ΤΟΠΙΚΑ

Στην πρώτη γραμμή οι ιδιοκτήτες σκαφών για διακομιδές λόγω κορονοϊού

στην-πρώτη-γραμμή-οι-ιδιοκτήτες-σκαφώ-140004

Δεν θα αφήσουν κανένα ύποπτο κρούσμα να μείνει στα νησιά και να διασπείρει τον ιό

«Δε θα αφήσουμε κανένα ασθενή ύποπτο για κορονοϊό να μείνει εδώ και να διασπείρει τον ιό. Θα δώσουμε και πάλι τον καλύτερό μας εαυτό. Οι διακομιδές πρέπει από κάποιον να γίνουν».

Αυτό τονίζει ο ιδιοκτήτης ταχύπλοων σκαφών που αναλαμβάνει διακομιδές από τις Σποράδες στον Βόλο Δημήτρης Διολέττας. Ο κ. Διολέτας το περασμένο Σαββατοκύριακο έκανε την πρώτη διακομιδή που αφορούσε σε μία 52χρονη Βελγίδα, η οποία τελικά ήταν αρνητική στον ιό.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ μίλησε μαζί του για την προετοιμασία που υπάρχει όπως και με άλλους ιδιοκτήτες σκαφών.

Ολοι οι ιδιοκτήτες σκαφών στις Σποράδες θα αναλάβουν να φέρουν σε πέρας ανάλογες διακομιδές αν κληθούν και απαιτηθεί να γίνουν όπως αναλαμβάνουν και όλες τις άλλες διακομιδές παρά τις όποιες δυσμενείς επικρατούσες συνθήκες.

Αυτή τη στιγμή τα σκάφη των Λιμεναρχείων Σκοπέλου και Βόλου βρίσκονται στο Ανατολικό Αιγαίο και συνεχίζουν τη μάχη αποτροπής εισόδου παράνομων μεταναστών.

Ο κ. Διολέττας λέει ότι έχει προμηθευτεί τα είδη ατομικής προστασίας και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως στολές, μάσκες, γάντια.

«Εχω επικοινωνήσει με τη δημοτική αρχή Σκιάθου και με τον υπεύθυνο ΕΚΑΒ του Κέντρου Υγείας του νησιού με τους οποίους υπάρχει άριστη συνεργασία και στο πλαίσιό της έχω ενημερωθεί για όλα όσα απαιτούνται», τονίζει χαρακτηριστικά.

«Ο Αγιος Ιωάννης ο Ρώσος έχει ξεχωριστεί καμπίνα για τον κυβερνήτη. Εξαρχής έχω δηλώσει ότι είμαι έτοιμος. Εχω μεριμνήσει για όλα τα μέσα προστασίας ενώ από το Νοσοκομείο Βόλου μου χορηγήθηκε ειδικό υλικό για την απολύμανση. Το σκάφος είναι έτοιμο για την επόμενη διακομιδή. Εμείς δεν ερχόμαστε σε επαφή με τον ασθενή», σημειώνει.

Αυτή τη στιγμή τα μέτρα που έχουν ληφθεί για να αποτραπεί η είσοδος κρουσμάτων στα νησιά των Σποράδων όπως και σε όλα τα νησιά της Ελλάδας είναι πολύ αυστηρά. Απαγορεύεται ο κατάπλους σκαφών αναψυχής στα νησιά, ενώ η υπάρχουσα ακτοπλοϊκή γραμμή εξυπηρετεί μόνο τους μόνιμους κατοίκους των νησιών και τους επαγγελματίες που είναι αρμόδιοι για τον εφοδιασμό τους.

Με τις οδηγίες του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής η μετάδοση και η διασπορά του ιού στα νησιά δεν είναι εύκολο να συμβεί, αν και οι κάτοικοι των νησιών τηρήσουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ατομικής προστασίας και υγιεινής και του περιορισμού των μετακινήσεων, όπως συμβαίνει παντού στην Ελλάδα.

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου και τα κατά τόπους Λιμεναρχεία διεξάγουν συνεχείς ελέγχους όπως και τα Αστυνομικά Τμήματα της Σκιάθου, της Σκοπέλου και της Αλοννήσου. Επίσης, οι περισσότερες διακομιδές γίνονται με το επιβατηγό πλοίο «Εξπρές Σκιάθος» που έχει λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα και το προσωπικό του έχει εκπαιδευτεί.

Εντούτοις γενικότερα υπάρχει προβληματισμός για τη διακομιδή τέτοιων περιστατικών από ταχύπλοα σκάφη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΕΟΔΥ δεν έχει δώσει τις απαραίτητες οδηγίες, ούτε υπάρχει ενημέρωση από τα Λιμεναρχεία ίσως επειδή ακόμη δεν έχει απαιτηθεί. Οι ιδιοκτήτες σκαφών έχουν προμηθευτεί από μόνοι τους τον απαιτούμενο εξοπλισμό για να είναι προετοιμασμένοι και έχουν ενημερωθεί από μόνοι τους για όσα χρειάζονται. Απαιτείται όμως ενημέρωση και από τους αρμόδιους φορείς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου