ΤΟΠΙΚΑ

Βαριές καμπάνες σε εταιρείες του Βόλου για ΦΠΑ

βαριές-καμπάνες-σε-εταιρείες-του-βόλο-14955

Βαριές καμπάνες πέφτουν τις τελευταίες εβδομάδες σε επιχειρήσεις και τεχνικές εταιρείες της Μαγνησίας για μη έγκαιρη καταβολή ΦΠΑ , την ώρα που οι επιχειρήσεις αυτές έχουν να δούνε το χρώμα του χρήματος από το Δημόσιο τρία και πλέον χρόνια.

«Το κράτος έχει κηρύξει στάση πληρωμών. Έχουμε να πληρωθούμε από συγκεκριμένα έργα και παραγγελίες δύο χρόνια και τρώμε τις καμπάνες τη μία πίσω από την άλλη.

Αυτό είναι τρέλα. Μας έχουν οδηγήσει σε απόγνωση και δεν μπορούν να καταλάβουν το αδιέξοδο που δημιουργούν στις περισσότερες επιχειρήσεις» επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Π.Ε , που μόλις πριν από μία εβδομάδα «έφαγε» καμπάνα πέντε χρόνων για μη καταβολή του ΦΠΑ και υποχρεούται μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας να καταβάλλει το ποσό των 5.000 ευρώ για να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα η απόφαση.

Και δεν είναι η μοναδική περίπτωση καθώς καθημερινά τα πινάκια των δικαστηρίων είναι «γεμάτα» με τέτοιες υποθέσεις επαγγελματιών και επιχειρηματιών , εργοληπτικών εταιρειών τεχνικών έργων από το Βόλο που έχουν λαμβάνειν από το Δημόσιο ποσά ακόμη και 1,5 εκ. ευρώ και την ίδια ώρα «σέρνονται» στα δικαστήρια για ποσά μέχρι και 15.000 ευρώ ΦΠΑ.

Εκ μέρους των επαγγελματικών κλάδων και των συνδικαλιστικών τους οργάνων έχει τεθεί πολλές φορές ως πρώτη προτεραιότητα το θέμα των πληρωμών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και την επιστροφή του ΦΠΑ, δυστυχώς όμως παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις οι πληρωμές τιμολογίων και ενταλμάτων γίνεται ακόμη με το «σταγονόμετρο».

«Εχουμε μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας και μετά βίας καλύπτουμε τις υποχρεώσεις μας» λέει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Π.Ε και την ίδια ώρα δεν δημοπρατούνται πλέον νέα έργα. « Ακόμη και όσα έργα δημοπρατούνται παίρνονται με 50-60% έκπτωση και αυτό είναι ότι χειρότερο διότι οι τεχνικές εταιρείες μοιραία βουλιάζουν ακόμη περισσότερο».

Ο συμψηφισμός χρεών και οφειλών θα ήταν μία λύση σύμφωνα με τους επαγγελματίες που ωστόσο επισημαίνουν ότι «Αργά ή γρήγορα όμως πρέπει να αρχίσουν οι πληρωμές σε ρευστό», τονίζει, «διαφορετικά θα επέλθει όχι μόνο η κατάρρευση του επιχειρηματικού ιστού της περιοχής , αλλά και κατάρρευση των φορολογικών εσόδων».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου