ΤΟΠΙΚΑ

Εχει ακίνητα εκατ. και πληρώνει ενοίκια ~ Πρόσω ολοταχώς για την αξιοποίηση των «φιλέτων»

εχει-ακίνητα-εκατ-και-πληρώνει-ενοίκι-140210

Ανεκμετάλλευτη περιουσία 9,5 εκατ. ευρώ στον Βόλο, με τον ΕΚΦΑ να πληρώνει μίσθιο για τη στέγαση υπηρεσιών – Τα ακίνητα, σύμφωνα με έρευνα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ

Με το νομοσχέδιο που πέρασε από τη Βουλή, για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, προβλέπεται η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του, μέσω σύστασης Εταιρείας Ειδικού Σκοπού με τίτλο «Εταιρεία Ακινήτων e-ΕΦΚΑ».

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας είναι επιβεβλημένη ανάγκη, προκειμένου αφενός να αποκτήσει επιπλέον έσοδα, αφετέρου να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία, αφού ισχύει το εξής παράδοξο: Ο ΕΦΚΑ διαθέτει ακίνητη περιουσία 1 δισ. ευρώ και την ίδια στιγμή πληρώνει «τα δάνεια της Αγγλίας» σε ενοίκια για να στεγάζονται υπηρεσίες τους.

Τι συμβαίνει όμως στη Μαγνησία; Σύμφωνα με την έρευνα που έκανε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ η ακίνητη περιουσία του ασφαλιστικού φορέα στον νομό ανέρχεται στα 9,5 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, ο ΕΦΚΑ πληρώνει ενοίκια για να στεγάζει υπηρεσίες του.

Ειδικότερα, στη Μαγνησία συνολικά το Υπουργείο Εργασίας, διαθέτει 11 ακίνητα, συνολικού εμβαδού 9.615 τετραγωνικών μέτρων, με την αντικειμενική αξία τους να ξεπερνά τα 9,5 εκατ. ευρώ.

Τα περισσότερα είναι περιουσιακά στοιχεία του πρώην ΙΚΑ και του πρώην ΟΑΕΕ τα οποία έχουν πλέον περάσει στον ΕΦΚΑ. Την ίδια ώρα όμως ο ΕΦΚΑ πληρώνει μίσθιο για τη στέγαση υπηρεσιών του στον Βόλο, τον Αλμυρό και τις Σποράδες.

Στον Βόλο πληρώνεται ενοίκιο 5.000 ευρώ τον μήνα για το αρχείο του πρώην ΙΚΑ, άλλα 5.000 ευρώ καταβάλλονται μηνιαίως για τη στέγαση των Γραφείων Κοινωνικής Ασφάλισης στη Σκιάθο και τη Σκόπελο. Μίσθιο επίσης καταβάλλεται για το αντίστοιχο γραφείο στον Αλμυρό.

Τα φιλέτα στον Βόλο

Στα «φιλέτα», συγκαταλέγονται ένα οικόπεδο στην οδό Ζαλόγγου- Οικονόμου εμβαδού 1.741 τ.μ. που ανήκει στον ΟΑΕΕ και η αντικειμενική του αξία έχει υπολογιστεί στα 770.295 ευρώ, ένα κτίριο που στεγάζει το Περιφερειακό γραφείο ΤΣΑΥ Βόλου στην Δαλεζίου 1, ένα διαμέρισμα στην οδό Αντωνοπούλου 1 εμβαδού 351 τ.μ. με αντικειμενική αξία 68.586 ευρώ, το ακίνητο που στεγάζει το ΤΣΜΕΔΕ Βόλου με εμβαδό 438 τ.μ. και αντικειμενική αξία 145.846,66 ευρώ, το κτίριο του ΟΑΕΕ στη Ροζού που η αντικειμενική του αξία υπολογίζεται στα 455.330,40 ευρώ, το κτίριο του ΙΚΑ στην οδό Θρακών 2.286 τ.μ. με αντικειμενική αξία στα 5.098,501,09 ευρώ, το κτίριο του ΙΚΑ στη Νέα Ιωνία που είναι 2.022 τ.μ. και η αντικειμενική αξία υπολογίζεται στα 662,274 ευρώ, ένα ισόγειο γραφείο στην οδό Κοραή που ανήκει στον ΟΑΕΕ και η αντικειμενική του αξία έχει καταγραφεί στα 75.240 ευρώ. Επίσης οικόπεδα, ένα στην οδό Ι. Καρτάλη 24 με αντικειμενική αξία 351.135,94 ευρώ, ένα με παλιά κτίσματα στην Αγριά, με αντικειμενική αξία 392.781,80 ευρώ καθώς και ένα ισόγειο κτίριο με υπόγειο στην Αγριά, που η αξία του είναι στα 227.963,16 ευρώ και ένα οικόπεδο επίσης ιδιόκτητο στην οδό Κύπρου εμβαδού 3602 τ.μ. που έχει υπολογιστεί η αντικειμενική του αξία στα 672.941,63 ευρώ.

Η πλήρης καταγραφή όλων των ακινήτων σε ένα ενιαίο μητρώο, με αναλυτικές πληροφορίες για την κατάσταση των κτιρίων στον Βόλο και ολόκληρη τη Μαγνησία ολοκληρώθηκε το 2018. Εκτοτε όμως δεν κουνήθηκε φύλλο.

Ορισμένα απότα ακίνητα έχουν χαρακτηριστεί κατά καιρούς «επενδυτικές ευκαιρίες», ενώ για άλλα ενδεχομένως να συνεχιστεί η πάγια τακτική των ταμείων, δηλαδή ενοικίασης σε ιδιώτες για την εκμετάλλευσή τους με βραχυπρόθεσμες όμως μισθώσεις

Πώς θα λειτουργεί η εταιρεία ακίνητης περιουσίας

Με το νομοσχέδιο που πέρασε από τη Βουλή – για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ – προβλέπεται η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ, μέσω σύστασης Εταιρείας Ειδικού Σκοπού με τίτλο «Εταιρεία Ακινήτων e-ΕΦΚΑ» που θα υπόκειται σε αυστηρό πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης με αυξημένα εχέγγυα διαφάνειας και λογοδοσίας, αλλά και δυνατότητα αξιοποίησης των καλών πρακτικών του ιδιωτικού τομέα για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων που θα διαθέτει.

Η εταιρεία θα ξεκινήσει τη λειτουργία της με 40 νέους υπαλλήλους με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και τρεις δικηγόρους με έμμισθη εντολή. Αρχικά θα εκπονήσει μελέτες για τον βέλτιστο τρόπο που μπορούν να αξιοποιηθούν τα ακίνητα με στόχο τα μέγιστα έσοδα. Ο στόχος της αξιοποίησης των ακινήτων είναι διπλός, λέει το υπουργείο: Από τη μία πλευρά, ο ΕΦΚΑ θα μεριμνήσει οι υπηρεσίες του να στεγάζονται σε ιδιόκτητα κτίρια ώστε να περιορίσει τη δαπάνη για τα μισθώματα. Ο φορέας σήμερα πληρώνει 1.000.000 ευρώ μηνιαίως σε ενοίκια, που σημαίνει 12.000.000 τον χρόνο.

Από την άλλη πλευρά, θα προσπαθήσει να εκμισθώσει ή να πουλήσει τα ακίνητα – ορισμένα από τα οποία θεωρούνται «φιλέτα» – σε όσο το δυνατόν υψηλότερες τιμές. Στο χαρτοφυλάκιο του ΕΦΚΑ συμπεριλαμβάνονται πολλά ακίνητα, τα οποία δεν βρίσκονται μόνο σε περιοχές – κλειδιά, αλλά είναι και μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας. Είναι ενδεικτικό, ότι περίπου 40 ακίνητα είναι κατασκευασμένα τον 19ο ή το πρώτο μισό του 20ου αιώνα.

Συνολικά τα ακίνητα τα οποία είναι ταυτόχρονα και διατηρητέα κτίρια, είναι συνολικού εμβαδού 79.679 τ.μ., εκ των οποίων τα 24 είναι κενά. Επίσης ο ασφαλιστικός φορέας διαθέτει 230 πλήρη κτίρια έκτασης από 55 έως και 26.062 τ.μ. Στην κατοχή του βρίσκονται επίσης οριζόντιες ιδιοκτησίες σε 169 κτίρια εμβαδού από 30 έως 5.500 τ.μ. καθώς και συνολικά 69 οικόπεδα με εμβαδό από 45 τ.μ. έως 35.600 τ.μ.) και 49 αγροτεμάχια με εμβαδό από 60 έως 107.210 τ.μ.

Ακαμπτοι οι εργαζόμενοι, εμμένουν στις διαφωνίες

Σε τροχιά αντιπαράθεσης κινούνται οι εργαζόμενοι με φόντο την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.

Οι σύλλογοι εργαζομένων στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης επιμένουν να διαφωνούν στο σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, θεωρώντας ότι η ακίνητη περιουσία διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του Οργανισμού και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να περάσει στα χέρια ιδιωτών.

«Η διαφύλαξη και προστασία της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ. Ιδίως δε, όταν η ύπαρξη αυτής, αποτελεί εγγύηση για την εύρυθμη λειτουργία του δημόσιου ασφαλιστικού μας συστήματος», επισημαίνεται χαρακτηριστικά από τους υπαλλήλους.

Σε αυτό το μοτίβο πραγματοποίησαν τρεις επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες, ζητώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Από την περασμένη Πέμπτη πλέον είναι νόμος του Κράτους.

Το υπουργείο εκτιμά πως πλέον θα πρέπει με γρήγορους ρυθμούς να προχωρήσει το σχέδιο για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, καθώς το γεγονός ότι για χρόνια έχει παραμείνει ανεκμετάλλευτη λειτουργεί αποτρεπτικά και δεν συμβάλλει στην εισροή επιπλέον εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου