ΤΟΠΙΚΑ

Εξετάζεται η επαναλειτουργία του Σιλό

εξετάζεται-η-επαναλειτουργία-του-σιλ-148283

Ενδιαφέρον από εταιρείες της Ελλάδας και του εξωτερικού για αποθήκευση και εκφορτώσεις

Υπό την προϋπόθεση ότι θα λειτουργεί με φιλικές προδιαγραφές προς το περιβάλλον και σύμφωνες με τις απαιτήσεις των περιβαλλοντικών όρων που τέθηκαν το 2012 ανοίγει από τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου μετά από τέσσερα χρόνια διακοπής εργασιών που είχαν σαν αποτέλεσμα να χαθούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ το χρόνο για το λιμάνι και την πόλη η λειτουργία του Σιλό.

Στόχος της νέας Διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Βόλου είναι να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τα πλοία μεταφοράς χύδην φορτίων επιτρέποντας την αποθήκευση σιτηρών και άλλων αντίστοιχων προϊόντων και την εξαγωγή με την ικανοποίηση των περιβαλλοντικών όρων που προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τους όρους λειτουργίας του ΟΛΒ.

Ο πρόεδρος του ΟΛΒ Θρασύβουλος Σταυριδόπουλος, υποναύαρχος εν αποστρατεία του Λιμενικού Σώματος, είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα πιθανόν Τρίτη και Τετάρτη δύο τεχνικοί θα επισκεφτούν το κτίριο προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάσταση του Σιλό.

«Ο Οργανισμός κάνει παράλληλα ενέργειες προκειμένου να δει εάν υπάρχει ενδιαφέρον και ήδη μεγάλες εταιρείες δύο από την Ελλάδα και δύο από το Εξωτερικό, από την Ιταλία και την Ισπανία, έχουν ενδιαφερθεί για εισαγωγές – εξαγωγές δημητριακών και σιτηρών πάντα με φιλικούς όρους προς το περιβάλλον» σημείωσε.

Η Διοίκηση ερευνά την τοποθέτηση φίλτρων ή σακόφιλτρων και την εγκατάσταση συστήματος αποκονίωσης, που δεν θα επιτρέπει στη σκόνη να φεύγει στον αέρα και να προκαλεί όχληση. Ανοίγεται στην αγορά εάν υπάρχει ενδιαφέρον για στρατηγικούς επενδυτές.

Το σιλό μπορεί να φιλοξενήσει ποσότητες σιτηρών έως και 15.000 τόνων. Με τις δύο χοάνες που διαθέτει μπορεί να εκφορτώσει μέχρι 50 τόνους προϊόντων την ώρα. Εξυπηρετεί και ως αποθηκευτικός χώρος και ως μέσο εκφόρτωσης.

Υπενθυμίζεται ότι η αποθήκη του σιλό στο λιμάνι του Βόλου έκλεισε επειδή μέχρι στις 31 Μαΐου 2012 δεν είχαν γίνει οι εργασίες εκσυγχρονισμού τους που προβλέπονταν από την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του ΟΛΒ.

Σημειώνεται ακόμη πως τότε με επιστολές τους, τόσο ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου, όσο και ο δήμος, είχαν ζητήσει από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής την παράταση λειτουργίας του σιλό μέχρις ότου γίνουν όλες οι προβλεπόμενες εργασίες εκσυγχρονισμού του, όπως η τοποθέτηση σακόφιλτρων, σύστημα αποκονίασης κ.α.

Συνάντηση Σταυριδόπουλου – Μαρίνας Χρυσοβελώνη

Στο μεταξύ, οι προοπτικές του λιμανιού και οι δυνατότητες ανάπτυξής του συζητήθηκαν χθες στα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος Βόλου σε συνάντηση που είχε η εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη με τον Πρόεδρο του ΟΛΒ, Θρασύβουλο Σταυριδόπουλο. Η συνάντηση διαπίστωσε την κοινή διάθεση για διαρκή συνεργασία και αλληλοενημέρωση, με σκοπό και στόχο την αναβάθμιση του λιμανιού και τον εκσυγχρονισμό του, προς όφελος της ανάπτυξης της Μαγνησίας και της Θεσσαλίας γενικότερα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου