ΤΟΠΙΚΑ

Αβεβαιότητα στους εκπαιδευτές οδηγών, μετά το υποχρεωτικό κλείσιμο των σχολών

αβεβαιότητα-στους-εκπαιδευτές-οδηγώ-140039

Διάχυτη ανασφάλεια επικρατεί στους εκπαιδευτές υποψηφίων οδηγών του Βόλου και της Μαγνησίας για το αύριο των επιχειρήσεών τους. Οι Σχολές Οδήγησης δε λειτουργούν από τις 13 Μαρτίου σε εφαρμογή των μέτρων πρόληψης μετάδοσης και διασποράς του κορονοϊού με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα βιοπορισμού.

Στους πρόσθετους ΚΑΔ για την οικονομική ενίσχυση εντάχθηκαν μόνο οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που δικαιούνται και αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων, σε αντίθεση με τα νομικά πρόσωπα για τα οποία υπάρχει πρόβλεψη μόνο για τους εργαζόμενούς τους και όχι για τους εταίρους.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εκπαιδευτών Υποψηφίων Οδηγών Νομού Μαγνησίας, Ιορδάνης Πολατίδης, υπενθυμίζει ότι οι Σχολές Οδήγησης ήταν κλειστές επί δέκα μήνες πέρυσι λόγω της αποχής υπαλλήλων της Διεύθυνσης Μεταφορών.

«Πάνω που αρχίσαμε να λειτουργούμε με ικανοποιητική πορεία εκδηλώθηκε η κρίση του κορονοϊού, η οποία μας ανάγκασε για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας να σταματήσουμε να λειτουργούμε», τόνισε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Απόστολος Μπίκος είπε ότι οι Σχολές Οδήγησης εντάσσονται στους ΚΑΔ της οικονομικής ενίσχυσης, δεν υπάρχει όμως πρόβλεψη για τις εταιρείες, ενώ σαν κλάδος έχουμε χάσει το αντικείμενο εργασίας μας.

«Περιμένουμε με αγωνία να δοθεί λύσει σε αυτό το πρόβλημα. Οι λογιστές λένε ότι οι εταιρείες μπορούν να κάνουν αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Από το 2016 ακόμη υπήρχαν προβλήματα στον κλάδο με τις αλλαγές στις εξετάσεις οδήγησης», τόνισε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το κλίμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι πολύ αρνητικό. Υπάρχει αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι μετά την κρίση του κορονοϊού. Δεν γνωρίζουμε αν οι Σχολές Οδήγησης θα έχουν βιώσιμη λειτουργία».

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αποφάσεις του υπουργείου Μεταφορών στους ΚΑΔ οικονομικής ενίσχυσης βρίσκονται οι 20 από τους 32 ιδιοκτήτες Σχολών Οδήγησης.

Οι παρατάσεις

Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου παρατείνεται αυτοδικαίως μέχρι 31 Μαΐου του 2020 η ανανέωση πιστοποιητικού επαγγελματικής κατάρτισης οδηγών οχημάτων που μεταφέρουν επικίνδυνα εμπορεύματα.

Μέχρι την ίδια ημερομηνία παρατείνεται και η ισχύς των αδειών οδήγησης επιβατηγών δημοσίας χρήσεως αυτοκινήτων που οι άδειες λήγουν από τις 16 Μαρτίου έως τις 31 Μαΐου.

Ακόμη έχει παραταθεί αυτοδικαίως μέχρι 30 Απριλίου η ισχύς των αδειών οδήγησης και των πιστοποιητικών επαγγελματικής ικανότητας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου