ΤΟΠΙΚΑ

Δημιουργικός διάλογος για την ισότητα

δημιουργικός-διάλογος-για-την-ισότητ-155134

Την ισότητα και την ελευθερία που πηγάζει από την πίστη στο Χριστό αναζήτησαν διαλογικά και ως κοινότητα οι 55 συμμετέχοντες της ετήσιας συνάντησης νέων που φιλοξένησε για μια ακόμα χρονιά η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού και ο Σύνδεσμος Νέων της οικίας Μητρόπολης, από τις 16 – 22 Αυγούστου. Η επιτυχημένη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις κατασκηνώσεις του Αγίου Λαυρεντίου Πηλίου, προσκάλεσε τους συμμετέχοντες που προέρχονταν από αρκετές πόλεις και Μητροπόλεις της χώρας, σε μια αλληλογνωριμία με κεντρικό θέμα «Η ισότητα και η ελευθερία, οι θεμέλιοι λίθοι του δυτικού πολιτισμού μέσα από το πρίσμα της Ορθοδοξίας».

Αρωγοί σε αυτή την αναζήτηση των συμμετεχόντων, στάθηκαν οι ομιλίες-παρεμβάσεις τριών προσώπων, που σε πνεύμα ισότητας, κατέθεσαν τις απόψεις τους, προεκτείνοντας τον νεανικό προβληματισμό και σε νέες οδούς σκέψεις.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, στο εναρκτήριο καλωσόρισμά του, προσκάλεσε τους νέους να δουν τους συνανθρώπους τους πέρα από τα στεγανά που καλλιεργεί ο φόβος προς το διαφορετικό. Τόνισε τον καθοριστικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Ορθόδοξη Εκκλησία στο σύνολό της, καθώς οι τρέχουσες διασπαστικές συγκυρίες στην Ευρώπη, διαταράσσουν και την αρμονική σχέση των τοπικών Ορθόδοξων Εκκλησιών.

Τη σκυτάλη στην ανάπτυξη του προβληματισμού παρέλαβαν δυο κληρικοί που έγιναν γνωστοί στο νεανικό και όχι μόνο κοινό, χάρη στη διάδοση των ηλεκτρονικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο π. Ανδρέας Κονάνος από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών μέσα από τον λόγο του παρουσίασε πτυχές της ελευθερίας στις διαπροσωπικές σχέσεις. Για την υπαρξιακή προοπτική της ισότητας ως αναζήτηση της πληρότητας έκανε λόγο ο π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος (π. Λίβυος), κληρικός της Ιεράς Μητρόπολης Γορτύνης και Αρκαδίας. Ο πλούτος των νοημάτων που ανέπτυξαν οι ομιλητές, εκφράστηκε και στις πολύωρες ανοικτές συζητήσεις που ακολούθησαν την κάθε εισήγηση, αλλά και στην ολομέλεια της συνάντησης.

Η πνευματική εμπειρία των ομιλητών αλλά και του υπευθύνου του Συνδέσμου Νέων της Μητρόπολης π. Χρίστου Χαχαμίδη βοήθησε τους νέους να εμβαθύνουν στην αξία της ποικιλίας των χαρισμάτων που βιώνουμε στην Εκκλησία μέσα σε ένα πλαίσιο όχι πνευματικής αυτοϊκανοποίησης αλλά ελεύθερης και ισότιμης κοινωνίας τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου