατάσταση-στην-ασπαιτε-16140

Ρευστή η κατάσταση στην ΑΣΠΑΙΤΕ (Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης), παράρτημα της οποίας λειτουργεί στον Βόλο, με δύο προγράμματα σπουδών, που κάθε χρόνο συγκεντρώνουν τετραψήφιο αριθμό αιτήσεων από ενδιαφερόμενους να τα παρακολουθήσουν.

Αυτή την περίοδο, κρίνεται το μέλλον της σχολής, η οποία θα απορροφηθεί από πανεπιστήμιο της χώρας. Η ΑΣΠΑΙΤΕ είχε μείνει, για ανεξήγητο λόγο, εκτός του Νόμου Γαβρόγλου, μέσω του οποίου ΤΕΙ απορροφήθηκαν από ΑΕΙ, το 2019. Μόλις πρόσφατα, άνοιξε η συζήτηση για την ενσωμάτωση της σχολής σε πανεπιστήμιο. Τρεις είναι οι «μνηστήρες» για την απορρόφηση της ΑΣΠΑΙΤΕ και συγκεκριμένα το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί εντός των ημερών για την… «πολύφερνο νύφη», όπως χαρακτηρίζεται η ΑΣΠΑΙΤΕ, εξαιτίας της μεγάλης ακίνητης περιουσίας της, τους εξαιρετικούς εξοπλισμούς της, αλλά και των επιτυχημένων παιδαγωγικών προγραμμάτων της, μέσω των οποίων εξασφαλίζονται υψηλά έσοδα.

Ωστόσο, ένα από τα μεγάλα ερωτήματα που προκύπτουν εξαιτίας της συγχώνευσης, αποτελεί η συνέχιση των δύο προγραμμάτων ΕΠΠΑΙΚ (Ετήσιο Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης) και ΠΕΣΥΠ (Πρόγραμμα Ειδίκευσης στη Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό), στα οποία φοιτούν κάθε χρόνο 240 και 60 άτομα αντίστοιχα.

Στον Βόλο, όπως και σε όλα τα παραρτήματα, επικρατεί ανησυχία για το μέλλον των συγκεκριμένων προγραμμάτων, κάτι που εκφράστηκε στον αντιπρόεδρο της διοικούσας επιτροπής της ΑΣΠΑΙΤΕ καθηγητή Σπυρίδωνα Πανέτσο, ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε τη σχολή στον Βόλο.

Ο κ. Πανέτσος ανέφερε ότι η κατάσταση όντως είναι ρευστή, αλλά σε κάθε περίπτωση ο στόχος της ενσωμάτωσης της σχολής θα αποβεί προς όφελος των αποφοίτων, των φοιτώντων και του εκπαιδευτικού προσωπικού της ΑΣΠΑΙΤΕ μέσω της αξιοποίησης της τεράστιας εμπειρίας του δυναμικού και των υποδομών της από τον πανεπιστημιακό φορέα στον οποίο πρόκειται να ενσωματωθεί. Επίσης, ζήτησε από τις διδάσκουσες και τους διδάσκοντες να μεταφέρουν τις ευχές του για επιτυχή περάτωση των σπουδών τους στους 240 φοιτητές του Προγράμματος ΕΠΠΑΙΚ (Ετήσιο Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης) και τους 60 φοιτητές του Προγράμματος ΠΕΣΥΠ (Πρόγραμμα Ειδίκευσης στη Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό) του Βόλου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην ΑΣΠΑΙΤΕ Βόλου, ο κ. Πανέτσος, τον οποίο υποδέχθηκαν ο συντονιστής του παραρτήματος, δρ. Σωκράτης Σαβελίδης και οι διοικητικοί υπάλληλοι Ακριβή Σαραντοπούλου και Ειρήνη Μιτζέλου, αναφέρθηκε στην 20ετή προσφορά του τοπικού παραρτήματος, την οποία παραλλήλισε με την 60χρονη λειτουργία της πρώην ΣΕΛΕΤΕ, μίλησε για αποφοίτους, οι οποίοι έχουν ανελιχθεί μέχρι τις ανώτατες θέσεις του εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά και της πολιτικής ζωής της χώρας, για εκπαιδευτικές και παιδαγωγικές τεχνικές, οι οποίες προωθούνται μέσω της σχολής και των προγραμμάτων ΕΠΠΑΙΚ και ΠΕΣΥΠ στην ελληνική εκπαίδευση προσφέροντας ό,τι πιο σύγχρονο έχουν να επιδείξουν η διεθνής εκπαιδευτική και παιδαγωγική επιστήμη και πρακτική. Συνεχάρη τις διδάσκουσες και τους διδάσκοντες για την άψογη επίτευξη των στόχων των προγραμμάτων ΕΠΠΑΙΚ και ΠΕΣΥΠ στον Βόλο και δήλωσε πως είναι πάντα στη διάθεσή τους για οποιαδήποτε βοήθεια.

Ο κ. Σαβελίδης ζήτησε από τον αντιπρόεδρο την υποστήριξή του για τη διεύρυνση του παραρτήματος με την ανάπτυξη μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, ώστε να εδραιωθεί η ΑΣΠΑΙΤΕ στον Βόλο ως δεύτερος ερευνητικός πυρήνας στην περιοχή μετά το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και σε συνεργασία με αυτό. Ο κ. Σαβελίδης έλαβε τη διαβεβαίωση εκ μέρους του κ. Πανέτσου ότι θα υποστηριχθεί το εν λόγω αίτημα όσο αυτό είναι δυνατόν από τη νέα μορφή στην οποία θα εξελιχθεί η ΑΣΠΑΙΤΕ μετά την ένταξή της σε μεγαλύτερο πανεπιστημιακό φορέα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου