ΤΟΠΙΚΑ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΙΜΑΝΤΑ «Δεχόμαστε εργασιακό bullying»

εργαζομενοι-ιμαντα-δεχόμαστε-εργασ-147418

Ζήτησαν τη στήριξη βουλευτών και κυβέρνησης σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου

Tη συνδρομή των βουλευτών της Μαγνησίας, των τοπικών φορέων και φυσικά όλων των θεσμικών εκπροσώπων του τοπικού συνδικαλιστικού κινήματος ζήτησαν χθες οι εργαζόμενοι στον ΙΜΑΝΤΑ καταγγέλλοντας την πολυεθνική της Contitech ότι ασκεί εργασιακό bulling προκειμένου να πιεστεί το προσωπικό και να υπογράψει νέα επιχειρησιακή σύμβαση με υψηλές περικοπές και εκ περιτροπής εργασία.

Στη συνέντευξη Τύπου το παρών έδωσαν οι βουλευτές Μαγνησίας Αλ. Μεϊκόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ), Χρήστος Μπουκώρος (Ν.Δ.) και Κων. Στεργίου (Κ.Κ.Ε) που δήλωσαν ότι θα είναι αρωγοί στο πλευρό των εργαζομένων, καταθέτοντας ωστόσο ο καθένας από την πλευρά του την άποψή του για το σήμερα και το αύριο του ΙΜΑΝΤΑ. Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και εκ μέρους της Περιφέρειας ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Κίτσιος, ενώ στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν και οι εκπρόσωποι πολλών πρωτοβάθμιων σωματείων βιομηχανικών μονάδων του βόλου.

Το σωματείο που είχε και την πρωτοβουλία της συνέντευξης Τύπου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητήσει τη σύγκληση τριμερούς στο υπουργείο Εργασίας, κατήγγειλε ότι απώτερος στόχος του Ομίλου είναι η συρρίκνωση του προσωπικού και η πρόσληψη φτηνού εργατικού δυναμικού με αποδοχές 500 και 600 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, όπως τονίστηκε άλλωστε, εντάσσεται και το πρόγραμμα 60 οικειοθελών αποχωρήσεων που «τρέχει» μέχρι τις 22 Ιανουαρίου με 47 εργαζόμενους ήδη να έχουν συμφωνήσει στην εθελούσια έξοδο, υπό το φόβο της απόλυσης καθώς η εταιρεία έχει απευθύνει τελεσίγραφο ότι εάν δεν αποχωρήσουν τουλάχιστον 60 εργαζόμενοι θα προχωρήσει σε απολύσεις.

Το χρονικό της κρίσης

Σύμφωνα με το σωματείο τα προβλήματα ξεκίνησαν από τη στιγμή που για τον ΙΜΑΝΤΑ χάθηκε το έργο της ΔΕΗ. Οπως τόνισε ο κ. Μπουρούς παρότι ζητήθηκε συνάντηση με τους υπουργούς και έγινε και παρότι υπήρχαν δεσμεύσεις ότι θα υπάρξει παρέμβαση τελικά δεν έγινε τίποτα εκ μέρους της κυβέρνησης για να μην καταλήξει το έργο σε εταιρεία της Πολωνίας.

Η παραγωγική διαδικασία μετά από αυτό μειώθηκε περίπου 70%. Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι «αυτή η κρίση» διογκώθηκε σκόπιμα εκ μέρους της εταιρείας έτσι ώστε να δημιουργηθεί κλίμα εκφοβισμού ότι ενδεχομένως το εργοστάσιο και να κλείσει – κάτι που όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του σωματείου Ν. Μπουρούς καλλιεργείται ακόμη τεχνηέντως μέσα στο εργοστάσιο.

Παρά τις όποιες εναλλακτικές προτάσεις έγιναν σύμφωνα με τους εργαζόμενους η εταιρεία μέχρι τέλους επέμεινε στη μείωση του εργατικού κόστους κατά 2,4 εκατ. ευρώ το χρόνο και έτσι έφτασε να προτείνει επιχειρησιακή σύμβαση με μειώσεις και εκ περιτροπής εργασία 72 ημέρες το χρόνο και δικαίωμα πρόσληψης νέων εργαζομένων.

«Εμείς σε τέτοια επιχειρησιακή υπογραφή δεν πρόκειται να βάλλουμε όσο και εάν πιεστούμε» ξεκαθάρισε ο κ. Μπουρούς επικρίνοντας την εταιρεία για αδιαλλαξία και εργασιακό bulling.
«Μας εμπαίζουν. Δεν είναι δυνατόν από τη μία να ζητούν μείωση του κόστους κατά 5,8 εκατ. ευρώ στα δύο χρόνια και από την άλλη να κοστίζει στον όμιλο το πρόγραμμα αποχωρήσεων 5 εκατ. ευρώ. Που τα βρήκαν τα λεφτά;» αναρωτήθηκε εξάλλου ο Θοδ. Πανόπουλος, μέλος της Διοίκησης του σωματείου.

Σημειώνεται ότι όσοι αποχωρούν λαμβάνουν επιπλέον ως οικονομικό κίνητρο ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας ορισμένους μισθούς με τα χρήματα που καταβάλλονται ανάλογα τον εργαζόμενο να κυμαίνονται από 40.000 ευρώ μέχρι και 90.000 ευρώ.

Το σωματείο, όπως τονίστηκε χθες, αφήνει πόρτα ανοιχτή για να συνεχιστεί η διαβούλευση ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι εάν σε μία εβδομάδα δεν υπάρχει ανταπόκριση από την εταιρεία, οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις αλλά και να προσφύγουν νομικά σε περίπτωση μονομερών παρεμβάσεων.

Αίσθηση εξάλλου προκάλεσαν οι καταγγελίες που έγιναν από τον αντιπρόεδρο του σωματείου Ν. Καμβρογιάννη κατά του Γενικού Διευθυντή της εταιρείας στον οποίο καταλογίστηκε «αυταρχισμός και αντιεργατική συμπεριφορά κατά των εργαζομένων» για μία σειρά από ζητήματα που ανέκυψαν μέσα στο εργοστάσιο και για τα οποία επιχειρήθηκε να επιρριφθούν οι ευθύνες στο προσωπικό.

Στο μικροσκόπιο οι επόμενες κινήσεις

Λαμβάνοντας το λόγο οι βουλευτές, ο Αλ. Μεϊκόπουλος πρότεινε να προγραμματιστεί τριμερής συνάντηση στην Αθήνα στο υπουργείο Εργασίας με τον κ. Γ. Κατρούγκαλο, ενώ όσον αφορά το θέμα του διαγωνισμού της ΔΕΗ και το έργο που χάθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι επειδή ήταν διεθνής ο διαγωνισμός δεν υπήρχε η δυνατότητα κυβερνητικής παρέμβασης από τα αρμόδια υπουργεία. Εσπευσε ωστόσο να παρατηρήσει ότι αποτελεί «μειονέκτημα» στις διεκδικήσεις των εργαζομένων το γεγονός ότι αρκετοί συνάδελφοί τους ήδη έχουν συμφωνήσει να αποχωρήσουν οικειοθελώς.

«Εάν δεν υπήρχε ο χαμένος διαγωνισμός της ΔΕΗ η εταιρεία δεν θα είχε καν βάση για να ζητάει αυτά που ζητάει σήμερα» τόνισε από την πλευρά του ο βουλευτής της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος υπογραμμίζοντας ότι η διαχείριση του όλου θέματος εκ μέρους της κυβέρνησης ήταν καταστροφική με αποτέλεσμα να καταλήξει σε ξένη εταιρεία. Ο βουλευτής είπε ότι θα είναι αρωγός στο πλαίσιο που θα αποφασίσουν να κινηθούν οι εργαζόμενοι, ενώ άφησε αιχμές ότι όσο δεν υπάρχει από τα αρμόδια υπουργεία σοβαρό σχέδιο για την ανακοπή της ανεργίας και την προσέλκυση επενδύσεων, θα συνεχιστεί η αιμορραγία σε θέσεις εργασίας στη Μαγνησία.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα του καπιταλισμού που έχει στόχο μόνο την κερδοφορία τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Κων. Στεργίου που κάλεσε τους εργαζόμενους να καθορίσουν τη δική τους ρότα άσχετα με το τι επικαλείται η πολυεθνική και επισήμανε ότι το ΚΚΕ έλεγε και λέει ότι πρωτίστως οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αγωνίζονται για το δίκιο τους.

Συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης τέλος ζήτησε ο περιφερειακός σύμβουλος Μαγνησίας Γ. Κίτσιος για να υπάρχει και συγκεκριμένη στόχευση σε αυτό τον αγώνα, όπως είπε, και έκανε γνωστό ότι από το Π.Σ. Θεσσαλίας την ερχόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί ψήφισμα για τον ΙΜΑΝΤΑ.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου