ΤΟΠΙΚΑ

«Φουρτούνες» για καταστήματα της Αγριάς ~ Για τα αυθαίρετα σκιάστρα στην παραλία

φουρτούνες-για-καταστήματα-της-αγρ-16027

Δεν παραχωρεί ο Ο.Λ.Β. άδειες για τραπεζοκαθίσματα – Αποφασισμένοι να τα αναπτύξουν και χωρίς άδεια οι καταστηματάρχες

Δεν παραχωρεί το δικαίωμα απλής χρήσης ακάλυπτου χερσαίου λιμενικού χώρου για εναπόθεση τραπεζικαθισμάτων ο Ο.Λ.Β. στους καταστηματάρχες της Αγριάς που έχουν αυθαίρετες κατασκευές. Ηδη τα πρώτα αιτήματα για τις άδειες απορρίφθηκαν από τον πρόεδρο του Οργανισμού, Θρασύβουλο Σταυριδόπουλο, ο οποίος υπενθυμίζει ότι οι επαγγελματίες υπέγραψαν υπεύθυνες δηλώσεις ότι θα εφαρμόσουν την κατασκευαστική μελέτη νομιμοποίησης των καταστημάτων.

Ωστόσο, η απόφασή του για τους καταστηματάρχες συνιστά …σταύρωση, όπως λένε οι ίδιοι. Καθώς δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, οι επαγγελματίες προτίθενται να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα και χωρίς άδεια!

«Η Κτηματική Υπηρεσία έχει χαρακτηρίσει τις κατασκευές – σκίαστρα των καταστημάτων αυθαίρετα. Ως εκ τούτου αν δεν γίνουν τα νόμιμα δεν μπορούμε να εκδώσουμε άδεια για τα τραπεζοκαθίσματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταυριδόπουλος. Η μελέτη για τη νομιμοποίηση των καταστημάτων βρίσκεται προς έγκριση στην αρχιτεκτονική επιτροπή. Καθορίζει τη μορφή, τον τύπο και τα υλικά μίας πρότυπης κατασκευής με δεδομένη την αναγκαιότητα των σκιάστρων, αλλά και το γεγονός ότι η Αγριά εμπίπτει στις προστατευόμενες διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος για τη δόμηση του Πηλίου.

Σύμφωνα με τον Ο.Λ.Β., οι καταστηματάρχες που έχουν αυθαίρετες κατασκευές θα πρέπει να τις κατεδαφίσουν, ώστε να τους δοθεί το δικαίωμα να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα.

Οι απορριπτικές αποφάσεις του Ο.Λ.Β. για τις αιτήσεις των καταστηματαρχών αποστέλλονται στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου για να προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες και στην Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

Στο «σταυρό» καταστηματάρχες

«Σταύρωση» για καταστηματάρχες στην παραλιακή της Αγριάς, συνιστά η απόφαση του Ο.Λ.Β. να μην χορηγήσει άδειες ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων εάν δεν φροντίσουν να ξηλώσουν κιόσκια και κατασκευές που έχουν κριθεί αυθαίρετα. Από το σύνολο των καταστημάτων στην παραλιακή της Αγριάς, οι 11 μπορούν να πάρουν άδειες ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων γιατί δεν έχουν μόνιμες κατασκευές, αλλά ομπρέλες για τη σκίαση του χώρου.

Για επιπλέον 9 καταστήματα όμως, τώρα ξεκινά η περίοδος των Παθών: θα πρέπει να γκρεμίσουν τα παραδοσιακά «τσαρδάκια» ή κατασκευές, να προχωρήσουν σε επένδυση περίπου 8.000 ευρώ για να αγοράσουν ομπρέλες, προκειμένου να μπορέσουν να πάρουν άδεια και μετά το 2017 οπότε και θα ισχύσει Κανονιστική του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, να κάνουν και νέα επένδυση για ξύλινα κιόσκια σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη που συντάσσεται.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συλλόγου Εστίασης Αγριάς, Φώτη Καραουλάκη, τα κιόσκια δεν είναι ιδιοκτησίας των καταστηματαρχών. Τα βρήκαν εκεί και μάλιστα τα πρόστιμα που τους επιβάλλονται είναι για χρήση κι όχι για κατασκευή αυθαιρέτων. «Δεν μπορούμε να γκρεμίσουμε κάτι που δεν είναι δικό μας. Κιόσκια που ανακατασκευάστηκαν το 1997 με χρήματα της Ε.Ε. και που αποτελούν σημείο αναφοράς από το 1910. Εμείς το χώρο τον νοικιάζουμε. Είμαστε μισθωτές», ανέφερε ο κ. Καραουλάκης. Η νόμιμη οδός επιβάλλει για τους καταστηματάρχες είτε το «ξήλωμα» των σταθερών κατασκευών είτε να… μη δουλέψει φέτος η μισή παραλιακή στην Αγριά. Οι άδειες κανονικά εκδίδονται από 1/1/2016. Ομως μέχρι και σήμερα οι μισοί σχεδόν δεν μπορούν να βγάλουν άδεια.

«Θα δουλέψουμε τη σεζόν χωρίς άδεια. Θα βγάλουμε τραπεζοκαθίσματα κι ας έρθουν να μας βάλουν πρόστιμα. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να κλείσουμε τα μαγαζιά μας. Δεν έχουμε αλλού χώρο να δουλέψουμε», διεμήνυσε ο κ. Καραουλάκης.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου