ΤΟΠΙΚΑ

«Ο ιός που ένωσε τους ανθρώπους» – Ανατρεπτικό βιβλίο από μαθητές του 4ου Γυμνάσιου Βόλου

ο-ιός-που-ένωσε-τους-ανθρώπους-ανατ-157527

Εγραψαν 13 παραμύθια στην καραντίνα και τώρα αναζητούν χορηγό για να εκδώσουν το έργο και να στηρίξουν πέντε οικογένειες συμμαθητών τους

Συγγραφείς, εικονογράφοι, επιμελητές και εκδότες του δικού τους πρώτου βιβλίου έγιναν 13 μαθητές της γ’ τάξης του 4ου Γυμνασίου Βόλου. Με όπλο τους τη φαντασία και στόχο να βοηθήσουν τις οικογένειες πέντε συμμαθητών τους, που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, εξέδωσαν το βιβλίο με τον ανατρεπτικό τίτλο «Ο ιός που ένωσε τους ανθρώπους», το οποίο περιλαμβάνει 13 παραμύθια, που έγραψαν οι ίδιοι οι μαθητές στη διάρκεια της καραντίνας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το βιβλίο τους οι μαθητές κράτησαν για πρώτη φορά στα χέρια τους πριν από δύο εβδομάδες. Εξέδωσαν 13 αντίτυπα, ένα για τον κάθε έναν συγγραφέα και δύο για το αρχείο του σχολείου, ενώ αναζητούν χορηγό που θα τους χρηματοδοτήσει την έκδοση περισσότερων αντίτυπων. Στόχος τους είναι να τα πουλήσουν σε συμβολική τιμή ή έναντι τροφίμων τα οποία θα συγκεντρώσουν με στόχο να ενισχύσουν τις οικογένειες πέντε μαθητών του σχολείου που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Σύμφωνα με τη φιλόλογο του σχολείου, Ιουλία Χαλαστάρα, οι 13 μαθητές έγραψαν τα παραμύθια τους κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς, ενώ φοιτούσαν στη β’ τάξη του γυμνασίου, κατά την περίοδο της καραντίνας, οπότε και τα σχολεία ήταν κλειστά, ως μέτρο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

«Οι μαθητές δούλεψαν από το σπίτι, γράφοντας τα δικά τους παραμύθια και με την εργασία είχαν την ευκαιρία να εκφραστούν δημιουργικά, να ανακαλύψουν νέες δεξιότητές τους και με το πόνημα τους να στείλουν ένα αισιόδοξο μήνυμα παρά την πίεση που δέχονταν τα ίδια εν μέσω καραντίνας», αναφέρει η κ. Χαλαστάρα.

Οπως αναφέρουν οι ίδιοι οι μαθητές στο βιβλίο τους, «βρήκαμε την ιδέα πολύ ενδιαφέρουσα και ξεδιπλώνοντας την έμπνευση και τη φαντασία μας αρχίσαμε να γράφουμε αμέσως. Εμπνευστήκαμε από το παγκόσμιο ιατρικό πρόβλημα και προσπαθήσαμε ο καθένας μέσα από το δικό του παραμύθι να δώσουμε έμφαση στις αξίες της αγάπης, της ομόνοιας, της αλληλεγγύης και της συμπαράστασης μεταξύ ανθρώπων, οι οποίες με τη δύναμή τους μπορούν να ξεκλειδώσουν τις ψυχές, να νικήσουν κάθε κακό και να οδηγήσουν σε θαύματα. Η συγγραφή των παραμυθιών μάς έδωσε μεγάλη χαρά».

Στις 99 σελίδες του βιβλίου περιλαμβάνονται 13 παραμύθια, με τα οποία οι μαθητές περιγράφουν με διαφορετική εκδοχή την πανδημία του κορονοϊού. Προσέγγισαν την πανδημία ως μία απειλή που ένωσε τους ανθρώπους, είτε μέσα στις ίδιες τις οικογένειες είτε στις ευρύτερες κοινωνίες και στέλνουν μηνύματα αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας. «Οι μαθητές κατάλαβαν ότι κάθε αντιξοότητα στη ζωή μας, αν τη δούμε υπό διαφορετικό πρίσμα, μπορεί να γίνει ευκαιρία για δημιουργία», σημειώνει η κ. Χαλαστάρα.

Μάλιστα, τα δύο πρώτα από τα παραμύθια κέρδισαν το πρώτο και το τρίτο βραβείο αντίστοιχα στο μαθητικό διαγωνισμό με τίτλο «Δημιουργούμε στο σπίτι» που διοργάνωσε εκείνη τη χρονιά η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, σε συνεργασία με πολιτιστικού φορείς και συλλόγους της πόλης.

Το βιβλίο, το σχολείο ήδη ανάρτησε στην ψηφιακή του μορφή στη σχολική ιστοσελίδα και είναι διαθέσιμο προς κάθε ενδιαφερόμενο. Ο απώτερος στόχος όμως είναι να βρεθεί ο χορηγός που θα προχωρήσει στην μαζική έκδοσή του για να πουληθούν αντίτυπα και μέσα από αυτά να ενισχυθούν οι πέντε οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Ηδη οι μαθητές φροντίζουν για τη στήριξη αυτών των πέντε οικογενειών. Κάθε μήνα, ένα διαφορετικό τμήμα του 4ου Γυμνασίου Βόλου, αναλαμβάνει να γεμίσει με τρόφιμα την «αίθουσα αλληλεγγύης» του σχολείου και στο τέλος κάθε μήνα, τα τρόφιμα αυτά δίνονται στις πέντε οικογένειες που χρήζουν στήριξης.

Οι 13 παραμυθάδες που υπογράφουν το βιβλίο, «Ο ιός που ένωσε τους ανθρώπους» είναι οι: Νίκος Κακαζιάνης, Στάθης Κουλοφωτιάς, Χριστίνα Κουλοφωτιά, Φρόσω Κυριαζή, Ευτυχία Λαδιά, Ζωή Μαρμαγγιόλη, Ιωάννου Νικολάου, Νικόλ Πασχούλη, Δημήτρης Πρώιας, Χάρης Τσατσαρώνης, Αγγελική Τσιουβάκα και δύο ακόμη μαθητές που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους.

Στην εισαγωγή του βιβλίου τους, οι μαθητές απευθύνουν ευχαριστήριο μήνυμα στην καθηγήτριά τους Ιουλία Χαλαστάρα, «που μας ενθάρρυνε στη συγγραφή των παραμυθιών και στη δημιουργία αυτού του βιβλίου. Την ευχαριστούμε για τον επαγγελματισμό και την ευαισθησία της που μας βοήθησε να ανακαλύψουμε νέες ικανότητες και ταλέντα και της ευχόμαστε υγεία, προσωπική ευτυχία και ανεξάντλητη δύναμη στο έργο της».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου