ΤΟΠΙΚΑ

Γουργουλιάνης: Ανεξέλεγκτες πληροφορίες και… δοξομανία ειδικών

γουργουλιάνης-ανεξέλεγκτες-πληροφο-152696

Η έλλειψη σωστής επικοινωνίας από την Πολιτεία, τους ειδικούς και τα μέσα ενημέρωσης προς την κοινωνία, τα κενά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και η μη σωστή διαχείριση της πανδημίας από αυτήν, η ελλιπής ανάλυση των σκληρών δεικτών, και η… δοξομανία, είναι, σύμφωνα με Έλληνες καθηγητές Πνευμονολογίας που μίλησαν στο Εθνος τα βασικά λάθη που έκανε η χώρα μας στην αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος του κορονοϊου.

Κατά τον Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη, καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι μόνοι που δεν έκαναν λάθη στη διαχείριση της πανδημίας, είναι οι πολίτες. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο ethnos.gr, η διαχείριση αυτού του πρωτόγνωρου γεγονότος ανήκει σε επιστημονικούς φορείς και ειδικούς και από τους πολίτες δεν πρέπει να αναζητηθεί καμία ευθύνη, αφού σε κάποιο βαθμό βρέθηκαν απροστάτευτοι.

«Οι ειδικοί δίνουμε χωρίς έλεγχο και απρόσεκτα πληροφορίες, τις οποίες ο κόσμος δεν μπορεί να κατανοήσει. Όταν και εμείς οι ειδικοί δεν μπορούμε να κατανοήσουμε εύκολα κάποια πράγματα, δίνουμε ανεξέλεγκτες και άχρηστες πληροφορίες. Από την αρχή αυτό κάναμε και τώρα το ίδιο συνεχίζουμε», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Γουργουλιάνης.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει ως λάθος και τη… δοξομανία που έδειξαν και δείχνουν κάποιοι ειδικοί κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Έφταιξε και η δοξομανία κάποιων ειδικών. Κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν τη δημοσιότητα και πήραν μέχρι και πολιτικές θέσεις. Επίσης, φταίνε και οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι δεν ξέρουν, τι να ρωτήσουν κάποιον ειδικό, αλλά και ο τρόπος που επικοινωνούν την πληροφορία μέσα από τα σάιτ. Το χειρότερο είναι ότι κάποιοι δημοσιογράφοι ρωτούν Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι έχουν την ιδιότητα του ειδικού ή του πολύ σημαντικού ανθρώπου, αλλά δε γνωρίζουν την ελληνική πραγματικότητα», λέει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Κατά τον ίδιο ένα διαχρονικό λάθος της ελληνικής Πολιτείας είναι ότι δε φρόντισε να υπάρχει σωστά οργανωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου