ΤΟΠΙΚΑ

Το Δέντρο της Ζωής φυτεύτηκε στον Βόλο

το-δέντρο-της-ζωής-φυτεύτηκε-στον-βόλο-139247

Εντονο προβληματισμό προκάλεσαν τα δεδομένα που παρέθεσαν πέντε διακεκριμένοι επιστήμονες, στο πλαίσιο της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Δημαρχείο Βόλου, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση στην Ευρώπη σε επίπεδο μεταμοσχεύσεων, με τους δότες να είναι μόλις έξι για ένα εκατομμύριο πληθυσμού. Οι ομιλητές της ημερίδας, αναφέρθηκαν στο πολύ μικρό ποσοστό των ανθρώπων που εκφράζουν τη επιθυμία να γίνουν δωρητές οργάνων, ενώ σημείωσαν ότι πρέπει να αναπτυχθούν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, συντονισμένα, σε εθνικό επίπεδο.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Οι διοργανωτές της ημερίδας, ο Δήμος Βόλου δια της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Μέριμνας και ο Σύλλογος νεφροπαθών Μαγνησίας, φύτεψαν χθες συμβολικά το δέντρο της ζωής στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, με την παραίνεση, όσο αυτό μεγαλώνει τόσο να αυξάνονται οι αποδέκτες του μεγάλου δώρου της ζωής, της δωρεάς οργάνων.

Το δέντρο ευλόγησε ο π. Απόστολος Θάνος και ευχήθηκε να ευοδωθεί ο στόχος των εμπνευστών της συγκεκριμένης προσπάθειας, ενώ εκπρόσωποι συλλόγων κρέμασαν στα κλαδιά του μηνύματα ζωής και ελπίδας, με επίκεντρο την δωρεά οργάνων.

Η αντιδήμαρχος Νατάσα Μορφογιάννη επεσήμανε ότι «στόχος είναι η ενημέρωση των πολιτών μας για τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής τους. Φιλοξενούμε κορυφαίους επιστήμονες, για να ενημερωθεί ο κόσμος σχετικά με τη δωρεά οργάνων, και θεωρώ ότι μας δίνεται η ευκαιρία να μάθουμε πώς μπορούμε να γίνουμε δωρητές οργάνων και παράλληλα να τιμήσουμε τις οικογένειες που πήραν τη μεγάλη απόφαση».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών της περιοχής μας, Βασίλης Γιαννάκος, επεσήμανε από την πλευρά του ότι «το δέντρο που φυτέψαμε, είναι αφιερωμένο σε οικογένειες, οι οποίες την ύστατη ώρα πήραν τη γενναία απόφαση και δώρισαν τα όργανα συγγενών τους. Είναι σημαντικό να αντιληφθούν όλοι τι εστί δωρεά οργάνων και να εξαλειφτεί η προκατάληψη. Ολοι πρέπει να γίνουν δωρητές οργάνων, και εφόσον διαπιστωθεί ο εγκεφαλικός θάνατος, να παίρνουν τη γενναία απόφαση και να δωρίζουν αυτό το δώρο Θεού, που το περιμένουν πάρα πολλοί συνάνθρωποί μας».

Λίστα αναμονής στον Βόλο

Στην πολύχρονη αναμονή των υποψήφιων ληπτών, που σε ορισμένες περιπτώσεις διαρκεί δέκα χρόνια, αναφέρθηκε ο Δρ. Χρήστος Συργκάνης, ο οποίος παρέθεσε αριθμητικά στοιχεία για τον Βόλο, τονίζοντας ότι σε τοπικό επίπεδο υπάρχουν 180 ασθενείς που κάνουν αιμοκάθαρση, άλλοι 20 που κάνουν περιτοναϊκή, 40 περίπου έχουν μεταμοσχευθεί και στη λίστα αναμονής καταγράφονται 40 άτομα, που περιμένουν το πολύτιμο μόσχευμα που θα αλλάξει τη ζωή τους. Παράλληλα δόθηκαν δύο μοσχεύματα από ισάριθμους πτωματικούς δότες στη διάρκεια της χρονιάς, ενώ όπως επεσήμανε ο ίδιος, πρέπει να γίνει συντονισμένη προσπάθεια και να επανδρωθεί ανάλογα ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, ούτως ώστε να ανιχνεύονται σε καθημερινή βάση οι κατάλληλοι δότες και να υπάρχει κινητοποίηση προς τις μονάδες εντατικής.

Η ανάγκη ενημέρωσης υπογραμμίστηκε από τους ομιλητές της χθεσινής ημερίδας, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μαρέδης.

Στο πάνελ κάθισαν οι: ∆ρ. Χρήστος Συργκάνης, Συντονιστής ∆ιευθυντής Νεφρολογικού Τµήµατος Γενικού Νοσοκοµείου Βόλου «Αχιλλοπούλειο», ∆ηµήτριος Πιστόλας, Κλινικός Συντονιστής Μεταµοσχεύσεων, ∆ρ. Βουγάς Βασίλειος, Συντονιστής ∆ιευθυντής Α΄ Χειρουργικού τµήµατος και µονάδας µεταµοσχεύσεων οργάνων Γενικού Νοσοκοµείου Αθηνών «Ο Ευαγγελισµός», ∆ρ. Θεοφάνης Αποστόλου, Συντονιστής ∆ιευθυντής Νεφρολογικού Τµήµατος «Αντώνιος Γ. Μπίλλης», Γενικού Νοσοκοµείου Αθηνών «Ο Ευαγγελισµός – Οφθαλµιατρείο Αθηνών – Πολυκλινική» και ∆ρ. Γρηγόριος Μυσερλής, Νεφρολόγος ∆ιευθυντής Ε.Σ.Υ. Χειρουργική κλινική Μεταµοσχεύσεων ΑΠΘ Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκοµείο Θεσσαλονίκης, οι οποίοι σκιαγράφησαν μέσα από τις εισηγήσεις τους, την σοβαρότητα του προβλήματος.

Χρειάζεται ευαισθητοποίηση

Για ανάγκη καλύτερης οργάνωσης έκανε λόγο από την πλευρά του ο ∆ρ Θεοφάνης Αποστόλου, ο οποίος ανέφερε ότι οι μεταμοσχεύσεις γίνονται κατά κύριο λόγο από πτωματικούς δότες. Σύμφωνα με τη θέση που διατύπωσε, «πρέπει να οργανωθεί σε νέα βάση ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, με ευρύτερη ακτίνα ενημέρωσης της κοινής γνώμης, εκπαίδευσης, αύξησης κλινών στην εντατική, για να γίνει η μεταμόσχευση» είπε. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «χρειάζεται μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για να εξαλειφθούν οι προκαταλήψεις, που λειτουργούν ανασταλτικά στη δωρεά οργάνων».

Τις εμπειρίες του από τον «Ευαγγελισμό» μετέφερε ο ∆ρ. Βασίλειος Βουγάς, ο οποίος έκανε λόγο για αυξητική τάση, της τάξης του 60% στο συγκεκριμένο Νοσοκομείο, σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα χρόνια. Συνηγόρησε, ωστόσο, υπέρ της θέσης ότι «οι μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα είναι αρκετά υποβαθμισμένες, με την έννοια ότι έχουμε πολύ μικρό αριθμό δοτών, μοσχευμάτων» όπως είπε, και προσέθεσε ότι «πρέπει να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος, ούτως ώστε να μη χάνονται μοσχεύματα, τη στιγμή που μπορούν να σωθούν πολλοί άνθρωποι».

Ο Δρ. Γρηγόριος Μυσερλής, επεσήμανε από την πλευρά του, ότι «πρέπει να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια τόσο από την πολιτεία, όσο και από τους μαζικούς φορείς, για την ενημέρωση του κόσμου, στο θέμα των μεταμοσχεύσεων. Πρέπει να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα, είπε, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μια μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη κατάσταση στην Ελλάδα, γιατί υπάρχουν τα περιθώρια». Ο ίδιος ανέφερε ως παράδειγμα το πρόβλημα της χρόνιας νεφρικής νόσου και τόνισε ότι «η μεταμόσχευση είναι αυτή που λύνει το πρόβλημα, οι ασθενείς επανεντάσσονται στην κοινωνία και η ποιότητα ζωής τους γίνεται ασύγκριτα καλύτερη».

Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και η εισήγηση του ∆ηµήτριου Πιστόλα, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στον συντονισμό των μεταμοσχεύσεων και εξήγησε πώς μπορεί να γίνει κανείς δωρητής οργάνων και κάτω από ποιες προϋποθέσεις. Ο ομιλητής υπογράμμισε την καθοριστική σημασία της δωρεάς οργάνων και της μεταμόσχευσης, προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές, ενώ ανέλυσε με σαφήνεια το πλαίσιο που συνθέτει το συγκεκριμένο θέμα.

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, Γιώργος Μουλάς, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, ιατροί αλλά και πολλοί Βολιώτες, οι οποίοι παρακολούθησαν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις εργασίες της ημερίδας και επικρότησαν την πρωτοβουλία φύτευσης του δέντρου της ζωής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου