ΤΟΠΙΚΑ

Οταν ο Xριστόδουλος ενοχλούσε τις ΗΠΑ

οταν-ο-xριστόδουλος-ενοχλούσε-τις-ηπα-150640

Αποκαλύψεις από τα Wikileaks ~ Απόρρητα τηλεγραφήματα της πρεσβείας για τη στάση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου στο Σκοπιανό – Αναφορές και στον σημερινό προκαθήμενο της τοπικής Εκκλησίας

Η ανένδοτη στάση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλο στο Σκοπιανό όταν διακήρυττε ότι «η Μακεδονία είναι ελληνική», είχε απασχολήσει έντονα τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως προκύπτει από απόρρητα τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας που είχε δημοσιοποιήσει ο γνωστός ιστοχώρος Wikileaks και δημοσιεύει σήμερα ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

Τα συγκεκριμένα τηλεγραφήματα αποκτούν σήμερα επίκαιρη σημασία, με αφορμή το Σκοπιανό που βρίσκεται και πάλι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, καθώς από την ανάγνωσή τους γίνεται σαφές πως τα Σκόπια προέτρεπαν τις ΗΠΑ να επηρεάσουν και να αναμιχθούν στη διαδοχή Χριστόδουλου, ώστε να μη βρεθεί άλλος Αρχιεπίσκοπος που να αναμιγνύεται στο Σκοπιανό.

Ενοχλούσε τις ΗΠΑ ο Χριστόδουλος

Σε αμερικανικό εμπιστευτικό τηλεγράφημα στις 23-10-2007, που υπογράφει ο τότε επιτετραμμένος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα Thomas M. Countryman, περιγράφονται οι ανησυχίες για τη διαδοχή του Χριστόδουλου, που ετοιμαζόταν τότε να επιστρέψει από το Memorial Hospital των ΗΠΑ χωρίς να έχει γίνει μεταμόσχευση.

Η αμερικανική πρεσβεία προβλέπει ότι μέσα σε έξι το πολύ μήνες θα έχει φύγει από τη ζωή, και ανοίγοντας εκ των πραγμάτων το ζήτημα διαδοχής σημειώνει ότι η διαδοχή Χριστοδούλου κυρίως θα επηρεάσει το Σκοπιανό.

Αναφέρεται επίσης, ότι ο άτυπος «Πρέσβης» των Σκοπίων στην Ελλάδα Blagoj Handziski, δήλωσε στις 24-10-2007 στους Αμερικανούς στην Αθήνα, ότι ήταν πεπεισμένος πλέον πως η Ελλάδα του Κώστα Καραμανλή θα ασκούσε Βέτο στην εισδοχή του κρατιδίου στο ΝΑΤΟ, κατά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής στο Βουκουρέστι (τότε που η Παγκόσμια Επιτροπή Μακεδονικού Αγώνα έκανε την πρώτη νέα μεγάλη Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στο «Αλεξάνδρειο – Παλαί ντε Σπορ»), ενώ συμβούλευε τους Αμερικάνους να ελιχθούν κατάλληλα ανάμεσα στους υποψηφίους διαδόχους του τότε ασθενούς Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, ο οποίος θα έκανε –όπως τονίζεται στο τηλεγράφημα– εκστρατεία για τα εθνικά θέματα.

Η διαδοχή

«Η διαδικασία επιλογής ενός διαδόχου κατά πάσα πιθανότητα θα επηρεάσει τη συζήτηση θεμάτων πολιτικής, και κυρίως το Μακεδονικό ζήτημα του ονόματος» επισημαίνεται χαρακτηριστικά, και γίνεται αναφορά στον νυν προκαθήμενο της Τοπικής Εκκλησίας κ.κ. Ιγνάτιο, ο οποίος όπως είναι γνωστό συγκαταλεγόταν εκείνη την εποχή μεταξύ των «διαδόχων» του μακαριστού Χριστόδουλου.

«Η επιλογή ενός νέου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και ολόκληρης της Ελλάδας μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για την εσωτερική συζήτηση για μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένου του ονόματος της Μακεδονίας. Σήμερα υπάρχουν τέσσερις ή πέντε βασικοί υποψήφιοι για τη θέση του επόμενου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Όλης της Ελλάδας. Είναι από τις μητροπόλεις Θεσσαλονίκης,

Ζακύνθου, Σπάρτης, Αττικής, Βόλου, ο συμπατριώτης, Μητροπολίτης Ιγνάτιος της Μητρόπολης Δημητριάδος, πρώην μητρόπολη του Χριστόδουλου κοντά στον Βόλο, γνωστού για την τηλεοπτική εκπομπή της Κυριακής στην κρατική τηλεόραση» υπογράμμιζε χαρακτηριστικά στο report της η αμερικανική πρεσβεία..

Σύμφωνα με άλλο εμπιστευτικό αμερικανικό τηλεγράφημα, με ημερομηνία 26 Οκτωβρίου 2007 (ημέρα διπλών εορτασμών απελευθέρωσης Θεσσαλονίκης και Αγίου Δημητρίου…) ο Thomas M. Countryman αποκαλύπτει άθελά του ότι οι Αμερικανοί επιδίωκαν από τότε να υπάρξουν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα σε Ελλάδα και Σκόπια, ακόμη και πριν τη Συμφωνία του Ονόματος:

«…θα θέλαμε να δούμε και τις δύο πλευρές να συμμετέχουν σε σοβαρή συζήτηση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ακόμη και πριν από τη συμφωνία για το όνομα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου