ΤΟΠΙΚΑ

35άρηδες πτυχιούχοι… στην ανεργία

35άρηδες-πτυχιούχοι-στην-ανεργία-159525

Βολιώτες επιστήμονες.. με δύο πτυχία και διδακτορικό, αποτελούν τη βασική κατηγορία των ανέργων που παραμένουν στα μητρώα του οργανισμού για περισσότερο από 36 μήνες, «διεκδικώντας» πλέον άνετα τον τίτλο του μακροχρόνιου ανέργου. Πρόκειται για πτυχιούχους 25 – 35 χρόνων, οι περισσότεροι άνεργοι στη Μαγνησία.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Η απόκτηση ενός πτυχίου δεν συνοδεύεται απαραιτήτως και από μία θέση εργασίας αφού από τις καταγραφές του ΟΑΕΔ εξάγεται το συμπέρασμα ότι και στη Μαγνησία για αρκετά χρόνια στα μητρώα του Οργανισμού παραμένουν εγγεγραμμένοι πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ αλλά και απόφοιτοι Λυκείου και ΙΕΚ χωρίς να εξασφαλίζουν μία θέση «στον ήλιο» παρότι μπορεί να είναι κάτοχοι master και διδάκτορες.

Τα πτυχία παραμένουν αναξιοποίητα με τους περισσότερους νέους από 24 έως 35 χρόνων στη Μαγνησία να στρέφονται πλέον ακόμη και εποχικές δουλειές παρότι διαθέτουν μέχρι και δύο μεταπτυχιακά, για να εξασφαλίσουν ένα μηνιάτικο. Την ίδια ώρα οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν προσλήψεις σήμερα στο Βόλο είναι εκείνες που κάνουν πράξη την εξωστρέφεια και προσεγγίζουν ξένες αγορές.

Σύμφωνα με τους εργασιακούς συμβούλους του ΟΑΕΔ στο Βόλο οι μεταβολές που παρατηρούνται στα κριτήρια των εργοδοτών για την αξιολόγηση των υποψηφίων μεταβάλλονται καθημερινά, αφού η οικονομική κρίση έχει κάνει τις επιχειρήσεις επιφυλακτικές και προσεκτικές στις επιλογές τους. «Εμφαση δίνεται στην κατοχή εξειδικευμένων γνώσεων, στην επαγγελματική εμπειρία, στα σημαντικά επιτεύγματα, αλλά και στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των υποψηφίων με κρίσιμα σημεία τον προσανατολισμό στη δράση, την ενεργητικότητα, την αίσθηση καθήκοντος» σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ίδιοι.

Οι τομείς των επιστημόνων, της παροχής υπηρεσιών καθώς και ο κλάδος των Τεχνολόγων και των ειδικευμένων τεχνιτών κατά σειρά, ειδικότερα είναι αυτοί που κρατούν τα «πρωτεία» της ανεργίας στο Νομό Μαγνησίας.

Το επίπεδο εκπαίδευσης των ανέργων στη Μαγνησία σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ διαφοροποιείται από βαθμίδα σε βαθμίδα, παρατηρείται ωστόσο ότι η ποσοστιαία κατανομή των ανέργων είναι περίπου ομοιόμορφη. Το 33% είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, από τους οποίους το 12% είναι απόφοιτοι ΤΕΙ και το 11% απόφοιτοι ΑΕΙ. Το 26% απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το 31% απόφοιτοι ή μη πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Σχετικά με τους ανέργους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης περισσότεροι άνεργοι προέρχονται από τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ) σε σχέση με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ).

Η χρονική περίοδος της ανεργίας στη Μαγνησία συναρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το μορφωτικό επίπεδο των ανέργων εάν και πλέον εξαιτίας της μεγάλης κρίσης πτυχία και διδακτορικά δεν αποτελούν «διαβατήριο» αφού απλά συντηρούν μία ολόκληρη γενιά στα 500 και 600 ευρώ πολλές φορές μάλιστα σε συνθήκες πλήρους καταστρατήγησης της εργατικής νομοθεσίας αφού οι περισσότεροι απασχολούνται με «μπλοκάκι» ή σε δουλειές «του ποδαριού».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου