ΤΟΠΙΚΑ

Επί τάπητος ο σχεδιασμός της ΕΔΑ ΘΕΣΣ

επί-τάπητος-ο-σχεδιασμός-της-εδα-θεσσ-159582

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ του γενικού διευθυντή της ΕΔΑ ΘΕΣΣ Λεωνίδα Μπακούρα και του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνη Γεωργιάδη, με κοινό σημείο αναφοράς την υλοποίηση βιώσιμων επενδύσεων στη χώρα, ως καταλύτη για την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας και την επιτάχυνση της αναπτυξιακής πορείας στη μεταπανδημική εποχή.

Στο πλαίσιο αυτό, ο γενικός διευθυντής ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε στο ακέραιο ο επενδυτικός σχεδιασμός του 2021, σύμφωνα με το εγκεκριμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης. Δυναμικά συνεχίζεται η υλοποίηση στοχευμένων επενδύσεων για το 2022, λαμβάνοντας υπόψη τεχνικοοικονομικά κριτήρια αποτελεσματικότητας. Κύριοι πυλώνες της στρατηγικής ανάπτυξης της Εταιρείας αποτελούν η αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου, η ενίσχυση της ασφάλειας των υποδομών και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Εταιρείας. Προωθώντας την εκτεταμένη χρήση φυσικού αερίου, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ συμβάλλει δραστικά στον περιορισμό του ανθρακικού αποτυπώματος, στη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας και στην προστασία του περιβάλλοντος στις περιοχές της Αδείας της. Με την υλοποίηση βιώσιμων επενδύσεων σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την επίτευξη των στόχων έως το έτος 2030 που έχουν τεθεί στον αναλυτικό οδικό χάρτη του στρατηγικού Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

Οπως ανέφερε ο κ. Μπακούρας, η συνεπής υλοποίηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων της Εταιρείας σε συνδυασμό με το πρόσφορο επενδυτικό έδαφος που καλλιεργείται στη χώρα με έμφαση στην καινοτομία, αποφέρει πολλαπλά οφέλη για την παραγωγική και οικονομική δραστηριότητα των περιοχών της Αδείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι επενδύσεις μονάδων Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού-Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) σε θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, κατά κύριο λόγο με εξαγωγική δραστηριότητα, που υλοποιούνται ειδικά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και έχουν ήδη λάβει Όρους Σύνδεσης με το δίκτυο ηλεκτρισμού, ενώ η ΕΔΑ ΘΕΣΣ έχει σχεδιάσει και προχωρά στην υλοποίηση των έργων σύνδεσής τους με το δίκτυο φυσικού αερίου. Ως εκ τούτου αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη αύξηση στις διανεμηθείσες ποσότητες φυσικού αερίου και ιδιαίτερα στη βιομηχανική – παραγωγική χρήση, οι οποίες κατά το 2021 παρουσίασαν αύξηση που ξεπέρασε το 21,5 % σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γεωργιάδη, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που λαμβάνει η κυβέρνηση, όπως το νομικό πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων και ο νέος αναπτυξιακός νόμος, θεσμοθετούν αποδοτικά επενδυτικά εργαλεία. Τέτοια εργαλεία είναι σημαντικά προς την κατεύθυνση της πράσινης μετάβασης για την στροφή της οικονομίας σε δραστηριότητες έρευνας και τεχνολογίας, σε υποδομές για οικονομικά προσιτή καθαρή ενέργεια, για την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας και την προώθηση ψηφιακών καινοτομιών.

Η εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού νόμου προωθεί την οικονομική και αναπτυξιακή μετάβαση μέσω της επιτάχυνσης των διαδικασιών και της χορήγησης κινήτρων. Κατά αυτό τον τρόπο ξεπερνούνται τα εμπόδια του παρελθόντος, καθώς δημιουργείται πρόσφορο έδαφος και θετικό επενδυτικό κλίμα, εδραιώνοντας ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου