ΤΟΠΙΚΑ

Μήνυμα ελπίδας για παιδιά με καρκίνο στέλνει η πρόεδρος της «Φλόγας» Ντίνα Τριανταφύλλου

μήνυμα-ελπίδας-για-παιδιά-με-καρκίνο-σ-147419

«Ο καρκίνος παιδικής και εφηβικής ηλικίας με την πρόοδο της ιατρικής και τα νέα φάρμακα μετατρέπεται σε χρόνιο νόσημα», αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ

Μήνυμα ελπίδα στους σύγχρονους μαχητές της ζωής, τα παιδιά με καρκίνο και στις ηρωικές οικογένειές τους που τα στηρίζουν, στέλνει μέσω του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ η πρόεδρος της «Φλόγας» στον Βόλο, Ντίνα Τριανταφύλλου. «Σχεδόν πέντε στα πέντε παιδιά κερδίζουν τη ζωή και την υγεία τους, χάρη στην πρόοδο της ιατρικής και τα νέα φάρμακα», αναφέρει η κ. Τριανταφύλλου.

Σύμφωνα με την ίδια ο καρκίνος παιδικής και εφηβικής ηλικίας τείνει να μετατραπεί σε χρόνιο νόσημα, κάτι που σημαίνει ότι ολοένα και περισσότερα παιδιά και έφηβοι κερδίζουν τη μάχη για τη ζωή. «Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε, αυτό ελπίζουμε», σημειώνει η ίδια, με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου.

Βάσει στοιχείων, κάθε χρόνο στη Μαγνησία γίνονται περί τις τρεις νέες διαγνώσεις καρκίνου σε παιδιά. Μάλιστα το 2021 διαγνώστηκαν με καρκίνο ένα μωράκι, μόλις λίγων μηνών και δύο έφηβοι.

Γενικότερα, στην Ελλάδα, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία. Η εμφάνιση καρκίνου στα παιδιά αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου μετά από τα ατυχήματα. Ταυτόχρονα όμως, οκτώ στα δέκα παιδιά που εμφανίζουν σήμερα λευχαιμία θεραπεύονται.

Παγκοσμίως, περίπου 250.000 παιδιά νοσούν από καρκίνο, από τα οποία μόνο ποσοστό 20% έχει δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα. Το 80% από αυτά προέρχεται από χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος. Πάνω από 150.000 θάνατοι κάθε χρόνο θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας σε όλα τα παιδιά. Ποσοστό 70% – 80% από τα παιδιά που έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία γίνεται καλά με την πρόοδο της ιατρικής και λόγω της επάρκειας φαρμάκων και καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού. Κάθε μέρα εκτιμάται ότι περίπου 20 παιδιά πεθαίνουν από καρκίνο στην Ευρώπη.

«Ο καρκίνος στα παιδιά δεν είναι επάρατη νόσος. Με την εξέλιξη της ιατρικής, γίνεται χρόνιο νόσημα. Αυτή τη στιγμή 4 στα 5 παιδιά κερδίζουν τη μάχη για τη ζωή και την υγεία τους, με το ποσοστό να τείνει να γίνει καθολικό. Αυτό είναι το αισιόδοξο μήνυμα της ημέρας που θα πρέπει να κρατήσουμε όλοι, ασθενείς και οι οικογένειές τους που βλέπουν τα παιδιά τους με ψυχικό σθένος, υπομονή και απίστευτη δύναμη να δίνουν τον δικό τους αγώνα, έναν αγώνα ζωής. Καρκίνος στο παιδί δεν σημαίνει θάνατος. Δεν είναι «επάρατη», αλλά μια σοβαρή, απειλητική για τη ζωή του παιδιού νόσος που χρειάζεται χρόνο και κατάλληλη και εξειδικευμένη θεραπεία», σημειώνει η πρόεδρος της «Φλόγας».

Σημειώνεται ότι ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Καρκίνο, «Φλόγα», λειτουργεί 38 χρόνια και έχει να επιδείξει ένα ιδιαίτερα σημαντικό κοινωνικό έργο, που στοχεύει στην καλύτερη δυνατή ιατρική, ψυχική και κοινωνική φροντίδα των παιδιών.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου