ΤΟΠΙΚΑ

Τσουνάμι ενστάσεων

τσουνάμι-ενστάσεων-160005

Περισσότερες από 2.000 έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα από τους αγρότες της περιοχής που έμειναν… με άδεια χέρια

Σε αναμμένα κάρβουνα ο αγροτικός κόσμος του Πηλίου όπου εστιάζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα με τη μη αναγνώριση προσωρινών δικαιωμάτων.

Ηδη έχουν υποβληθεί περίπου 2.000 ενστάσεις, ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος της διαδικασίας περίπου 4.000 αγρότες και παραγωγοί θα υποβάλλουν την σχετική αίτηση κάνοντας ένσταση κατά των προσωρινών δικαιωμάτων που εκδόθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ηλεκτρονικά αγρότες και παραγωγοί άρχισαν να υποβάλλουν ενστάσεις από τις 5 Ιανουαρίου, ενώ η σχετική διαδικασία στον ΟΠΕΚΕΠΕ θα διαρκέσει μέχρι και τις 18 Ιανουαρίου. Οι λόγοι για τους οποίους ο θιγόμενος αγρότης και παραγωγός υποβάλλει ένσταση είναι εάν έχει διαπιστώσει ανακρίβειες στα ατομικά προσωπικά στοιχεία ή ενημέρωση αλλαγών, επίσης σε περίπτωση δικαίωσης ένστασης ή οριστικής δικαστικής απόφασης μετά την 15η Μαΐου 2014, το αποτέλεσμα της οποίας επηρεάζει τον υπολογισμό της αξίας των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης του έτους 2014 και δεν έχει ληφθεί υπόψη καθώς επίσης και εάν έχει χαρακτηριστεί μη ενεργός ή εάν έχει διαπιστώσει ασυμφωνία στον καθορισμό και την κατανομή των εκτάσεων ανά περιφέρεια. Δηλαδή όταν οι εκτάσεις τους έχουν ενταχθεί σε περιφέρεια με χαρακτηρισμό διαφορετικό από τη χρήση του 2013.

Εμειναν με άδεια χέρια

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την ώρα που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ οι καταστάσεις με τα ονόματα και τα ποσά των δικαιούχων, τα τηλέφωνα των αγροτών πήραν «φωτιά», καθώς οι περισσότεροι διαπίστωσαν αμέσως όχι μόνο κουτσουρεμένες πληρωμές αλλά και λανθασμένα στοιχεία στις καλλιέργειές τους. Δενδρώδεις καλλιέργειες έχουν καταγραφεί ως βοσκοτόπια και έχουν μείνει εκτός ενισχύσεων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις νέοι και παλαιότεροι αγρότες έχοντας δηλώσει λίγα στρέμματα έχουν πεταχτεί εκτός συστήματος καθώς με τη νέα ΚΑΠ απεντάσσονται αυτομάτως με το σύστημα, κάτι που οι περισσότεροι αγρότες ανακάλυψαν τώρα.

Πολλοί επίσης είναι εκείνοι που παρατήρησαν αναντιστοιχία στα ποσά που προέκυπταν να δικαιούνται να εισπράξουν, με βάση τα προσωρινά δικαιώματα που τους καταχωρίσθηκαν και δημοσιοποιήθηκαν προ ημερών.

Για παράδειγμα ένας αγρότης που πέρυσι έλαβε ως προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης το ποσό των 10.000 ευρώ, είδε στο λογαριασμό του να πιστώνονται περίπου 5.000 ευρώ, δηλαδή τα μισά. Και αυτό γιατί από φέτος οι επιδοτήσεις είναι μειωμένες 15%, άρα πάμε στα 8.500 ευρώ. Από αυτά αφαιρούμε το 30% του πρασινίσματος το οποίο θα δοθεί τον Φεβρουάριο, το ποσό μειώνεται στα 5400. Κι ενώ εμείς λαμβάνουμε τυπικά το 90% της ενίσχυσης ως προκαταβολή, ο ΕΛΓΑ έρχεται να παρακρατήσει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών. Δηλαδή πολύ κάτω από τα 5.000 ευρώ.

Εξάλλου σε περίπου 150 αγρότες από το Πήλιο, μέλη όλοι της Ενωσης Πηλίου – Βορείων Σποράδων, δεν καταβλήθηκε ούτε ένα ευρώ. Οι ίδιοι προσερχόμενοι στις τράπεζες και κάνοντας ενημέρωση λογαριασμού δεν πίστευαν στα μάτια τους. Το μηδενικό υπόλοιπο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με τους εξαγριωμένους αγρότες να μιλούν για πρωτοφανή εμπαιγμό και απίστευτη κοροϊδία.

Στις περιπτώσεις αυτές, όπως τους διαμηνύθηκε από τον ΟΠΕΚΕ- ΠΕ το σύστημα καταγραφής των νέων δικαιωμάτων, τους απένταξε από τις ενισχύσεις, καθώς οι καλλιέργειές τους δεν συμπεριλήφθηκαν στις δενδρώδεις καλλιέργειες αλλά κρίθηκαν μη επιλέξιμες ή χαρακτηρίστηκαν βοσκοτόπια.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου